Sosyal medya kullanımının genç yetişkinlerin yaratıcılık düzeyleri ile dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) belirtilerindeki rolü
The role of social media use on young adults' creativity levels and attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) symptoms
  1. Tez No: 963595
  2. Yazar: OĞUZHAN ŞENEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ÖZKAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ İLYAS KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Psikoloji, İletişim Bilimleri, Public Relations, Psychology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Kullanımı, Sosyal Medya Bağımlılığı, Yaratıcılık, Medya Psikolojisi, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Social Media Use, Social Media Addiction, Creativity, Media Psychology, Attention Deficit Hyperactivity Disorder
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu çalışma, 21. yüzyılın sanayi toplumundan dijital çağa geçiş sürecinde, bireylerden beklenen becerilerin nasıl değiştiğini ve bu değişimlerin sosyal medya kullanımı, yaratıcılık ve Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) üzerindeki rolünü araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırma, İstanbul Üniversitesi'nde lisans ve yüksek lisans öğrenimi gören genç yetişkinlerin sosyal medya kullanım alışkanlıkları, yaratıcılık düzeyleri ve DEHB belirtileri arasındaki ilişkileri nicel bir yaklaşımla incelemektedir. Sosyal medya bağımlılığı, Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği (SMBÖ) ile; yaratıcılık düzeyleri Kaufman Yaratıcılık Alanları Ölçeği (K-DOCS) ile ve DEHB belirtileri Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Kendi Bildirim Ölçeği (ASRS) ile ölçülmüştür. Verilerin analizi için Pearson korelasyon analizi, ANOVA ve bağımsız örneklem t-testi gibi istatistiksel teknikler kullanılmıştır. Bulgular, sosyal medya bağımlılığının DEHB belirtileri üzerinde güçlü bir yordayıcı etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Sosyal medya platformlarının sunduğu sürekli dikkat çekme mekanizmaları, DEHB belirtileri olan dikkat dağınıklığını ve dürtüselliği artırarak bağımlılık düzeylerini yükseltmektedir. Ayrıca, sosyal medya bağımlılığının yaratıcılık üzerinde genellikle olumsuz bir etkisi olduğu, özellikle yaratıcı düşünme ve problem çözme becerilerinin zayıfladığı belirlenmiştir. Sosyal medya bağımlılığı, DEHB ve yaratıcılık arasındaki ilişkide kritik bir aracı rol üstlenerek, DEHB belirtileri olan bireylerin yaratıcı potansiyelini kısmen zayıflatmaktadır. Araştırmada cinsiyet, sosyal medya kullanım süresi ve kullanım amacı gibi demografik faktörlerin de sosyal medya bağımlılığı, yaratıcılık ve DEHB belirtileri üzerinde anlamlı farklılıklara neden olduğu bulunmuştur. Özellikle, kadın katılımcıların sosyal medya bağımlılığı ve DEHB belirtileri açısından daha yüksek puanlar aldığı, buna karşın yaratıcı süreçlerde belirli farklılıkların gözlemlendiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate how the skills expected from individuals have changed in the transition from the industrial society to the digital age in the 21st century, and how these changes impact social media use, creativity, and attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). The research adopts a quantitative approach to examine the relationships between social media usage habits, creativity levels, and ADHD symptoms among young adults studying undergraduate and graduate programs at Istanbul University. Social media addiction was measured using the Social Media Addiction Scale (SMAS), creativity levels were assessed with the Kaufman Domains of Creativity Scale (K-DOCS), and ADHD symptoms were evaluated using the Adult ADHD Self-Report Scale (ASRS). Statistical techniques such as Pearson correlation analysis, ANOVA, and independent samples t-test were employed for data analysis. The findings reveal that social media addiction is a strong predictor of ADHD symptoms. The constant attention-grabbing mechanisms offered by social media platforms exacerbate distraction and impulsiveness in individuals with ADHD symptoms, thereby increasing their levels of addiction. Additionally, social media addiction generally has a negative impact on creativity, particularly weakening creative thinking and problem-solving skills. Social media addiction plays a critical mediating role in the relationship between ADHD and creativity, partially diminishing the creative potential of individuals with ADHD symptoms. The study also found that demographic factors such as gender, duration of social media use, and purpose of use cause significant differences in social media addiction, creativity, and ADHD symptoms. Notably, female participants scored higher in social media addiction and ADHD symptoms, while certain differences in creative processes were observed.