Aile sağlığı merkezlerinde çalışan ebe ve hemşirelerin gebe izlemi ile profesyonel değerlerinin incelenmesi
Examination of pregnancy monitoring and professional values of midwives and nurses working in family health centers
- Tez No: 964630
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA DEMİR YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aile Hekimliği, Ebelik, Hemşirelik, Family Medicine, Midwifery, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ebe, Hemşire, Gebe, DÖB, Profesyonellik, Midwife, Nurse, Pregnant woman, Antenatal care, Professionalism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Aile Sağlığı Merkezlerinde Çalışan Ebe ve Hemşirelerin Gebe İzlemleri ile Profesyonel Değerlerinin İncelenmesi Doğum öncesi bakım (DÖB), anne ve bebek sağlığının korunmasında birincil önem arz etmekle beraber, bu bakımı tüm gebelerin alması en temel sağlık haklarından biridir. Bu araştırma, aile sağlığı merkezlerinde sunulan DÖB hizmetlerinin mevcut durumunu, ebe ve hemşirelerin mesleki profesyonellik değerleri yönünden incelemeyi, ebe ve hemşirelerin profesyonel gelişimine ve DÖB kalitesinin artırılmasına yönelik öneriler geliştirmeyi amaçlamıştır. Araştırma tanımlayıcı tasarımda, Kasım 2024- Haziran 2025 tarihleri arasında haftanın pazartesi, çarşamba ve cuma günleri araştırmanın yürütüldüğü aile sağlığı merkezlerine araştırmacı tarafından ziyarette bulunulmuştur. Çalışmanın evrenini İstanbul Anadolu yakasında bulunan 400 aile sağlığı merkezlerinde çalışan 1560 ebe ve hemşirelerin yedi farklı AHBS üzerinden 01.04.2024 - 01.07.2025 tarihleri arasında gebeliği sonlanmış 1316 gebenin 6619 gebe izlem verileri incelenerek, ebe ve hemşirelerin gözetimi altında sistemlerinden veriler, her gebelik izlemi için tek tek bakılarak, hem ASM hem de hastanede yapılan gebe izlem sayıları kayıt altına alınmıştır. Evreni oluşturan 1560 ebe ve hemşirenin 5 ve üzeri gebeye sahip olması eşit temsiliyeti sağlayacak şekilde ebe ve hemşireler rastgele yöntemle seçildi. Araştırmada veri toplamak için Bilgilendirilmiş Gönüllü Onam Formu, Sosyodemografik Bilgi Formu, Gebe İzlem Değerlendirme Formu, Ebelerin Profesyonel Değerleri Ölçeği (EPDÖ) ve Hemşirelerin Profesyonel Değerler Ölçeği (HPDÖ) kullanıldı. Araştırma verileri Statistical Package for Social Sciences (SPSS) v27 istatistiksel analiz programı kullanılarak yapıldı. Araştırmada Ebelerin ortalama 3.58±1.03. hemşirelerin ortalama 3.47±0.12 DÖB izlemi yaptığı saptanmıştır. Gebelerin gebeliği süresince DÖB izlemlerinin %71.9'unun ASM'de, %11'inin hastanede ve %12.4'ünün hem aile sağlığı merkezini hem de hastanede yaptırdığı, gebelerin %4.7'sinin DÖB hizmetlerinden hiç yararlanmadığı tespit edilmiştir. EPDÖ ortalama puanının 150 puan üzerinden 126.85±21.77 (min-maks: 79-150) puan olduğu, HPDÖ ortalama puanının 220 puan üzerinden 172.16±35.86 (min-maks: 55-220) puan olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Her iki meslek grubu için profesyonel değerler ölçeğinin benzer sonuç vermesi ölçeklerin güncellenmesi ya da geçerlilik ve güvenirliliklerinin yeniden düzenlenmesini düşündürmektedir. Sonuç olarak; bu çalışmada ebe ve hemşireler tarafından aile sağlığı merkezlerinde sunulan DÖB hizmetinin dört izlem üzerinden hem nitelik hem de nicelik olarak istenilen düzeyde olmadığı ve gebe izlem nitelik puanları ile profesyonel değer puanları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Examination of Midwives' and Nurses' Professional Values in Pregnancy Monitoring at Family Health Centers Prenatal care is of primary importance in protecting the health of mothers and babies, and access to this care for all pregnant women is one of their most fundamental health rights. This study aims to examine the current status of PHC services provided at family health centers, assess the professional values of midwives and nurses, and develop recommendations for the professional development of midwives and nurses and the improvement of PHC quality. In the descriptive design of the study, the researcher visited the family health centers where the study was conducted on Mondays, Wednesdays, and Fridays between November 2024 and June 2025. The study population consisted of 1,560 midwives and nurses working at 400 family health centers in the Anatolian side of Istanbul, and the data were analyzed using seven different AHBS systems between April 1, 2024 - July 1, 2025, were examined, and the data from the midwives and nurses' systems were reviewed individually for each pregnancy follow-up, and the number of pregnancy follow-ups performed at both the ASM and the hospital were recorded. The 1,560 midwives and nurses comprising the population were selected randomly to ensure equal representation, with each having five or more pregnant women under their care. The Informed Consent Form, Sociodemographic Information Form, Pregnancy Follow-up Assessment Form, Midwives' Professional Values Scale (MPVS), and Nurses' Professional Values Scale (NPVS) were used to collect data for the study. The research data were analyzed using the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) v27 statistical analysis program. The study found that midwives performed an average of 3.58±1.03 DÖB follow-ups, while nurses performed an average of 3.47±0.12 DÖB follow-ups. It was determined that 71.9% of antenatal care visits during pregnancy were conducted at primary health care centers, 11% at hospitals, and 12.4% at both primary health care centers and hospitals, while 4.7% of pregnant women did not utilize antenatal care services at all. The average EPDÖ score was 126.85±21.77 (min-max: 79-150) out of 150 points, and the average HPDÖ score was 172.16±35.86 (min-max: 55-220) out of 220 points. The fact that the professional values scale yielded similar results for both occupational groups suggests that the scales need to be updated or their validity and reliability need to be re-evaluated. In conclusion, this study found that the antenatal care services provided by midwives and nurses at family health centers were not at the desired level in terms of both quality and quantity over four follow-ups, and that there was no significant relationship between antenatal care quality scores and professional value scores.