Yoğun bakım hemşirelerinde kahkaha yogasının tükenmişlik ve spiritüel iyilik düzeyi üzerine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
Effect of laughter yoga on burnout and spiritual well-being levels in intensive care nurses: A randomized controlled study
- Tez No: 964084
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELEM KOCAÇAL YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kahkaha yogası, spiritüel iyilik, tükenmişlik, yoğun bakım hemşireleri, Burnout, intensive care nurses, laughter yoga, spiritual well-being
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, bir üniversite hastanesinde görev yapan yoğun bakım hemşirelerinde kahkaha yogasının tükenmişlik ve spiritüel iyilik düzeyi üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla yapılmış, randomize kontrollü ön test- son test deneysel bir araştırmadır. Araştırmaya, dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam 70 hemşire katılmıştır (kahkaha yogası grubu: 34, kontrol grubu: 36). Veriler; Tanımlayıcı Özellikler Formu, Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MTÖ) ve Spiritüel İyilik Ölçeği (SİÖ) ile toplanmıştır. Verilerin analizi için non-parametrik testler uygulanmıştır. Tükenmişlik, spiritüel iyilik toplam puanları ve alt boyutları puanlarında grup içi ve gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Ancak, SİÖ öz yeterlilik alt boyutunda kahkaha yogası grubunda anlamlı bir azalma görülmüştür (p<0,05). Korelasyon analizinde duyarsızlaşma değişimi ile kahkaha yogası katılımı arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r = -0,252; p = 0,035). Kahkaha yogası grubunda, çocuk sahibi olma, yaş ve hizmet süresi gibi demografik değişkenlerle bazı tükenmişlik alt boyutları arasında pozitif ilişkiler saptanmıştır (p<0,05). Ayrıca, tükenmişlik düzeyindeki değişim ile spiritüel iyilik ve yaşam planı alt boyutu arasında ise anlamlı ve orta düzeyde pozitif ilişkiler gözlemlenmiştir (p<0,05). Kontrol grubunda düşük kişisel başarı değişimi ile öz yeterlilik değişimi arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki görülmüştür (r = 0,345; p <0,05). Sonuç olarak, kahkaha yogası tükenmişliği anlamlı düzeyde azaltmazken, öz yeterlilik üzerinde etkili olmuştur. Tükenmişlik, spiritüel iyilik ve spiritüel iyilik alt boyutu yaşam planı arasında anlamlı ve orta düzeyde pozitif yönde ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is a randomized controlled pre-test-post-test experimental study conducted to examine the effects of laughter yoga on burnout and spiritual well-being levels in intensive care nurses working in a university hospital. A total of 70 nurses who met the inclusion criteria participated in the study (laughter yoga group: 34, control group: 36). Data were collected using the Descriptive Characteristics Form, the Maslach Burnout Inventory (MBI), and the Spiritual Well-Being Inventory (SWI). Non-parametric tests were used for data analysis.No significant difference was found within-group and between-group in burnout, spiritual well-being total scores and sub-dimensions scores (p>0.05). However, a significant decrease was observed in the laughter yoga group in the self-efficacy sub-dimension of the SCQ (p<0.05). In the correlation analysis, a negative significant relationship was found between desensitization change and laughter yoga participation (r =-0.252; p = 0.035). In the laughter yoga group, positive relationships were found between demographic variables such as having children, age and length of service and some burnout sub-dimensions (p<0.05). In addition, significant and moderate positive relationships were observed between the change in burnout level and the spiritual well-being and life plan sub-dimensions (p<0.05). A significant and positive relationship was observed between the change in personal failure and the self-efficacy change in the control group (r = 0.345; p <0.05). As a result, while laughter yoga did not significantly reduce burnout, it had an effect on self-efficacy. A significant and moderate positive relationship was found between burnout, spiritual well-being and the spiritual well-being sub-dimension life plan.