Adli Tıp Kurumu Bursa Grup Başkanlığında 2019-2023 yılları arasında otopsisi yapılan ateşli silah yaralanmalarına bağlı ölümlerin değerlendirilmesi
Evaluation of deaths due to firearm injuries autopsied between 2019 and 2023 at the Bursa Group Presidency of the Forensic Medicine Institute
  1. Tez No: 963239
  2. Yazar: ZEYNEP DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMET KIYAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Tıp, Ateşli Silah Yaralanması, Atış Mesafesi, Otopsi, Autopsy, Firearm Injury, Forensic Medicine, Shooting Distance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Ateşli silah yaralanmaları, dünya genelinde her yıl binlerce kişinin ölümüne neden olan ve toplum güvenliğini tehdit eden önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu ölümlerle ilgili medikolegal incelemeler yapılmakta; ölüm sebebi, atış mesafesi ve kullanılan silahın türü gibi parametreler değerlendirilerek olayın niteliği ve ölümün gerçekleşme şekli analiz edilmektedir. Çalışmamız, Bursa Adli Tıp Grup Başkanlığında 2019-2023 yılları arasında otopsisi yapılan ateşli silah yaralanmasına bağlı ölümleri literatür eşliğinde değerlendirerek, toplumsal farkındalık oluşturmayı ve bu ölümlerle ilgili çözüm yollarını tartışmayı amaçlamaktadır. Çalışmamızda ateşli silah yaralanmasına bağlı 325 ölüm olgusunun otopsi raporları retrospektif olarak incelenmiş; yaş, cinsiyet, olay yeri, lezyon yeri, atış mesafesi, girişçıkış delik sayısı, yaralanan organ, ek yaralanmalar, kullanılan silah türü, toksikolojik incelemeler gibi parametreler değerlendirilmiş ve elde edilen veriler SPSS 26.0 programına işlenerek grafik ve tablolar düzenlenmiştir. 325 olgunun %87'si erkek, %13'ü kadındır. Yaş ortalaması 36,63±15,28'dir. Ölümlerin %41,2'si hastanede, %24'ü evde gerçekleşmiştir. En sık ölümler yaz aylarında meydana gelmiştir. Olguların %94,2'sinde tabanca, %5,5'inde av tüfeği kullanılmıştır. Atışların büyük çoğunluğu bitişik atış mesafesinden yapılmıştır. En yaygın yaralanma bölgeleri baş ve göğüs olmuştur. Olguların %16'sında uyutucu-uyuşturucu ve uyarıcı maddelerden en az biri tespit edilmiştir. Ateşli silahların yaygınlaşmasının başlıca nedenleri arasında güvenlik sorunları, yasa dışı silah ticareti, sosyoekonomik faktörler ve yetersiz eğitim gelmektedir. Bu sorunun önüne geçebilmek için bireysel silahlanmanın denetlenmesi, yasa dışı silah ticaretiyle etkin bir şekilde mücadele edilmesi, toplumda silah kullanımının riskleri konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılması gerekmektedir. Bu önlemler, ateşli silahlarla ilgili ölümleri azaltarak toplumsal güvenliği artırmaya katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Firearm injuries are a significant public health problem globally, causing thousands of deaths every year and threatening public safety. Medicolegal investigations are conducted regarding these deaths; analyzing parameters such as the cause of death, shooting distance, and type of weapon used to determine the nature of the incident and the manner of death. This study aims to raise awareness and discuss potential solutions for firearm-related deaths by evaluating autopsied cases at the Bursa Forensic Medicine Group Presidency between 2019 and 2023, alongside existing literature. The autopsy reports of 325 firearm-related deaths were retrospectively analyzed, considering parameters such as age, gender, injury location, shooting distance, number of entry and exit wounds, additional injuries, weapon type, and toxicological findings. Data were processed using SPSS 26.0 and presented in tables and graphs. Of the 325 cases, 87% were male and 13% were female, with a mean age of 36.63 ± 15.28 years. 41.2% of the deaths occurred in hospitals, and 24% at home. The majority of deaths occurred during summer. Handguns were used in 94.2% of cases, and shotguns in 5.5%. Most shootings were fired from close range. The most common injury sites were the head and chest. At least one of the narcotics and stimulants was detected in 16% of the cases. The primary causes of increased firearm prevalence include security issues, illegal arms trade, socioeconomic factors, and insufficient education. To address this, regulations on personal firearm ownership, effective measures against illegal arms trade, and awareness campaigns on firearm risks are essential to reduce deaths and improve public safety.