Turkish language acquisition/learning and sociocultural, academic adaptation process of non-Turkish speaking international students at Trakya University
Trakya Üniversitesi'nde Türkçe bilmeyen uluslararası öğrencilerin Türkçe edinme/öğrenme, sosyokültürel ve akademik uyum süreci
  1. Tez No: 963890
  2. Yazar: OGULTUMAR HEZRETKULIYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHLİSE COŞGUN ÖGEYİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Uyum, Kültürlenme, Türkçeyi Öğrenmeye Yönelik Tutum, Sosyokültürel Uyum, Academic Adaptation, Acculturation, Attitude Towards Learning Turkish, Sociocultural adaptation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Trakya Üniversitesinde Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde eğitim gören ve ana dili Türkçe olmayan uluslararası öğrencilerin Türkçe öğrenme/edinme süreçlerini, sosyokültürel ve akademik uyum süreçlerini kapsamlı bir şekilde incelemektir. Aynı zamanda bu süreci etkileyen bireysel, sosyal, eğitimsel, çevresel faktörlerin öğrencilerin uyum düzeyleri üzerindeki etkisi değerlendirilmektedir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış ve veri toplama aracı olarak 3 farklı anket kullanılmıştır. Çalışma grubunu, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Trakya Üniversitesi TÖMER'de eğitim gören, 14 farklı ülkeden gelen toplam 30-34 uluslararası öğrenci oluşturmaktadır. Katılımcıların uyum sürecini çok boyutlu bir şekilde değerlendirmek amacıyla üç ayrı anket uygulanmıştır:“Sosyokültürel Uyum”,“Türkçeyi Öğrenmeye Yönelik Tutum”ve“Kültürlenme”. Uygulanan anketlerden elde edilen veriler istatistiksel yöntemlerle analiz edilerek öğrencilerin Türkçeyi öğrenme ve Türkiye'deki yaşama uyum sağlama süreçlerine dair bulgular ortaya konmuştur. Öğrenciler hâlen Türkçe öğrenme sürecinde olduklarından, anketlere yönelik herhangi bir sorun yaşamamaları ve süreci daha sağlıklı yürütebilmeleri amacıyla anketler, öğrenciler sınıf ortamındayken uygulanmıştır. Anket sorularının daha iyi anlaşılabilmesi ve doğru şekilde yanıtlanabilmesi için anketler üç farklı dilde Türkçe, İngilizce ve Rusça olarak sunulmuştur. Bu bağlamda, öğrencilerin yaşı, cinsiyeti, Türkiye'de bulunma süresi, öğrenim gördükleri sınıf düzeyi ve ülkeleri gibi demografik değişkenlerin, hem dil öğrenme süreci hem de kültürel ve akademik uyumları üzerindeki etkileri ayrıntılı biçimde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to comprehensively examine the Turkish language acquisition/learning processes, as well as the sociocultural and academic adaptation experiences, of international students at Trakya University whose native language is not Turkish. The study evaluates how various individual, social, educational, and environmental factors influence the students' level of adaptation. A quantitative method was utilized, and questionnaires were used as the main data collection tool. The study group consists of 30-34 international students from 14 different countries who were enrolled at the Turkish Language Teaching and Research Center (TÖMER) at Trakya University during the 2023–2024 academic year. To assess the students' adaptation processes from multiple perspectives, three distinct questionnaires were administered:“Sociocultural Adaptation,”“Attitudes Towards Learning Turkish,”and“Acculturation.”The obtained data were analyzed using statistical methods, revealing significant findings regarding students' language learning and their adaptation to life in Türkiye. Since the students were still in the process of learning Turkish, the questionnaires were administered in the classroom environment to ensure that no misunderstandings occurred and to facilitate better data collection process. To enhance comprehension and enable accurate responses, the questionnaires were prepared in three different languages as Turkish, English, and Russian. In this context, demographic variables such as age, gender, length of stay in Türkiye, academic level, and country of origin were also examined in detail to understand their influence on both the language learning process and the students' sociocultural and academic adaptation.