İstanbul Cerrâhî Tekkesinde merâsim, teşrifat ve semboller
Protocol, ceremony and symbols in Istanbul Jerrahi Lodge
  1. Tez No: 963570
  2. Yazar: FATMA FULYA ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP TARIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: The Cerrâhî Order, The Cerrâhî Lodge, ceremonies, ritual, protocol, rules, symbol
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Osmanlı İstanbulu'nda başta saray olmak üzere devletin ve toplumun pek çok kurumunda çeşitli merasimler sırasında kabul görmüş bir takım protokol ve ritüeller uygulanmaktaydı. Bu davranış biçimleri ve semboller aynı zamanda İstanbul'un tekkelerinde de görülmekteydi. Bu çalışma 18. yüzyılın başında Sultan III. Ahmed döneminde (1703-1730) kurulmuş olan Cerrâhî Tekkesi'nde uygulanan teşrifat, merasim ve ritüelleri inceleyip değerlendirmeyi ve toplumsal yapıyla ilişkisini çözümlemeyi hedeflemektedir. Konu 18. yüzyıl başından 19. yüzyılın sonuna kadar olan bir zaman diliminde Karagümrük mahallesindeki tekkede uygulanan merasimleri ele alıp dönemin başkent İstanbul'daki varlığını inceleyecektir. Anahtar Kelimler:
Özet (Çeviri)
“In Ottoman Istanbul, a number of protocols and rituals were implemented and accepted during various ceremonies in many institutions of the state and society, particularly the palace. These forms of behavior and symbols were also observed in the dervish lodges (tekkes) of Istanbul. This study aims to examine and evaluate the teşrifat (ceremonial procedures), ceremonies, and rituals performed in the Cerrahî Tekke, which was founded at the beginning of the 18th century during the reign of Sultan Ahmed III (1703-1730), and to analyze their relationship with the social structure. The subject will address the ceremonies performed in the tekke located in the Karagümrük neighborhood from the beginning of the 18th century to the end of the 19th century and examine their influence on the capital city, Istanbul, during that period.”