Kazakistan medyasının ekonomi politiği
Economic policy of Kazakhstan media
- Tez No: 963639
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Kazakistan, medya, ekonomi, medya sahipleri, tekelleşme, Kazakhstan, media, economy, media ownership, monopolization
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tez çalışması, Kazakistan medyasının mülkiyet yapısı, devletle olan ilişkisi, ekonomik kaynakları incelemektedir. Çalışmanın önemi, Kazakistan'da medya sektörünün ekonomik ve politik dinamiklerini anlamak ve bu dinamiklerin medya içerikleri üzerindeki etkilerini ortaya koymasıdır. Üç ana bölümden oluşan tez, medyanın ekonomi politiği kavramının kapsamlı bir literatür taramasını ve Kazakistan'ın medya endüstrisinin ekonomik dinamikleri analizini içermektedir. Birinci bölümde, ekonomi politik yaklaşımın temel kavramları tanımlanmakta ve bu yaklaşımın medya çalışmalarına nasıl uygulandığı açıklanmaktadır. Medya ekonomisinin politik bağlamda nasıl işlediği ele alınarak, medya sahipliği ve bu sahipliğin yoğunlaşma eğilimleri irdelenmektedir. Kapitalist sistemin medya üzerindeki etkisiyle birlikte, sermaye birikimi sürecinde medya organlarının nasıl belli grupların elinde toplandığı tartışılmaktadır. Tekelci yapıların oluşumu ve medya endüstrisinin kâr odaklı doğası incelenerek, içerik üretimi üzerindeki etkileri değerlendirilmektedir. İkinci bölümde, Kazakistan'daki medya sisteminin tarihsel gelişimi incelenmekte, Sovyetler Birliği döneminden itibaren yaşanan yapısal değişimler ve bağımsızlık sonrası uygulanan medya politikaları ele alınmaktadır. Medya sahiplik yapısı detaylı şekilde analiz edilerek, medya kuruluşlarının kimler tarafından kontrol edildiği ve bu durumun sektöre etkileri açıklanmaktadır. Medya çeşitliliği konusu üzerinden, sahiplik yapısının içerik üretimine ve ifade özgürlüğüne olan etkileri değerlendirilmektedir. Özel sektörün medya alanındaki rolü tartışılarak, ekonomik aktörlerin medya üzerindeki etkisi vurgulanmaktadır. Üçüncü bölüm, Kazakistan'daki devlet medyasının yapısı, çalışma koşulları ve devletin medya üzerindeki kontrol mekanizmaları ele almakta, bu kontrolün ekonomik sonuçlarını değerlendirmektedir. Ayrıca, ülkedeki medya sahiplerinin kimler olduğu, sahiplik yapılarına bağlı ekonomik çıkarları ve iş insanlarının medya üzerindeki etkileri incelenmektedir. Dördüncü bölümde, Kazakistan'daki medya endüstrisinin ekonomik yapısı, özellikle reklam gelirleri üzerinden veri analizine dayanarak incelenmekte, medya finansmanı, sahiplik yapısı ve farklı medya türlerinin gelir kaynakları detaylandırılmaktadır. Elde edilen bulgular üzerinden medyanın ekonomik sürdürülebilirliği ile siyasi etkileri arasındaki ilişki değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the ownership structure of the Kazakhstani media, its relationship with the state, and its economic resources. The significance of the study lies in its aim to understand the economic and political dynamics of the media sector in Kazakhstan and to reveal how these dynamics influence media content. The thesis consists of three main chapters and includes a comprehensive literature review on the concept of the political economy of media, as well as an analysis of the economic dynamics of Kazakhstan's media industry. The first chapter defines the key concepts of the political economy approach and explains how this approach is applied to media studies. It explores how the media economy functions within a political context, focusing on media ownership and its tendency toward concentration. The chapter discusses how, under the capitalist system, media outlets become concentrated in the hands of specific groups during the process of capital accumulation. It examines the formation of monopolistic structures and the profit-oriented nature of the media industry, evaluating their effects on content production. The second chapter investigates the historical development of the media system in Kazakhstan, addressing structural changes since the Soviet era and the media policies implemented after independence. It provides a detailed analysis of media ownership structures, explaining who controls media organizations and how this influences the sector. Through the issue of media diversity, the chapter assesses the impact of ownership structures on content production and freedom of expression. The role of the private sector in the media landscape is also discussed, emphasizing the influence of economic actors on media. The third chapter focuses on the structure of state media in Kazakhstan, its working conditions, and the mechanisms of state control over media. It assesses the economic consequences of such control. Furthermore, it identifies prominent media owners in the country, investigates their ownership structures, and explores their economic interests and the influence of business figures on the media. The fourth chapter analyzes the economic structure of the media industry in Kazakhstan, particularly through data analysis of advertising revenues. It details media financing, ownership patterns, and revenue sources across different types of media. Based on the findings, the chapter evaluates the relationship between the economic sustainability of the media and its political implications.