Okul öncesi çocuğa sahip annelerin dijital oyun rehberlik stratejileri, çocukların dijital oyun bağımlılık eğilimleri ve öz düzenleme becerileri
Digital game guidance strategies of mothers with preschool children, children's digital game addiction tendencies and self – regulatin skills
- Tez No: 964629
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Addiction, Child, Digital Gaming, Self – Regulation, Parental Guidance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmada okul öncesi çocuğa sahip annelerin dijital oyun rehberlik stratejileri, çocukların dijital oyun bağımlılık eğilimleri ve öz düzenleme becerileri arasındaki ilişki incelendi. Tanımlayıcı-ilişkisel türde yapılan çalışmanın örneklemini 2024-2025 eğitim öğretim yılında Kayseri ilinde MEB'e bağlı toplam 40 anaokuluna devam eden 4-6 yaş grubu okul öncesi öğrenim gören çocuğun anneleri (400 katılımcı) oluşturdu. Araştırmada veri toplama ölçeği olarak Kişisel Bilgi Formu, Dijital Oyun Rehberlik Stratejileri Ölçeği (DOERS), 4-6 Yaş Çocuklarına Yönelik Öz Düzenleme Becerileri Ölçeği ve Okul Öncesi Dönem Çocukları Dijital Oyun Bağımlılık Eğilimi Ölçeği (DOBE) kullanıldı. Annelerin, aktif ebeveyn rehberlik stratejileri ve teknik ebeveyn rehberlik stratejileri puanlarının ortalamanın üstünde; dijitale yönlendiren ebeveyn rehberlik stratejileri ve serbest ebeveyn rehberlik stratejileri puanlarının ortalamanın altında olduğu belirlendi. Öz düzenleme becerileri ölçek toplam puanlarının ortalamanın üstünde olduğu ve çocukların dijital oyun bağımlılık toplam eğilimlerinin az düzeyde olduğu bulundu. Anne ve babanın eğitim durumu, ekonomik durumu ve çocuğa ait cihaz bulunma durumları ile DOERS, DOBE ve öz düzenleme ölçek puanları arasındaki farkın anlamlı olduğu saptlandı. Öz düzenlemenin DOBE üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü bir etkisi olduğu ve DOBE'nin %13'ünün açıklandığı belirlenmiştir. Dijitale yönlendiren ebeveyn rehberlik stratejileri DOBE'nin %26'sının, serbest ebeveyn rehberlik stratejilerinin ise DOBE'nin %13'ünü açıklandığı; DOERS alt ölçek puanlarının tümünün ise DOBE'nin %31'ini açıklandığı bulunmuştur. DOERS alt ölçek puanlarının tümünün öz düzenleme ile birlikte DOBE'nin %36'sının açıkladığı bulunmuştur. Sonuç olarak okul öncesi dönem çocuklarının dijital oyun bağımlılık eğilimlerinin azaltılması için annelerin dijital oyun rehberlik stratejileri ve çocuklarına yönelik öz düzenleme becerilerinin birlikte geliştirilmesi önerilmektedir. Anahtar Kelimler: Bağımlılık; Çocuk, Dijital Oyun, Ebeveyn Rehberliği, Öz Düzenleme.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between digital game guidance strategies of mothers with pre-school children and children's digital game addiction tendencies and self-regulation skills was examined. The sample of the descriptive - relational type study was made up of mothers of pre-school educated children (400 participants) in the 4-6 age group who attented a total of 400 kindergartens affiliated to the Ministry of National Education in Kayseri province in the 2024-2025 academic year. Data collection tools used in the study included the Personal Information Form, and Digital Play Parental Mediation (DPPM) scale, Self – Regulation Skills Scale for 4-6 Year Old Children and Preschool Children's Digital Play Addiction Tendency (DPAT) scale. It was determined that the score of active parental guidance strategies and technical parental guidance strategies was above averange; the score of digital – oriented parental guidance strategies and freelance parental guidance strategies was below averange. It was found that the total score on the self – regulation skills scale was higher than averange and the children had a low level of total tendencies of digital game addiction. It was found that the difference between the educaiton status of parents, economic status and the availability of devices belonging to the child and the scores of the DOERS, DOBE and self – regulation scales were significant. It was determined that self – regulation had a statistically significant and negative directional effect on DOBE and accounted for 13% of DOBE. It was found that parental guidance strategies directed to digital accounted for 26% of the DOBE, while freelance parental guidance strategies accounted for 13% of the DOBE; all DOERS subscale scores accounted for 31% of the DOBE. It was found that all of the DOERS subscale scores together with self-regulation explained 36% of DOBE. As a result, it is proposed to jointly develop mothers digital game guidance strategies and self-regultaion skills for their children in order to reduce the digital game addiction tendencies of preschool children.