Tek fazlı yardımcı sargılı asenkron motorda A.A. kıyıcı ile hız kontrolü ve devir sayısının değiştirilmesi
Starting, direction of rotation and speed control at single phase induction motor
  1. Tez No: 96330
  2. Yazar: KORAY ŞENER PARLAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tek Fazlı Asenkron Motor, A.A Kıyıcı, PSPICE Benzetimi
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi TEK FAZLI YARDIMCI SARGILI ASENKRON MOTORDA A. A. KIYICI İLE HIZ KONTROLÜ VE DEVİR SAYISININ DEĞİŞTİRİLMESİ Koray Şener PARLAK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı 2000. Sayfa: 73 Tek fazlı asenkron motorlar evlerde ve endüstride yaygm olarak kullanılmaktadır. Bu motorların en önemli özellikleri ucuz ve bakıma çok az ihtiyaç duymalarıdır. Genellikle fan tipi yüklerde ve tahrik sistemlerinde tercih edilirler. Yardımcı sargılı asenkron motorların dezavantajlarından biri başlama momentinin düşük olmasıdır. Bunun sebebi ise ana ve yardımcı sargıların indüktif özellik göstermesidir. Ancak sargılardan geçen akımları kontrol ederek, oluşan akılar arasında 90° 'ye yakın bir faz farkı oluşturulabilir. Böylece daha yüksek bir başlama momenti sağlanır. Motorlarda uygulanan hız ayar yöntemlerinden biri giriş geriliminin değiştirilmesidir. Bu çok iyi bir yöntem olmamasına karşılık, fazla güç gerektirmeyen sistemlerde, yöntemin uygulanmasındaki kolaylık açısından tercih edilebilir. Devir yönünün değiştirilmesi, yardımcı sargılı asenkron motorda hareket halinde yapılamaz. Bunun sebebi bu sırada sadece ana sargının devrede kalmasıdır. Devir yönünün değiştirilmesi için, motor çalışmıyorken, sargılardan birinin uçlarının değiştirilmesi yeterlidir. Fakat bunun için mekanik teçhizatlara ihtiyaç vardır. Statorrv sargılarının oluşturduğu akıların yönleri değiştirildiğinde, devir yönünün değiştirilmesi de mümkün olur. Bunu da yine sargılardan geçen akımlar kontrol edilerek yapılabilir. Yardımcı sargılı asenkron motorda yukarıda açıklanan uygulamaları incelemek amacıyla, MATLAB ve PSPICE 5.4 programlarıyla sürekli ve dinamik durum benzetimleri yapılmıştır. Alman teorik sonuçlar deneylerle ispatlanmıştır. Benzetimde kullanılan devre şekilleri ve matematiksel formüller verilerek sonuçların diğer çalışmalara göre değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis CONTROLLING SPEED AND DIRECTION OF ROTATION OF SPLIT PHASE INDUCTION MOTOR WITH A.C. CHOPPER Koray Şener PARLAK Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical and Electronics Engineering 2000. Page: 73 Single phase induction motors are widely used in homes and industries. The important characteristics of those motors are to be cheap and need minimum care. Those motors generally, are preferred in fan type loads and instigation systems. The low starter moment is one of the disadvantage of split phase induction motor. The reason for that is inductive properties of the main and auxiliary winds. But controlling of the current flows over the winds 90° phase difference may achieved between the occurred phases. This cause the higher starter moment. The change supply voltage is one of the applied technique on speed control of the motor. Since its easy applicable system, although it is poor method, this may prefer to be used in low power consumed systems. It is not possible to reversing the direction of rotation in the split phase induction motors when they are running condition. The reason is, this time only main wind stayed in the circuit. For reversing the direction of rotation, stopped the motor, change the one of the wind terminals. But for this operation some of the mechanical equipment is needed. While the fluxes which produced bye the stator winds position is changed theVI direction of rotation might be changed. This also made by controlling the current flows over winds. The steady state and dynamic conditions simulation is made by using MATLAB and PSPICE 5.4 programs for the purpose of that determination the application which mentioned above for the split phase induction motor. The achieved theoretical results are proved by the experiments. Mentioning the circuits figures and mathematical formulas used in the simulation, the results are conclude according to the different studies. Keyword: Single Phase Induction Motor, A.C. Chopper, PSPICE simulation