Çatılı ve frenet-tip çatılı bertrand eğrilerinin kararkterizasyonları
Characterizations of framed and frenet-type framed bertrand curves
- Tez No: 964713
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM İLARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Öklid 3- uzayı, Frenet vektörleri, çatılı egriler, Frenet-tipli ˘ çatılı egriler, Bertrand Egrileri, Bertrand eslenike˘ grilerie˘ grilik fonksiyonları, Euclidean 3-space, Frenet vectors, Framed space curve, Frenettype framed curves, Bertrand curves, Bertrand mate curves, curvature functions
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu tez altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, giriş kısmına ayrılmıştır. Ikinci bölümde tezde gerekli olan kavramlar ve tanımlar verilmiştir. Üçüncü bölümde Öklid 3-uzayında regüler eğrilerin Bertrand eĞri olma karakterizasyonları verilmiştir. Dördüncü bölümde Öklid 3-uzayında çatılı eğrilerin Bertrand eğri olma karakterizasyonları verilmiştir. Beşinci bölümde Öklid 3-uzayında Frenet tipli çatılı eğrilerin Bertrand eğri olma karakterizasyonları verilmiştir. Altıncı bölüm tartışma ve sonuç için ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis comprises six chapters. The first chapter is dedicated to the introduction, outlining the research context, objectives, and significance of the study. The second chapter presents the fundamental concepts and definitions that are utilized throughout the thesis. The third chapter provides a detailed characterization of Bertrand curves of regular space curves in Euclidean 3-space. The fourth chapterpresents the characterizations of Bertrand curves of framed curves in Euclidean 3-space. The fifth chapter focuses on the characterizations of Frenet-type framed Bertrand curves in Euclidean 3-space. The sixth chapter, which is the last chapter of the thesis, is dedicated to the discussion and conclusion, summarizing the findings of the thesis and outlining potential directions for future research.