Gâde es-Semmân'ın öykülerinin konu ve sanat açısından incelenmesi
Analysis of Gâde es-Semmân's stories in terms of theme andart
- Tez No: 963542
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR KINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Belâgati, Arap Edebiyatı, Gâde es-Semmân, kısa öykü, Arabic Language and Rhetoric, Arabic Literature, Ghâda al-Sammân, short story
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tez, Suriyeli yazar Gâde es-Semmân'ın kısa öykülerinde yer alan tematik ve sanatsal unsurların çok yönlü ve kapsamlı bir biçimde incelenmesini amaçlamaktadır. Gâde es- Semmân, bireysel deneyimlerini toplumsal olaylarla harmanlayarak çağdaş Arap edebiyatında kendine özgü ve eleştirel bir anlatı dili geliştirmiştir. Yazar, özellikle savaşın birey üzerindeki yıkıcı etkileri, aşkın dönüştürücü gücü, özgürlük arayışı, toplumsal yabancılaşma ve kadın kimliğinin sorgulanması gibi temaları öykülerinde belirgin şekilde işlemektedir. Bu bağlamda tezde, yazarın farklı dönemlerde kaleme aldığı kısa öykülerden seçilen metinler; olay örgüsü, karakterlerin psikolojik çözümlemeleri, mekân kullanımı, zaman yapısı, anlatıcı bakış açısı ve dil-üslup gibi sanatsal yapılar üzerinden detaylı olarak analiz edilmiştir. Çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan tematik analiz tekniği kullanılmış; anlatıların yapısal ve tematik yönleri çok katmanlı bir yaklaşımla değerlendirilmiştir. Gâde es-Semmân'ın anlatılarında kullandığı semboller, iç monologlar, zaman kırılmaları ve şiirsel üslup gibi anlatım teknikleri, öykülere hem estetik hem de düşünsel derinlik kazandırmaktadır. Bu çok yönlü teknik kullanım, sadece bireysel anlatımın sınırlarını aşmakla kalmaz; aynı zamanda metinleri toplumsal eleştirinin bir aracı hâline getirir. Yazarın bu özgün yaklaşımı, Arap edebiyatında yeni bir anlatı çizgisi sunmakta ve kadın merkezli bakış açısını edebî bir zeminle buluşturmaktadır. Sonuç olarak bu tez, Gâde es-Semmân'ın çağdaş Arap edebiyatındaki edebî konumunu, sanatsal yapısı ve tematik çeşitliliğiyle birlikte bütüncül bir yaklaşımla ortaya koymayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to provide a comprehensive and multifaceted analysis of the thematic and artistic elements found in the short stories of the Syrian author Ghāda al-Sammān. By combining her personal experiences with broader social and political issues, Ghāda al-Sammān has developed a distinctive and critical narrative style within modern Arabic literature. The stories prominently feature themes such as the devastating impact of war on the individual, the transformative power of love, the quest for freedom, social alienation, and the construction of female identity. In this context, the study analyzes selected short stories from various periods, examining their plot structure, character depth, symbolic use of space, temporal construction, narrative perspective, and linguistic style. The qualitative research method of textual analysis is employed to evaluate the structural and thematic dimensions of the narratives from a multilayered perspective. The author's frequent use of symbols, interior monologues, temporal ruptures, and poetic language enriches her narratives with both aesthetic and intellectual depth. These techniques enable the texts to transcend personal storytelling and serve as a platform for social critique. Ultimately, the thesis seeks to explore and highlight Ghāda al-Sammān's unique literary position in contemporary Arabic literature by assessing her narrative structure and thematic richness.