Yoğun bakım hemşirelerinin inkontinans alakalı dermatit hakkında bilgi tutum ve uygulamaları
Knowledge attitudes and practices of intensive care nurses about incontinence-related dermatitis
  1. Tez No: 963387
  2. Yazar: YUNUS EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, İnkontinans, İnkontinans alakalı dermatit, Tutum, Yoğun Bakım Hemşireliği, Information, Incontinence, Incontinence associated dermatitis, Attitude, Intensive Care Nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sanko Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET YOĞUN BAKIM HEMŞİRELERİNİN İNKONTİNAS ALAKALI DERMATİT HAKKINDA BİLGİ, TUTUM VE UYGULAMALARI İnkontinansla alakalı dermatit (İAD), özellikle yoğun bakım hastalarında sık görülen, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve basınç yaralarına zemin hazırlayan; ancak önlenebilir bir cilt sorunudur. Hemşirelerin İAD'yi doğru değerlendirme, önleme ve yönetme konusunda bilgi sahibi olması, güncel ve kanıta dayalı uygulamalarla bakım sağlaması önemlidir. .Bu doğrultuda, çalışmada yoğun bakım hemşirelerinin İAD'ye ilişkin bilgi, tutum ve uygulamalarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma kesitsel ve tanımlayıcı türde planlanmıştır. Araştırmanın evrenini T.C. Gaziantep Şehir Hastanesi yetişkin yoğun bakımlar, çocuk yoğun bakım ve yenidoğan yoğun bakım ünitesinde çalışan 560 sayıda hemşire oluşturmuştur. Araştırma, çalışmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden, araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 191 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Araştımanın yürütülmesi için kurum çalışma izni, etik kurul onayı ve hemşirelerin bilgilendirilmiş gönüllü onamları alınmıştır. Veriler; Hemşire bilgiformu, İAD Bilgi Testi ve İAD Tutum Değerlendirme Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veri analizinde sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma ile birlikte t testi, tek yönlü varyans analizi (F testi), post-hoc testler ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Soru formlarının geçerliliği için kapsam geçerlilik indeksi; tutum ölçeği için ise Açıklayıcı ve Doğrulayıcı Faktör Analizleri uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; hemşirelerin İAD bilgi düzeyleri ve tutumlarının yaklaşık orta düzeyde (23,80±3,21; 51,25±6,51) olduğu tespit edilmiştir. İAD tutum ve bilgi düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü ve zayıf düzey bir ilişki olduğu tespit edildi (r=0,317; p=0,000). İAD bilgi testinde hemşireler en yüksek oranda (%94,8)“Cilt temizleyicilerin pH'ı normal cilt pH'ına yakın olmalıdır.”En düşük oranda ise (%8,4)“İAD'da ciltte sınırları belirli olan renk değişimi gözlenmektedir.”önermesini doğru bilmiştir. Hemşirelerin önleme, tedavi ve bakım uygulamaları içerisinde Hijyen, cilt bariyer ürünleri kullanımı, gözlem, izolasyon, yara bakımı, inkontinans ve alt bakımı ve eğitim gibi uygulamalar yaptıkları belirlenmiştir. Bu bulgular, hemşirelerin İAD'ye ilişkin bilgi ve tutum düzeylerinin istenilen düzeyin altında olduğunu ve bu durumun klinik bakım kalitesi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini göstermektedir. İAD'nin önlenebilir bir sorun olduğu göz önüne alındığında, hemşirelerin bilgi ve tutumlarını geliştirmeye yönelik yapılandırılmış, kanıta dayalı eğitim programlarına ve rehber temelli uygulamaların yaygınlaştırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KNOWLEDGE, ATTITUDES AND PRACTICES OF INTENSIVE CARE NURSES ABOUT INCONTINENCE RELATED DERMATITIS Incontinence-associated dermatitis (IAD) is a common skin problem in intensive care patients that negatively affects quality of life and predisposes patients to pressure ulcers; however, it is preventable. It is important for nurses to be knowledgeable about the proper assessment, prevention, and management of IAD and to provide care based on current, evidence-based practices. In this context, the study aimed to evaluate the knowledge, attitudes, and practices of intensive care nurses regarding DI. The research was designed as a cross-sectional and descriptive study. The study population consisted of 560 nurses working in the adult intensive care, pediatric intensive care, and neonatal intensive care units of Gaziantep City Hospital in Turkey. The study was conducted with 191 nurses who voluntarily agreed to participate and met the inclusion criteria. Institutional approval, ethical committee approval, and informed consent from the nurses were obtained for the conduct of the study. Data were collected using a nurse information form, an IAD knowledge test, and an IAD attitude assessment scale. Data analysis included frequency, percentage, mean, and standard deviation, as well as t-tests, one-way analysis of variance (F-test), post-hoc tests, and Pearson correlation analysis. For the validity of the questionnaires, the content validity index was used, while Exploratory and Confirmatory Factor Analyses were applied for the attitude scale. According to the findings of the study, it was determined that nurses' knowledge levels and attitudes regarding IAD were at an approximately moderate level (23.80±3.21; 51.25±6.51). A statistically significant positive and weak relationship was found between IAD attitude and knowledge level (r=0.317; p=0.000). In the IAD knowledge test, nurses correctly answered the statement“The pH of skin cleansers should be close to normal skin pH”at the highest rate (94.8%). The lowest percentage (8.4%) correctly answered the statement“In IAD, a well-defined color change is observed on the skin.”It was determined that nurses performed practices such as hygiene, use of skin barrier products, observation, isolation, wound care, incontinence and diaper care, and education within their prevention, treatment, and care practices. These findings indicate that nurses' knowledge and attitudes regarding IAD are below the desired level and that this situation may have negative effects on the quality of clinical care. Considering that IAD is a preventable problem, there is a need for structured, evidence-based education programs and the widespread use of guideline-based practices to improve nurses' knowledge and attitudes.