Tirozin kinaz inhibitörü kullanan kronik myeloid lösemi tanılıhastalarda gelişen yan etkilerin ve sağkalım durumunun retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective evaluation of adverse effects and survival outcomes in patients diagnosed with chronic myeloid leukemia receiving tyrosine kinase inhibitors
- Tez No: 963784
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEVİN ALAYVAZ ASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik Myeloid Lösemi, Tirozin Kinaz İnhibitörleri, Mortalitel Risk Faktörleri, Chronic Myeloid Leukemia, Tyrosine Kinase Inhibitors, Mortality Risk Factors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET Tirozin Kinaz İnhibitörü Kullanan Kronik Myeloid Lösemi Tanılı Hastalarda Gelişen Yan Etkilerin ve Sağkalım Durumunun Retrospektif Olarak İncelenmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı, TKİ tedavisi alan kronik faz KML hastalarında gelişen yan etkilerin sıklığını, türlerini ve bu etkilerin sağkalım üzerine etkisini retrospektif olarak incelemektir. Materyal ve Metot: Çalışmaya Pamukkale Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu 22.04.2025 tarih ve 08 sayılı etik kurul onayı ile başlanmıştır. Retrospektif tanımlayıcı bu çalışmaya, 2014 yılından itibaren Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hematoloji Polikliniği'ne başvuran, Kronik Myeloid Lösemi tanısı alan, 18 yaş ve üzeri hastalar dahil edildi. Dahil edilen hastaların demografik özellikleri, dosya bilgileri (ek hastalıklar, kullandıkları ilaçlar, tanı tarihi, tanı anındaki semptomları), laboratuvar tetkikleri, kullanılan ilaçlar ve tedavi sırasında gelişen yan etkiler ve dereceleri, tedavi değişikliği yapılıp yapılmadığı, tedavi değişikliği yapılmışsa nedeni, sağkalım verileri Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Probel Hastane Bilgi Yönetim Sistemi yazılım programındaki kayıtlardan elde edildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 199 hasta dahil edilmiştir. Hastaların %43'ü (n=86) kadın, %57'si (n=113) erkekti ve tanı aldıkları yaş ortalaması 51,57±16,26 (Min:13, Max:92) yıldı. Hastaların %43,2'sinde (n=86) en az bir komorbidite mevcuttur. En yaygın komorbidite %51,2 (n=44) ile hipertansiyon (HT) ve %37,2 (n=32) ile diyabetes mellitustur. Tanı anında hastaların %47,7'sinde (n=95) en az bir yakınma mevcuttur. En sık görüleni %49,5 (n=47) oranıyla halsizliktir. Çalışmada mortalite oranı %20,6 (n=41)'dır. Cox regresyon analizinde tanı yaşının mortalite riskini anlamlı şekilde artırdığı görülmüştür (HR: 1,076; %95 GA: 1,05–1,103; p=0,001). Tanı anında komorbidite varlığı da anlamlı bir risk faktörü olarak belirlenmiştir. (HR: 3,437; %95 GA: 1,806–6,543; p=0,001) Ayrıca, imatinib tedavisi x sırasında komorbidite varlığı da, mortalite riskini anlamlı düzeyde yaklaşık 2 kat artırmıştır (HR: 2,159; %95 GA: 1,117–4,171; p=0,022). Benzer şekilde imatinib tedavisi sırasında gelişen yan etkiler mortalite riskini yaklaşık 2 kat artırmıştır (HR: 2,053; %95 GA: 1,063–3,964; p=0,032). Ek olarak imatinib sonrası tedavi değişikliği yapılması da, mortaliteyi belirgin düzeyde artırmıştır. (HR: 73,696; %95 GA: 2,881– 1884,88; p=0,009). Sonuçlar: Çalışmamız KML hastalarında tedavi süreçlerinde yaş, komorbidite varlığı, tedaviye bağlı yan etkiler ve tedavi değişikliklerinin mortalite riskini artırdığını göstermiştir. Bu bulgular, KML yönetiminde bireyselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarının ve yakın takibin önemini vurgulamakta, daha geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Retrospective Evaluation of Adverse Effects and Survival Outcomes in Patients Diagnosed with Chronic Myeloid Leukemia Receiving Tyrosine Kinase Inhibitors Aim: This study aimed to retrospectively investigate the frequency and types of adverse effects in patients with chronic phase chronic myeloid leukemia (CML) receiving tyrosine kinase inhibitor (TKI) therapy, and the impact of these effects on survival. Materials and Methods: The study was initiated with the approval of the Pamukkale University Non-Interventional Clinical Research Ethics Committee, dated 22.04.2025 and numbered 08. This retrospective descriptive study included patients aged 18 years and older who were diagnosed with Chronic Myeloid Leukemia and presented to the Hematology Outpatient Clinic of Pamukkale University Faculty of Medicine Hospital since 2014. Data were obtained from the medical records in the Probel Hospital Information Management System of Pamukkale University Hospital. These included demographic characteristics, file information (comorbidities, medications used, date of diagnosis, symptoms at the time of diagnosis), laboratory findings, medications used, treatment-related adverse events and their grades, whether treatment modification was performed and the reason if it was, as well as survival data. Results: A total of 199 patients were included in the study. Of these patients, 43% (n=86) were female and 57% (n=113) were male, with a mean age at diagnosis of 51.57±16.26 years (range: 13–92 years). Comorbidities were present in 43.2% (n=86) of patients. The most common comorbidities were hypertension (HT) at 51.2% (n=44) and diabetes mellitus at 37.2% (n=32). At diagnosis, 47.7% (n=95) of patients had at least one symptom, the most common being fatigue in 49.5% (n=47). The mortality rate in the study was 20.6% (n=41). In Cox regression analysis, older age at diagnosis was significantly associated with increased mortality risk (HR: 1.076; 95% CI: 1.05–1.103; p=0.001). The presence of comorbidities at diagnosis was also identified as a significant risk factor (HR: 3.437; 95% CI: 1.806–6.543; p=0.001). Similarly, the presence of comorbidities during imatinib treatment significantly increased mortality risk by approximately two-fold (HR: 2.159; 95% CI: 1.117–4.171; p=0.022). Development of adverse effects during imatinib treatment was also associated with a two-fold increase in mortality risk (HR: 2.053; 95% CI: 1.063–3.964; p=0.032). Furthermore, treatment modification following imatinib was found to significantly increase mortality (HR: 73.696; 95% CI: 2.881–1884.88; p=0.009). Conclusion: Our study demonstrated that age, presence of comorbidities, therapy-related adverse effects, and treatment changes during the management of CML significantly increase the risk of mortality. These findings highlight the importance of individualized treatment approaches and close follow-up in CML management and indicate the need for larger-scale studies.