An expert system for banking applications
Bankacılık uygulamaları için bir uzman sistem
  1. Tez No: 9644
  2. Yazar: ZEKİ SÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık uygulamaları, bankacılıkta uzman sistemler, bilgi gösterimi, bilgi sistemi, karar destek sistemi, mali güç, mali tablo, mali tablo analizi, mali yapı, oranlar analizi, problem çözüm yolları, problem gösterimi, uzman sistem, uzman sistem geliştirme araçları, uzman sistem geliştirilmesi, yapaya us, yönetim bilgi sistemi, Artificial intelligence, banking applications, decision support system, expert system, expert system development, expert system development tools, expert systems in banking, financial statement, financial statement analysis, financial strength, financial structure, information system, knowledge representation, management information system, problem representation, problem solving strategies, ratio analysis
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
BANKACILIK UYGULAMALARI İÇİN BÎR UZMAN SİSTEM SÖZEN, Zeki Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ziya Aktaş 202 Sayfa, Ağustos 1990 ÖZET Bu çalışmanın amacı bazı bankacılık uygulamaları için bir uzman sistem geliştirmektir. Çalışmada uzman sistemlere genel bir giriş bölümünden sonra, uzman sistemlerin yapay us, karar destek sistemleri ve yönetim bilgi sistemleri ile ilişkileri tartışılmıştır. Daha sonra uzman sistemlerin başlıca özellikleri tanıtılmış ve sınıflandırılmaları yapılmıştır. Veri tabanı, bilgi tabanı, çalışma alanı, çıkarım makinası, arabirim ve geliştirme makinası gibi uzman sistem öğeleri açıklanmıştır. Ayrıca bilgi gösterim modelleri, bilgi tabanı konusu açıklanırken tanıtılmıştır. Uzman sistem geliştirme sırasında izlenecek aşamalar ve kullanılabilecek yazılım çeşitleri de tezde ayrıca anlatılmıştır. Uzman sistemlerin bankacılıktaki rolü ve uzman sistem olarak geliştirilmesi uygun olan bankacılık uygulamaları da tartışılmıştır. Son olarak, seçilen bir bankacılık uygulaması için Personal Consultant Plus adlı bir paket kullanılarak biruzman sistem geliştirilmiştir. Oldukça uzun bir kaynakça tezin sonunda verilmiştir. Ayrıca, program listesi ve çerçeveler Ek olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
AN EXPERT SYSTEM FOR BANKING APPLICATIONS SÖZEN, Zeki Faculty of Engineering Department of Computer Engineering, M. S. Thesis Supervisor: Prof. Dr. Ziya Aktaş 202 Pages, August 1990 ABSTRACT The objective of the study is to develop an expert system for some banking applications. In the thesis, after a general introduction to expert systems, the relationships between expert systems, artificial intelligence, decision support systems, and management information systems are discussed. Next, major characteristics and classification of expert systems are presented. Database, knowledge base, working memory, inference engine, interface and development engine, which are the components of an expert system, are studied. The knowledge representation models are also described in dealing with the topic of knowledge base. The stages to be followed and the types of software to be used for developing an expert system are also explained. The role of expert systems in banking, the banking applications suitable to be developed as an expert system are discussed. Finally an expert system for a chosen banking m > sapplication is constructed using an expert system shell named Personal Consultant Plus. A quite extensive reference list is given at the end. Program listing and frames are given as Appendix.