Muğla bölgesi kıyı balıkçılığının kıyı yönetimi açısından değerlendirilmesi üzerine araştırmalar
Investigation on coantal zone management of coastal fisheries in Muğla region
- Tez No: 96461
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET HOŞSUCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Kıyı alam yönetimi, kıyı balıkçılığı, Muğla bölgesi, Coastal zone management, coastal fisheries, Muğla Region
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET MUĞLA BÖLGESİ KIYI BALIKÇILIĞININ, KIYI YÖNETİMİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR. ERDEM, Mustafa Doktora Tezi, Su Ürünleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hikmet HOŞSUCU Temmuz 2000, 128 sayfa Bu çalışmada Muğla bölgesi kıyı balıkçılığının, kıyı alanları yönetimi içinde yerinin ve öneminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Deniz ve kara ekosistemlerini içine alan ve sınırları ekolojik, politik, idari ve çevresel koşullara bağlı olarak değişen kıyı alanları son çeyrek asırdır büyük önem kazanmıştır. Kıyısal alanların 51 sektör tarafından kullanılırken denizsel alanların 9 sektör tarafından kullanılıyor olması, kıyısal alanların önemini daha çok artırmaktadır. Türkiye kıyılan, son 20 yılda gelişen ekonomik aktiviteler ile büyük önem kazanmıştır. Kıyısal alanda gerçekleşen aktivitelerinVI çeşitliliği bir yandan kullanım kargaşasına neden olurken diğer yandan kaynakların eksik kullanımına neden olmaktadır. Uzunluğu 1.1 14 km'yi bulan Muğla kıyılarında başlıca faaliyetler balıkçılık, turizm, orman, yerleşim ve özel koruma alanları üzerine yoğunlaşmıştır. Muğla bölgesinde kıyı balıkçılığı, balıkçılık, dalyanlar ve ağ kafes işletmelerini kapsamaktadır. Bölgede balıkçılık 1 1 gırgır, 27 trol, 62 kıyı sürütme takımı ve 1587 ağ-paragat teknesi ile yapılmakta, Güllük, Boğaziçi ve Köyceğiz-Dalyan olmak üzere 3 dalyan ve 5 kuluçkahane ile 124 ağ kafes ünitesi faaliyet göstermektedir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT INVESTIGATIONS ON COASTAL ZONE MANAGEMENT OF COASTAL FISHERIES IN MU?LA REGION ERDEM, Mustafa Ph.D. in Fisheries Faculty Supervisor: Prof. Dr. Hikmet HOŞSUCU July 2000, 128 pages The present study was carried out to determine the place and importance of coastal fisheries in coastal zone management in Muğla region. Since the coastal area, covering both sea and land ecosystems, is effected.by ecological, political, administrative and environmental conditions, it has become one of the most important issue for the last quarter of this century.The feet that coastal areas are exploited by 51 sectors while marine environment is used by manily 9 sectors increase the of importance of coastal areas. With a remarkable increase of the economical activities in the coastal zone during the last two decades, coastal areas of Turkey have gained great importance. However, the diversification of activities in thevm coastal zones caused conflicts in the way of use which resulted in shortcoming in resource values. The most important activities in Muğla' s coastal areas, 1 124 km length, are mainly fisheries, tourism, forestry, mariculture, settlement projects and specially protected areas. Coastal fisheries of Muğla Region has included fishery, lagoon and mariculture activities. There are detected 1 1 purse seine, 27 trawl, 62 beach seine and 1587 long-line and gillnets boats in fishery, 3 lagoons, Güllük, Boğaziçi and Köyceğiz-Dalyan, 5 hatchery and 124 cage culture units.