Türk imar hukukunda ifraz ve tevhid işlemlerinin yargısal denetimi
Judicial review of divide and unification procedures in Turkish development law
  1. Tez No: 963687
  2. Yazar: KÜBRA DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KÜRŞAT ERSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İmar, İmar Hukuku, İmar Uygulamaları, İfraz ve Tevhit, Yargısal Denetim, Zoning, Zoning Law, Zoning Applications, Submission and Unity, Judicial Supervision
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
3194 sayılı İmar Kanununun“Arazi ve Arsa Düzenlemeleri Esasları”başlıklı üçüncü bölümünde, ifraz ve tevhit (3194 sayılı Kanunda“tevhid”olarak ifade edilen) işlemleri hüküm altına alınmıştır. İfraz ve tevhit işlemlerinin birer imar uygulaması olması sebebiyle, mülkiyet hakkı ile de doğrudan ilişkisi bulunmaktadır. Bu tezin ilk bölümünde, imar hukukuna ve arazi ve arsa düzenlemelerine kısaca değindikten sonra tezin konusu oluşturan ifraz ve tevhidin idari işlem mahiyeti, ilgili kanun ve yönetmelik hükümleri uyarınca, söz konusu işlemlerin tesisinde dikkat edilmesi gereken hususlar yargı kararlarıyla birlikte incelenmiştir. Tezin ikinci kısmında ise, ifraz ve tevhit işlemlerine karşı yargı yoluna başvurulması durumunda 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nda hüküm altına alınan ilk inceleme hususlarında dikkat edilmesi gereken usuller ve kanun yolu anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the third section of the Zoning Law No. 3194 titled“Principles of Land and Plot Regulations”, the transactions of subdivision and unification (referred to as“unification”in Law No. 3194) are regulated. Since the transactions of subdivision and unification are zoning practices, they are directly related to the right of ownership. In the first section of this thesis, after briefly touching on the zoning law and land and plot regulations, the administrative transaction nature of the subdivision and unification, which constitute the subject of the thesis, and the issues to be considered in the establishment of the said transactions in accordance with the provisions of the relevant laws and regulations, are examined together with the court decisions. In the second section of the thesis, the procedures to be considered in the initial examination issues regulated in the Administrative Procedure Law No. 2577 in case of a legal action against the transactions of subdivision and unification are explained.