Romatoid artrit ön tanılı hastalardaki anti-ccp düzeylerinin diğer immünolojik ve inflamatuar belirteçlerle birlikte retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of anti-ccp levels together with other immunological and inflammatory markers in patients with pre-diagnosis of rheumatoid arthritis
- Tez No: 964627
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET HAMİDULLAH UYANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Anti-CCP, CRP, romatoid artrit, romatoid faktör, Anti-CCP, CRP, rheumatoid arthritis, rheumatoid factor
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Romatoid Artrit Ön Tanılı Hastalardaki Anti-CCP Düzeylerinin Diğer İmmünolojik ve İnflamatuar Belirteçlerle Birlikte Retrospektif Olarak Değerlendirilmesi Amaç: Romatoid artrit (RA) hastalarında erken tanı birçok hastalıkta olduğu gibi hastalığın seyri ve hastanın yaşam kalitesi için oldukça önemlidir. Klinik tablo ile bazı testler RA tanısı koymaya yardımcı olmaktadır. RA tanısında RF, CRP ve sedimentasyon gibi parametreler değerli olsa da tanının konmasında tek başlarına yeterli olmamaktadır. Bu çalışma ile romatoid artrit ön tanısı almış hastaların anti-CCP düzeylerinin, RF, ANA, gibi belirteçler ve CRP, sedimentasyon, WBC gibi inflamatuar markerler ile ilişkisini birlikte değerlendirmesi ve aralarındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmamızda Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesinde 01.01.2023-01.04.2024 tarihleri arasında romatoid artrit ön tanısı almış hastaların Anti-CCP düzeyleri ile diğer immünolojik ve inflamatuar belirteçlerle birlikte retrospektif olarak değerlendirilmiştir. RA klinik bulguları şüphesiyle başvuran hastaların laboratuvar verilerinden anti-CCP düzeyleri RF, ANA, CRP, sedimentasyon düzeyleri ile WBC (lökosit sayısı bakımından normal değerler üzerindekiler) karşılaştırılmış, veriler istatiksel olarak analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Bulgular: Yapılan istatiksel çalışmada anti-CCP düzeylerine göre gruplandırılan hastaların diğer parametreler açısından dağılımları incelendiğinde ANA pozitiflik oranının anti-CCP pozitif hastalarda (%86.2 n=81) anti-CCP negatif hastalara (%50.0 n=52) göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir (χ²=29.293; p=0.000). Benzer şekilde, RF pozitiflik oranı da anti-CCP pozitif grubunda (%79.5 n=190) anti-CCP negatif grubuna (%18.3 n=31) kıyasla istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur (χ²=149.132; p=0.000). CRP, sedimentasyon ve WBC (lökosit sayısı bakımından sınır değerler üzerindekiler) düzeyleri açısından ise anti-CCP negatif ve pozitif gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır (CRP için p=0.442, sedimentasyon için p=0.223, WBC için p=0.1375). Sonuç: Anti-CCP pozitifliği, ANA ve RF ile güçlü şekilde ilişkilidir. Anti-CCP pozitif hastalarda otoimmün aktivitenin ve romatizmal belirteçlerin daha belirgin olduğunu fakat inflamatuar belirteçler (CRP, ESR, WBC) açısından anlamlı bir ilişki olmadığını tespit ettik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Retrospective Evaluation of Anti-CCP Levels Together with Other Immunological and Inflammatory Markers in Patients with Pre-Diagnosis of Rheumatoid Arthritis Aim: Early diagnosis in patients with rheumatoid arthritis (RA), as in many other diseases, is crucial for the course of the disease and the patient's quality of life. Clinical findings and certain tests aid in the diagnosis of RA. While parameters such as RF, CRP, and sedimentation rate are valuable in the diagnosis of RA, they are not sufficient alone. This study aimed to evaluate the relationship between anti-CCP levels, markers such as RF and ANA, and inflammatory markers such as CRP, sedimentation rate, and WBC in patients with a preliminary diagnosis of rheumatoid arthritis, and to demonstrate the relationship between them. Material and method: In our study, we retrospectively evaluated the anti-CCP levels, along with other immunological and inflammatory markers, of patients with a preliminary diagnosis of rheumatoid arthritis at Atatürk University Research Hospital between January 1, 2023, and April 1, 2024. Laboratory data from patients presenting with suspected RA findings were compared with anti-CCP levels, RF, ANA, sedimentation rates, and the data were statistically analyzed and interpreted. Results: In the statistical study, when the distribution of patients grouped according to anti-CCP levels was examined in terms of other parameters, it was determined that the ANA positivity rate was significantly higher in anti-CCP-positive patients (86.2% n=81) than in anti-CCP-negative patients (50.0% n=52) (χ²=29.293; p=0.000). Similarly, the RF positivity rate was statistically significantly higher in the anti-CCP-positive group (79.5% n=190) than in the anti-CCP-negative group (18.3% n=31) (χ²=149.132; p=0.000). No significant difference was found between the anti-CCP-negative and positive groups in terms of CRP, sedimentation rate and WBC (those above normal values in terms of leukocyte count) levels (p=0.442 for CRP, p=0.223 for sedimentation rate, p=0.1375 for WBC). Conclusion: Anti-CCP positivity is strongly associated with ANA and RF. We found that autoimmune activity and rheumatic markers were more pronounced in anti-CCP-positive patients, but there was no significant association with inflammatory markers (CRP, ESR, WBC).