Deneysel olarak oluşturulan eklem defektlerinde kök hücre, TZP (trombositten zengin plazma) ve TCP (trikalsiyum fosfat)'ın eklem rejenerasyonu üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of stem cell, PRP (plateletrich plasma ) and TCP (tricalcium phosphate) on joint defect regeneration
- Tez No: 964649
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFİ EROL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Defekt, Kıkırdak, MKH, TZP, β-TCF, Defect, Cartilage, MSC, PRP, β-TCP
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmada ratlarda deneysel olarak oluşturulan eklem defektlerinin iyileşmesi üzerine Kök Hücre, TZP (Trombositten Zengin Plazma) ve TCP (Trikalsiyum Fosfat) 'ın oluşturulan defektlerin iyileşmesi üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmamızda deney ve kontrol gruplarını 250-300 gram ağırlığında 40 adet Wistar-Albino ırkı erkek rat oluşturdu. Çalışma grubunu oluşturan bütün hayvanların sağ arka ekstremitelerin genu eklemleri cerrahi prosedüre uygun olarak açıldı. Açılan genu eklemlerine dril yardımı ile defekt oluşturulduktan sonra çalışma grubundaki hayvanların defekt bölgeleri gruplara göre sırası ile kök hücre, TZP (Trombositten Zengin Plazma) ve TCP (Trikalsiyum Fosfat) ile dolduruldu, kontrol grubunda defekt oluşumu sonrasında hiçbir uygulama yapılmadan eklem bölgeleri cerrahi prosedürlere uygun olarak kapatıldı. Operasyon günü, postoperatif 15. gün ve postoperatif 30. gün ilgili ekstremitelerin radyografik görüntüleri elde edildi ve ratlar 30. günün sonunda uygun yöntemle ötenazi edildi. Defekt oluşturulan bölgelerden alınan örnekler %10'luk formol ile muhafaza edilerek histolojik inceleme için bir dizi solüsyonlardan geçirildi. Elde edilen veriler ışığında kök hücre uygulanan grupta radyolojik değerlendirme sonucunda diğer gruplara oranla defektlerin daha hızlı kapandığı, makroskobik olarak doku iyileşmesinin daha iyi olduğu, histopatolojik olarak da daha fazla kollajen ihtiva ettiği, fibrin yoğunluğunun daha homojen ve fazla olduğu, çevre dokulara uyumun ve bağlanmanın kontrol grubuna göre daha iyi olduğu gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effects of Stem Cells, Platelet-Rich Plasma (PRP), and Tricalcium Phosphate (TCP) on the healing of experimentally induced joint defects in rats. A total of 40 male Wistar-Albino rats, each weighing between 250-300 grams, were used to form the experimental and control groups.The right hind limb stifle joints of all animals in the study group were surgically opened in accordance with standard procedures. Following the creation of defects using a drill, the defect sites in the experimental animals were treated with stem cells, PRP or TCP, respectively, based on group assignments. In the control group, no treatment was applied after defect formation, and the joint areas were closed following standard surgical protocols.Radiographic images of the operated limbs were obtained on the day of surgery, on postoperative day 15, and on postoperative day 30. At the end of the 30-day period, the rats were euthanized using an appropriate method. Tissue samples from the defect sites were preserved in 10% formalin and processed through a series of solutions for histological examination.Based on the collected data, the group treated with stem cells showed a more rapid closure of the defects in radiological assessments compared to the other groups. Macroscopically, tissue healing appeared more advanced, and histopathological evaluations revealed greater collagen content, more homogeneous and intense fibrin distribution, and better integration and adhesion to surrounding tissues relative to the control group.