Radial arter ponksiyon öncesi el dolaşımının modifiye allen testi, barbeau testi ve radial arterin usg ile değerlendirilmesi ve aralarındaki ilişkinin araştırılması
Evaluation of hand circulation with the modified allen test, barbeau test and ultrasonographic assessment of the radial artery prior to radial artery puncture and investigation of the relationship between them
- Tez No: 963569
- Danışmanlar: PROF. DR. NADİDE AYSUN POSTACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Radial arter, Modifiye Allen Testi, Barbeau Testi, Ultrasonografi, El dolaşımı, Radial artery, Modified Allen Test, Barbeau Test, Ultrasonography, Hand circulation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş – Amaç: Radial arter ponksiyonu; arter kan gazı örneklemesi, invaziv kan basıncı monitorizasyonu ve cerrahi girişimlerde sıkça tercih edilen bir uygulamadır. Elin dolaşımı, radial ve ulnar arterlerin oluşturduğu kollateral arteriyel ağ sayesinde sağlanır. Ancak bu yapının bireyler arası farklılık gösterebilmesi, ponksiyon öncesi el dolaşımının değerlendirilmesini gerekli kılar. Bu amaçla yaygın olarak kullanılan Modifiye Allen Testi (MAT) ve Barbeau Testi, bazı sınırlılıkları nedeniyle zaman zaman yetersiz kalabilmektedir. MAT, elin palmar dolum süresine dayanan basit bir test iken, Barbeau testi pulse oksimetre ve plethysmografi ile daha objektif veriler sunar. Ancak her iki test de el dolaşımı hakkında sınırlı bilgi verebilir ve anatomik varyasyonları ayırt etmede yetersiz kalabilir. USG (Ultrasonografi) ise damarların anatomik yapısını ve çapını daha objektif olarak değerlendirme imkânı sunar. Literatürde Doppler USG ile yapılan değerlendirmelerin, el dolaşımı üzerine daha güvenilir ve doğrudan bilgi sunduğu belirtilmiştir. Bu çalışmada, radial arter ponksiyonu öncesinde uygulanan MAT ve Barbeau testlerinin el dolaşımına dair sağladığı bilgiler ile ultrasonografi ile ölçülen radial ve ulnar arter çapları arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Prospektif, gözlemsel, tanımlayıcı-analitik çalışmamıza, elektif cerrahi geçirmesi planlanan, 18 yaş ve üzerindeki ASA (American Society of Anesthesiologists) I–IV sınıfında yer alan gönüllü erişkin hastalar dâhil edilmiştir. Hastalar ameliyathaneye alındıktan sonra demografik verileri kaydedilmiş, vital bulguları ölçülerek kayıt altına alınmıştır. Tüm hastalarda radial arter ponksiyonu öncesinde, yüksek çözünürlüklü lineer prob kullanılarak radial ve ulnar arterlerin çapları ultrasonografi ile ölçülmüştür. Bu işlemin ardından el dolaşım yeterliliğini değerlendirmek amacıyla sırasıyla Modifiye Allen Testi ve Barbeau Testi uygulanmıştır. Elde edilen ultrasonografik ölçümler ile test sonuçları istatistiksel yöntemlerle analiz edilerek karşılaştırılmıştır. Bulgular: MAT süresi uzamış veya Barbeau test skoru Tip D olan hastalarda, ulnar arter çapı anlamlı olarak daha küçük bulundu. Bu bulgu test sonuçlarının anatomik verilerle desteklenmesi gerektiğini göstermektedir. Radial arter çapı ile test sonuçları arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Yaşlı bireylerde dolaşım testlerinde bozulma eğilimi gözlenirken, hipertansiyon ve diyabet gibi sistemik hastalıkların test sonuçlarına belirgin bir etkisi olmadığı izlendi. Sonuç: Çalışmamız, Modifiye Allen ve Barbeau testlerinin özellikle radial arter girişimi öncesi şüpheli veya anormal sonuç verdiği durumlarda, ultrasonografi ile ulnar arter çapının değerlendirilmesinin ek bilgi sağlayabileceğini göstermektedir. El dolaşımının yeterliliği, daha çok ulnar arterin durumu ile ilişkili görünmektedir. Bu nedenle, klinik karar sürecinde yalnızca fiziksel testlere değil, ultrason gibi objektif yöntemlere de başvurulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction – Aim: Radial artery puncture is a frequently preferred procedure for arterial blood gas sampling, invasive blood pressure monitoring, and surgical interventions. Hand circulation is maintained through the collateral arterial network formed by the radial and ulnar arteries. However, individual anatomical variations in this structure necessitate the assessment of hand circulation before puncture. The Modified Allen Test (MAT) and the Barbeau Test are commonly used for this purpose. While MAT is a simple test based on the palmar refill time, the Barbeau Test provides more objective data through pulse oximetry and plethysmography. Nevertheless, both tests may provide limited information regarding hand circulation and may be insufficient in detecting anatomical variations. Ultrasonography (USG) allows for a more objective evaluation of the anatomical structure and diameter of the vessels. Studies in the literature suggest that assessments performed with Doppler USG provide more reliable and direct information about hand circulation. In this study, we aimed to evaluate the relationship between the data obtained from the MAT and Barbeau tests and the diameters of the radial and ulnar arteries measured by ultrasonography prior to radial artery puncture. Materials and Methods: This prospective, observational, descriptive-analytical study included adult volunteer patients aged 18 years and older, classified as ASA (American Society of Anesthesiologists) physical status I–IV, who were scheduled for elective surgery. After the patients were admitted to the operating room, demographic data were recorded, and vital signs were measured and documented. Prior to radial artery puncture, the diameters of the radial and ulnar arteries were measured in all patients using ultrasonography with a high-resolution linear probe. Subsequently, to evaluate the adequacy of hand circulation, the Modified Allen Test and Barbeau Test were applied in sequence. The ultrasonographic measurements and test results were statistically analyzed and compared. Results: In patients with prolonged MAT times or Barbeau Test scores classified as Type D, the ulnar artery diameter was found to be significantly smaller. This finding suggests that test results should be supported by anatomical data. No significant relationship was observed between the radial artery diameter and the test results. An impaired trend in circulation test results was noted in elderly individuals, while systemic diseases such as hypertension and diabetes did not show a significant impact on test outcomes. Conclusion: Our study demonstrates that in cases where the Modified Allen and Barbeau tests yield doubtful or abnormal results, evaluating the ulnar artery diameter using ultrasonography may provide additional valuable information. The adequacy of hand circulation appears to be more closely related to the condition of the ulnar artery. Therefore, in the clinical decision-making process, it is recommended to use objective methods such as ultrasonography in addition to physical tests.