İskeletsel sınıf II hastalarda twin-blok apareyi ile birlikte temporomandibular eklem bölgesine uygulanan GRR lazer ve led fotobiomodülasyon terapisinin kraniofasiyal yapılar üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of GRR laser and led photobiomodulation therapy applied to the temporomandibular joint region along with twin-block appliance on craniofacial structures in skeletal class II patients
- Tez No: 964545
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAĞCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: GRR lazer, LED Fotobiomodülasyon Terapisi, Sınıf II, Twin-blok, Class II, GRR Laser, LED Photobiomodulation Therapy, Twin-Block
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı, mandibular retrognatisi bulunan ve twin-blok apareyi ile tedavi edilecek olan hastalarda GRR lazer ve LED fotobıomodülasyon terapisi uygulamalarının kondil büyüme üzerine etkilerinin lateral sefalometrik film üzerinden incelenmesidir. Otuz üç hasta randomize olarak 3 gruba ayrıldı. Kooperasyon eksikliği nedeniyle her gruptan birer hasta çalışmadan çıkarılmıştır. Geriye kalan hastalar, rastgele olarak üç gruba ayrılmıştır. Birinci grupta, 4 kız ve 6 erkek hastaya yalnızca Twin-Block apareyi uygulanmıştır. İkinci grupta, 6 kız ve 4 erkek hastaya Twin-Block apareyi ile birlikte, temporomandibular eklem bölgesinde kemik formasyonu ve rejenerasyonu desteklemek amacıyla yumuşak doku üzerinden GRR lazer uygulaması yapılmıştır. Üçüncü grupta ise, 4 erkek ve 6 kız hastaya LED fotobiomodülasyon tedavisi uygulanmıştır. Araştırma kapsamına alınan 30 olgunun fonksiyonel tedavi öncesi ve sonrası elde edilen lateral sefalometrik filmlerinden ölçülen T0 ve T1 değerleri, eşleştirilmiş t-testi ile analiz edilmiştir. Tedaviye bağlı değişiklikler (T1-T0 farkları) ise Student t-testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalarda, SNB açısı, U1-SN açısı ve L1-NB mesafesinde, overjet ve overbite"da GRR lazer grubunda diğer iki gruba kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazla değişim gözlenmiştir. ANB açısı LED fotobiomodülasyon grubunda, diğer iki gruba kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazla değişim gözlenmiştir. Co-Gn , Mx-Md fark değerlerinde LED fotobiomodülasyon ve GRR lazer grubunda kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazla değişim gözlenmiştir. Bu çalışmada, Sınıf II maloklüzyona sahip bireylerde fonksiyonel tedaviye ek olarak uygulanan GRR lazer ve LED fotobiyomodülasyon terapilerinin iskeletsel ve dental etkileri değerlendirilmiştir. Tüm gruplarda iskeletsel ve dental değişikliklerle Sınıf I ilişki elde edilmiştir. GRR lazer tedavisi, SNB açısı ve Co-Gn uzunluğundaki anlamlı artışlarla mandibular büyümeyi belirgin şekilde desteklemiştir. LED terapisi ise ANB açısı ile Co-Gn ve Mx-Md mesafelerinde kontrol grubuna kıyasla daha fazla değişim sağlamıştır. Dental değişiklikler en fazla GRR grubunda, özellikle kesici diş eğimlerinde görülmüştür. Her iki tedavi yönteminin de büyüme dönemindeki bireylerde mandibular gelişimi destekleyerek iskeletsel ilişkileri iyileştirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effects of GRR laser and LED photobiomodulation therapy applications on condylar growth in patients with mandibular retrognathia who were treated with the Twin-Block appliance, using measurements obtained from lateral cephalometric radiographs. Thirty-three patients were randomly divided into three groups. Due to lack of cooperation, one patient from each group was excluded from the study. The remaining patients were randomly reassigned into three groups. In the first group, 4 female and 6 male patients were treated with the Twin-Block appliance only. In the second group, 6 female and 4 male patients received GRR laser therapy applied over the soft tissues in the temporomandibular joint (TMJ) region along with Twin-Block appliance therapy, aiming to support bone formation and regeneration. In the third group, 4 male and 6 female patients underwent LED photobiomodulation therapy. Pre- and post-functional treatment lateral cephalometric radiographs (T0 and T1) of the 30 patients included in the study were analyzed using paired t-tests. Treatment-related changes (T1-T0 differences) were evaluated using the Student's t-test. In intergroup comparisons, the GRR laser group showed statistically significantly greater changes in SNB angle, U1-SN angle, L1-NB distance, overjet, and overbite compared to the other two groups.The ANB angle exhibited a statistically significantly greater change in the LED photobiomodulation group compared to the other groups.Statistically significant greater changes were also observed in the Co-Gn and Mx-Md discrepancy values in both the LED photobiomodulation and GRR laser groups compared to the control group. This study evaluated the effects of GRR laser and LED photobiomodulation therapies in conjunction with functional treatment on skeletal and dental changes in Class II malocclusion. All groups achieved a Class I relationship through both skeletal and dental modifications. GRR laser therapy significantly enhanced mandibular growth, with notable increases in SNB angle and Co-Gn length. LED therapy led to greater changes in the ANB angle and Co-Gn and Mx-Md distances compared to controls. Dental changes were most prominent in the GRR group, particularly in incisor inclination. Both modalities appear to support mandibular development and improve skeletal relationships in growing patients when added to functional treatment.