Ali Məktəb Tələbələrinin Akademik Nailiyyətinin və İxtisas Hazırlığı Keyfiyyətinin Yüksəldilməsində Tyutorluq Fəaliyyətinin Rolu
Üniversite Öğrencilerinin Akademik Başarısını ve Mesleki Hazırlık Kalitesini Artırmada Akademik Danışmanlık Hizmetlerinin Rolü
  1. Tez No: 964901
  2. Yazar: MEHMET ALİ CEYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ƏJDəR AĞAYEV
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Danışmanlık, Psikolojik Danışmanlık, Kariyer Danışmanlığı, Öğrenci Başarısı, Yükseköğretim, Azerbaycan, Academic Advising, Psychological Counseling, Career Counseling, Student Achievement, Higher Education, Azerbaijan
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Azerice
  9. Üniversite: Nakhchivan state university
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Üniversite Öğrencilerinin Akademik Başarını ve Mesleki Hazırlık Kalitesini Artırmada Akademik Danışmanlık Hizmetlerinin Rolü Bu çalışma, yükseköğretimde öğrenci başarısını bütüncül bir yaklaşımla ele alarak, akademik, psikolojik ve kariyer danışmanlığı hizmetlerinin öğrencilerin hem akademik gelişimlerine hem de mesleki hazırlık süreçlerine etkisini incelemektedir. Çalışmanın temel amacı, bu üç danışmanlık türünün etkileşimli yapısını anlamak, uluslararası uygulamaları analiz etmek ve Azerbaycan üniversiteleri için uygulanabilir bir danışmanlık modeli geliştirmektir. Çalışmada, çeşitli ülkelerin yükseköğretim sistemlerindeki akademik danışmanlık yaklaşımları ile karşılaştırmalı olarak Azerbaycan'daki mevcut durum nitel ve nicel veri toplama araçlarıyla analiz edilmiştir. Araştırmada, çeşitli ülkelerin yükseköğretim sistemlerinde danışmanlık hizmetlerinin nasıl yapılandırıldığı ve öğrenci başarısına olan etkileri incelenmiştir. Öğrenci başarısı yalnızca not ortalaması ile değil; zaman yönetimi, mezuniyet oranı, akademik özgüven, araştırma yapma becerisi ve rekreatif etkinliklere katılım gibi çok boyutlu göstergeler üzerinden değerlendirilmiştir. Azerbaycan üniversitelerinde mevcut danışmanlık hizmetlerinin durumu, 16 üniversiteden 657 öğrenci ve 200 akademik danışmana uygulanan anket yoluyla nicel yöntem kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, danışmanlık hizmetlerinin büyük oranda sınırlı, sistemsiz ve çoğunlukla akademik yönüyle sınırlı kaldığını göstermektedir. Öğrencilerin psikolojik destek ve kariyer yönlendirmesi gibi alanlarda yeterince destek almadıkları tespit edilmiştir. Çalışmanın sonunda, uluslararası deneyimlerden uyarlanabilecek temel ilkeler doğrultusunda, Azerbaycan üniversiteleri için bütüncül, erişilebilir ve öğrenci merkezli bir danışmanlık sistemi modeli önerilmiştir. Bu modelin, öğrenci başarısını artırma, üniversite yaşam kalitesini iyileştirme ve mezuniyet sonrası mesleki uyumu güçlendirme açısından önemli katkılar sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Role of Academic Advising Services in Enhancing University Students' Academic Achievement and Career Readiness This study examines student achievement in higher education through a holistic approach, focusing on how academic, psychological, and career counseling services influence both academic development and professional preparedness. The main objective of the research is to understand the interactive structure of these three types of counseling, to analyze international practices, and to develop an applicable counseling model for Azerbaijani universities. Within the scope of the study, academic advising approaches in various higher education systems around the world were analyzed comparatively alongside the current situation in Azerbaijan using both qualitative and quantitative data collection methods. The research explored how counseling services are structured in different countries and how they affect student success. Academic achievement was evaluated not only through grade point average but also by multidimensional indicators such as time management skills, graduation rate, academic self-confidence, research competence, and participation in recreational activities. In Azerbaijan, the state of academic advising services was analyzed using a quantitative method through questionnaires administered to 657 students and 200 academic advisors from 16 universities. The findings revealed that counseling services in Azerbaijani higher education remain largely limited, unsystematic, and primarily focused on academic issues. Students were found to receive insufficient support in areas such as psychological guidance and career planning. Based on the principles adapted from international experiences, the study proposes a comprehensive, accessible, and student-centered counseling model for Azerbaijani universities. It is anticipated that this model will significantly contribute to improving student achievement, enhancing the quality of university life, and strengthening graduates' professional adaptation after university.