Siyasal iletişim pazarlamasında yapay zeka kullanımı
The use of artificial intelligence in political communication
  1. Tez No: 964544
  2. Yazar: FATMA NUR BAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Derin Öğrenme, Siyasal İletişim, Siyasal Pazarlama, Yapay Zekâ, Yapay Zekâ Etiği, Deep Learning, Political Communication, Political Marketing, Artificial Intelligence, Artificial Intelligence Ethics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Siyasal İletişim Pazarlamasında Yapay Zekâ Kullanımı Bu çalışma, siyasal iletişim pazarlamasında yapay zekâ uygulamalarının kapsamını belirleyerek bu teknolojilerin seçim kampanyalarındaki rolünü, stratejik etkilerini ve doğurduğu etik ile hukuki sorunları bütüncül bir bakış açısıyla ele almayı hedeflemiştir. Araştırma, nitel yöntem çerçevesinde beş örnek olayı (2016 ve 2020 ABD Başkanlık Seçimleri, 2016 Brexit Referandumu, 2024 ABD Başkanlık Seçimi, 2023 İngiltere İşçi Partisi Kampanyası) kapsamış; betimsel ve tematik analiz teknikleriyle mikro hedefleme, psikografik profilleme, otomatik içerik üretimi, duygu analizi ve deepfake gibi yapay zekâ temelli araçların seçmen davranışlarını nasıl şekillendirdiği incelenmiştir. Elde edilen bulgular, büyük veri ve makine öğrenimi süreçleriyle demografik, davranışsal ve psikolojik verilerden çıkarılan iç görülerin klasik yöntemlere kıyasla anlamlı oranda daha yüksek etkileşim sağladığını göstermiştir. Generatif yapay zekâ araçlarıyla metin, görsel ve video üretimi gerçek zamanlı A/B testlerle performans takibini mümkün kılmış, ancak duygu analizinin ironi ve mecazı yorumlamada sınırlılıkları ortaya çıkmıştır. Otomatik sosyal medya ajanları dezenformasyon döngülerini beslerken deepfake teknolojileri seçmen güvenini zedeleme riski barındırmıştır. Algoritmik“kara kutu”yapısı şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerini zaafa uğratmış; AB'nin AI, Act ve GDPR düzenlemeleri ile Türkiye'deki KVKK eksik kalmıştır. Sonuç olarak, siyasal iletişimde yapay zekânın demokratik normlarla uyumlu kullanımı için uluslararası“Demokrasi ve Yapay Zekâ Denetleme Kurulu”kurulması; şeffaflık raporları, algoritmik hesap verebilirlik mekanizmaları, yapay zekâ etiği ve sorumluluk kodları geliştirilmesi; medya okuryazarlığı eğitimlerinin yaygınlaştırılması önerilmektedir. Bu önlemler, yapay zekânın stratejik avantajlarını demokratik meşruiyetle birleştirerek toplumsal güveni tesis edecek ve manipülasyona karşı dirençli bir kamusal alan oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
Use of Artificial Intelligence in Political Communication Marketing This study aimed to determine the scope of artificial intelligence applications in political communication marketing and to address the role of these technologies in election campaigns, their strategic effects and the ethical and legal issues they raise from a holistic perspective. The research covered five case studies (2016 and 2020 US Presidential Elections, 2016 Brexit Referendum, 2024 US Presidential Election, 2023 UK Labor Party Campaign) within the framework of qualitative method; It examined how AI-based tools such as micro- targeting, psychographic profiling, automatic content generation, sentiment analysis and deepfake shape voter behavior with descriptive and thematic analysis techniques. The findings showed that insights extracted from demographic, behavioral and psychological data with big data and machine learning processes provide significantly higher interaction compared to classical methods. Generative AI tools have enabled performance tracking with real-time A/B testing of text, images, and videos, but sentiment analysis has shown limitations in interpreting irony and metaphor. While automated social media agents feed disinformation cycles, deepfake technologies carry the risk of damaging voter trust. The algorithmic“black box”structure has weakened transparency and accountability principles; the EU's AI Act and GDPR regulations and Turkey's KVKK remain incomplete. As a result, it is recommended that an international“Democracy and Artificial Intelligence Supervisory Board”be established for the use of artificial intelligence in political communication in line with democratic norms; transparency reports, algorithmic accountability mechanisms, artificial intelligence ethics and responsibility codes be developed; and media literacy training be disseminated. These measures will combine the strategic advantages of artificial intelligence with democratic legitimacy, establish social trust, and create a public sphere resistant to manipulation.