Geri Dön

Alihan-Pütürge (Malatya) ferriferous mineralization Demirli-Manganez cevherleşmesinin jeokimyası

Geochemistry of Alihan-Puturge (Malatya) ferriferous mineralization

  1. Tez No: 96329
  2. Yazar: ALİ ÖNAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ŞAŞMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jeokimya, Demirli-Manganez, Hidrotermal-Sedimanter, Pütürge (Malatya), Geochemistry, Ferriferous Mn, Hydrothermal exalative, Pütürge (Malarya)
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 56

Özet

n ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ALİHAN-PÜTÜRGE (MALATYA) DEMİRLİ-MANGANEZ CEVHERLEŞMESİNİN JEOKİMYASI ALİ ON AL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Anabilim Dalı 2000, Sayfa: 57 Alihan demirli-manganez cevherleşmeleri Malatya'nın yaklaşık 70km güneydoğusunda, Şiro vadisi içerisinde ve Alihan köyü çevresinde yer almaktadır. Yörede Paleozoyik yaşlı Pütürge metamorfitleri ile Eosen yaşlı Maden Karmaşığı' na ait kayaçlar yüzeylemektedir. Cevherleşmeler, Maden Grubu'nun çamurtaşlan içerisinde mercekler şeklinde ve onlarla ardalanmalı olarak gözlenmektedir. En önemli oluşumlar Alihan köyü civarındaki A, B, C olarak isimlendirilen merceklerdir. Cevherleşmeler, Güneydoğu Anadolu bindirme kuşağındaki bir çok yatak ile benzer özellikler taşımakta olup, yaklaşık 320 000 ton rezerve sahiptir. Cevherleşmeler manganit, pirolusit, hausmanit, braunit, rodokrozit, manyetit, hematit, kalsit, kuvars ve limonit minerallerinden oluşmuştur. Cevher ince taneli olup, dokusu genelde masiftir. Ana oksitler çokluk sırasına göre Fea03, SİO2, MnO ve CaO dir. Cevherleşmelerde Fe/Mn oram yaklaşık 2 (iki) olup, ortalama demir içeriği % 35.1, mangan içeriği ise %18.3'tür. Ayrıca cevherleşmelerde önemli oranda Ba, Ni, Cu, Zn, As, Sr ve V zenginleşmesi gözlenmektedir. Nadir toprak elementleri ise cevherleşmelerde ortalama 545 ppm civarında olup, yan kayaçlara göre en az yedi katm zenginleşmiştir. Tüm cevher örnekleri kuvvetli negatif Ce anomalisi gösterirken, Eu'un davranışında belirgin bir değişim gözlenmemektedir. Alihan cevherleşmelerinde gözlenen Ni, Co, Cu, Pb, Zn, As ve Cd gibi iz elementleri, SİO2, AI2O3, NaîO, K20 ve Q2O3 gibi ana oksitlerle negatif, Fe203, MgO, CaO ve MnO ile pozitif bir korelasyon göstermektedir. Cevherli örneklerde ise mangan, Si, Al, K ve Cr ile ters, Mg ve Ca ile doğrusal bir ilişki sunmaktadır. Alihan demirli-manganez cevherleşmeleri, sedimanter- volkanosedimanter serilerin içerisinde ve onlarla uyumlu olarak oluşmuştur. Mineralojik ve jeokimyasal veriler cevherin oluşumunda hem hidrotermal aktiviteler, hem de diyajenetik süreçlerin etkili olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak; saha çalışmaları, mineralojik ve jeokimyasal veriler ışığında Alihan demirli-manganez cevherleşmelerinin hidrotermal-ekshalatif sedimanter tip bir cevherleşme olabileceğini desteklemektedir.

Özet (Çeviri)

IV ABSTRACT MSc Thesis GEOCHEMISTRY OF ALIHAN-PUTURGE (MALATYA) FERRIFEROUS MN MINERALIZATION ALIONAL Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering 1995, Page: 57 Alihan ferriferous Mn mineralizations are situated at the vicinity of Alihan Village which is in Siro Valley, 70 km southeast of Malatya. Paleozoic aged Pötürge metamorphics and Eocene aged Maden Complex are the lithologies of studied area. The mineralizations occur as lenses within mudstone unit of Maden Complex. The most important mineralizations are situated around Alihan Village and marked as A, B and C and have an approx reserve of 320.000 tons. Maden Complex bears numerous Mn mineralizations what are similar to each other in many aspects in the Southeastern Thrust Zone. The mineral suite of the Mn mineralization include manganite, pyrolusite, hausmanite, braunite, rodocrosite, magnetite, hematite, calcite, quartz and limonite. The ore is massive and fine grained. The abundance order of the components are as Fe203, Si02, MnO, CaO. The Fe/Mn ratio is 2 and Fe and Mn contents are 35. 1 % and 18.3 % respectively. In addition, enrichments of Ba, Ni, Cu, Zn, As, Sr and V reach to considerable amounts. Average of Rare Earth Element totals is 545 ppm and this value is 7 times higher than neighbouring rocks. All of the ore samples show negative Ce anomaly but do not show any change in Eu. Ni, Co, Cu, Pb, Zn, As and Cd negatively correlate with SİO2, AI2O3, Na20, K20 and Cr203 contents and positively with Fe203, MgO, CaO and MnO. The Mn contents of the mineralized parts correlate negatively with Si, Al, K and Cr and positively with Mg and Ca.Alihan mineralizations are situated in volcano-sedimentary units and show comformity with these units. Mineralogical and geochemical data indicate that the mineralizations were formed by both hydrothermal and diagenetic activities. It can be concluded that the Alihan Mineralizations are hydrothermal exalative type mineralizations.

Benzer Tezler

  1. Hıdırlar (Pütürge-Malatya) Köyü çevresinin dere kumlarının jeokimyasal prospeksiyonu

    Geochemical prospecion of stream sediments in village (Pütürge-Malatya)

    ŞULE SARIBEYOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1998

    Jeoloji MühendisliğiFırat Üniversitesi

    Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. MUHARREM AKGÜL

  2. Malatya Pütürge yöresinde çıkarılan pirofillit malzemesinin beton agregası olarak kullanılabilirliğinin araştırılması

    Pyrophyllite material from the region Pütürge Malatya usability of concrete aggregate investigation

    HARUN ÖZKAYA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    İnşaat MühendisliğiFırat Üniversitesi

    Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. YÜKSEL ESEN

  3. Pötürge (Malatya) metamorfitleri'nin petrografik ve petrolojik özellikleri

    Petrographic and petrogical features of Pötürge (Malatya) metamorphites

    EMİN ERDEM

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1994

    Jeoloji MühendisliğiFırat Üniversitesi

    Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. A. FEYZİ BİNGÖL

  4. Profillit cevherinin zenginleştirilme olanaklarının incelenmesi

    Investigation on the beneficiation of pyrophyllite

    MUSTAFA BİRİNCİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2002

    Maden Mühendisliği ve Madencilikİnönü Üniversitesi

    Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUSA SARIKAYA

  5. Batman kenti deprem-zemın etkileşiminin incelenmesi

    Examination of earthquake-soil interaction in Batman province

    SÜMEYYE CAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    İnşaat MühendisliğiBatman Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ NURAY ALPASLAN