Bosna Savaşı ve Srebrenitsa soykırımının cinsiyetkırımı ve kadınkırımı üzerinden incelenmesi
An analysis of the Bosnian War and the Srebrenica Genocide through the perspectives of gendercide and femicide
- Tez No: 963613
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR AKARÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Bosna Savaşı, Srebrenitsa Soykırımı, Soykırım, Cinsiyetkırımı, Kadınkırımı, Bosnian War, Srebrenica Genocide, Genocide, Gendercide, Femicide
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Uluslararası Soykırım ve İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Soykırım Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bosna Savaşı, 1992-1995 yılları arasında Yugoslavya'nın dağılmasıyla tetiklenen etnik, dini ve kültürel çatışmaların bir sonucu olarak Hırvat ve Sırp milliyetçiliklerinin Müslüman Boşnak kimliğini dışlaması ve hedef almasıyla şekillenmiş bir çatışma sürecidir. Srebrenitsa Soykırımı, bu savaşın en vahşi örneklerinden biri olup 11-19 Temmuz 1995'te Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından 8.000'den fazla Müslüman Boşnak erkek ve erkek çocuğun katledilmesi ve kadınların şehirden sistematik olarak uzaklaştırılmasıyla soykırımın fiziksel ve toplumsal boyutlarını ortaya koyar. Cinsiyetkırımı, belirli cinsiyetlerin (özellikle erkeklerin savaş potansiyeli nedeniyle) sistematik yok edilmesini, kadınkırımı ise kadınların cinsiyetleri nedeniyle tecavüze uğraması ve öldürülmesini ifade eder. Bu tez çalışmasının amacı, Bosna Savaşı ve Srebrenitsa Soykırımı sırasında uygulanan tecavüzlerin soykırımın stratejik bir unsuru olarak sistematik ve organize bir şekilde kullanıldığını kanıtlamanın yanı sıra, cinsiyetkırımı ve kadınkırımı perspektiflerinden cinsiyet temelli şiddetin soykırım süreçlerindeki rolünü değerlendirmektir. Bu çalışma, 1992-1995 Bosna Savaşı'nı ve Srebrenitsa Soykırımı'nı kapsar, tarihsel arka plan, vaka analizleri ve Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi kararları üzerinden incelemeler yapar. Tez çalışmasının önemi, savaşın yaralarının hâlâ hissedildiği bölgede tanıklıkların güncellenmesi, hukuki süreçlerin yeniden değerlendirilmesi ve mağdurların travmalarının toplumsal etkilerinin anlaşılmasıyla adalet arayışına katkı sunmasıdır. Bu tez çalışmasının hipotezi ise, tecavüzlerin etnik kimliklerin yok edilmesi, karşı toplumu çökertme ve demografik değişim amacıyla soykırımın bir aracı olarak bilinçli şekilde kullanıldığıdır.
Özet (Çeviri)
The Bosnian War, spanning from 1992 to 1995, constitutes a conflict process shaped by the ethnic, religious, and cultural tensions triggered by the disintegration of Yugoslavia, resulting from the exclusion and targeting of the Muslim Bosniak identity by Croatian and Serbian nationalisms. The Srebrenica Genocide, one of the most brutal manifestations of this war, reveals the physical and societal dimensions of genocide through the massacre of over 8,000 Muslim Bosniak men and boys by the Republika Srpska Army between 11-19 July 1995, alongside the systematic displacement of women from the city. Gendercide refers to the systematic extermination of specific genders, particularly men due to their combat potential, while femicide denotes the killing and sexual violence inflicted upon women on the basis of their gender. The objective of this thesis is to demonstrate that the rapes committed during the Bosnian War and the Srebrenica Genocide were systematically and deliberately employed as a strategic component of genocide, while also assessing the role of gender-based violence within the frameworks of gendercide and femicide in genocide processes. This study encompasses the 1992-1995 Bosnian War and the Srebrenica Genocide, conducting analyses through historical background, case studies, and decisions of the International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia. The significance of this thesis lies in its contribution to the pursuit of justice by updating testimonies in a region where the wounds of war are still felt, reevaluating legal processes, and understanding the societal impacts of victims' traumas. The hypothesis of this thesis posits that rapes were consciously utilized as a tool of genocide to eradicate ethnic identities, destabilize opposing communities, and effect demographic changes.