Türk siyasi hayatında tek parti dönemi sonrası muhafazakar liderler ve meşruiyet mücadeleleri
Conservative leaders and their struggle for legitimacyafter the one-party period in turkish political life
- Tez No: 964452
- Danışmanlar: DR. EMRAH YILDIRIMÇAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Siyaset, Türkiye, Liderlik, Muhafazakâr Liderlik, Müşruiyet, Politics, Türkiye, Leadership, Conservative Leadership, Legitimacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisadi ve İdari Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma, muhafazakâr liderlerin meşruiyet mücadelelerini bütüncül bir çerçevede ele almayı amaçlamaktadır. Araştırmada, dünya genelindeki liderlik ve meşruiyet tartışmaları temel alınırken, odak noktası Türkiye'de siyasal tarihin önde gelen muhafazakâr liderleri olmuştur. Özellikle Adnan Menderes, Turgut Özal, Necmettin Erbakan ve Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi liderlik süreçleri, meşruiyet arayışları, karşılaştıkları zorluklar ve toplumsal tepkiler niteliksel araştırma yöntemleriyle kapsamlı olarak incelenmiştir. Bu liderlerin seçilmesinin temel nedeni, her birinin Türk siyasi tarihinde önemli dönüm noktalarını temsil etmesi, muhafazakâr kimlikleriyle geniş toplumsal destek görmeleri ve farklı dönemlerde farklı meşruiyet stratejileri kullanmalarıdır. Araştırma kapsamında, akademik literatür, çeşitli kaynaklardan elde edilen belgeler ve basılı medya taranarak, liderlerin kullandıkları stratejiler ve toplumla kurdukları ilişkiler derinlemesine analiz edilmiştir. Değerlendirmeler, medya haberleri ve haber içerikleri gibi birincil kaynaklara dayanılarak yapılmış, böylece liderlerin kamusal algı üzerindeki etkileri ve meşruiyet stratejileri kapsamlı bir biçimde ortaya konmuştur. Sonuçlara göre, Adnan Menderes muhafazakâr politikalar ve halkla kurduğu güçlü bağ sayesinde meşruiyetini güçlendirmiştir. Turgut Özal, liberal ekonomik reformları hayata geçirerek ekonomik başarıyla toplumsal desteği elde etmiş, geniş kitlelerce kabul görmüştür. Necmettin Erbakan, İslami politikaları ön plana çıkararak dini kesimlerin siyasi temsilini artırmış, bu sayede meşruiyetini pekiştirmiştir. Recep Tayyip Erdoğan ise kriz dönemlerinde karizmatik liderlik vasıflarını etkin şekilde kullanarak geniş toplumsal beklentilere yanıt vermiş ve siyasi liderliğini güçlendirmiştir. Bu bulgular, liderlerin meşruiyet sağlama süreçlerinin sadece ideolojik arka planlarıyla değil, aynı zamanda dönemsel siyasi, ekonomik ve sosyal şartlarla da yakından ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışmanın akademik katkısı, muhafazakâr liderlerin meşruiyet mücadelelerini çok boyutlu olarak ele alması ve literatüre Türkiye bağlamında özgün bir bakış açısı kazandırmasıdır. Bu çalışma, liderlik ve meşruiyet arasındaki ilişkinin karmaşık ve dinamik yapısını anlamak isteyen araştırmacılar için bir kaynak niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the legitimacy struggles of conservative leaders within a comprehensive framework. While leadership and legitimacy debates on a global scale provide the theoretical foundation, the main focus is on prominent conservative leaders in Turkey's political history. In particular, the political leadership trajectories, legitimacy quests, challenges faced, and societal responses of Adnan Menderes, Turgut Özal, Necmettin Erbakan, and Recep Tayyip Erdoğan are analyzed in depth using qualitative research methods. These leaders were specifically chosen because each represents a significant turning point in Turkish political history, garnered broad social support with their conservative identities, and employed distinct legitimacy strategies in different periods. The research involves an extensive review of academic literature, documentary evidence, and print media to analyze the strategies adopted by these leaders and their relationships with society. The assessments are based on primary sources such as media reports and news content, thus revealing the leaders' influence on public perception and their legitimacy strategies in detail. The results indicate that Adnan Menderes strengthened his legitimacy through conservative policies and a strong connection with the people; Turgut Özal achieved wide public approval by implementing liberal economic reforms and attaining economic success; Necmettin Erbakan reinforced his legitimacy by foregrounding Islamic policies and increasing the political representation of religious segments; and Recep Tayyip Erdoğan has reinforced his political leadership by effectively using charismatic leadership traits and responding to broad societal expectations, especially during times of crisis. These findings reveal that the processes of legitimacy for leaders are closely related not only to ideological backgrounds but also to the prevailing political, economic, and social conditions of their respective eras. The academic contribution of this study lies in its multidimensional analysis of the legitimacy struggles of conservative leaders and in providing a distinctive perspective for the literature within the Turkish context.