Halk eğitimi merkezlerinin halkbilimi açısından incelenmesi (toplum ve kadın folkloru) (van – tuşba ve ipekyolu ilçeleri halk eğitim merkezleri)
Examination of public education centers from the perspective of folklories (community and women's folklore) (public education centers of van - tuşba and i̇pekyolu districts)
- Tez No: 964992
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECAİ BAZANCİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Halk eğitimi, kadın folkloru, halkbilimi, Van, toplumsal cinsiyet, Public education, women's folklore, folklore studies, Van, gender
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Van ili Tuşba ve İpekyolu ilçelerindeki Halk Eğitim Merkezlerini halkbilimi perspektifinden incelemek ve kadın folkloru bağlamındaki işlevlerini ortaya koymaktır. Araştırma, nitel araştırma yöntemleri çerçevesinde yürütülmüş; görüşme, gözlem ve doküman incelemesi tekniklerinden yararlanılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular, kadınların halk eğitim merkezlerine katılım motivasyonlarını, bu merkezlerde edindikleri deneyimleri ve toplumsal-kültürel rollerde yaşanan dönüşümleri kapsamaktadır. Kadınların kurslara katılım gerekçeleri çoğunlukla kişisel gelişim, sosyal etkileşim ve ekonomik katkı sağlama isteğine dayanmaktadır. Kurs süreçleri, kadınların güvenli ve destekleyici bir öğrenme ortamında özgüvenlerini artırmalarına, sosyal görünürlük kazanmalarına ve aile içi rollerinde olumlu değişim yaşamalarına katkı sunmuştur. Ayrıca, kadın folklorunun önemli unsurları olan ninni, ağıt, el sanatları ve geleneksel mutfak pratikleri gibi öğelerin bu merkezlerde yaşatıldığı ve yeniden üretildiği görülmüştür. Böylece halk eğitim merkezleri, yalnızca mesleki beceri kazandıran kurumlar değil; aynı zamanda kültürel belleğin korunduğu, toplumsal cinsiyet rollerinin dönüştüğü ve folklorik üretim süreçlerinin devamlılık kazandığı mekânlar hâline gelmiştir. Araştırmada ortaya çıkan bulgular, halk eğitim merkezlerinin kadınların sosyo-kültürel, ekonomik ve kişisel gelişiminde çok boyutlu bir rol üstlendiğini göstermektedir. Bu çalışma, halk eğitimi, kadın folkloru ve toplumsal cinsiyet kavramlarını bir arada ele alarak literatüre özgün bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the Public Education Centers in the Tuşba and İpekyolu districts of Van province from a folkloristic perspective and to reveal their functions within the context of women's folklore. The research was conducted within the framework of qualitative research methods, utilizing interviews, observations, and document analysis. The findings cover women's motivations for attending the centers, their experiences within these educational environments, and the transformations observed in their socio-cultural roles. The study shows that women's reasons for participation are primarily based on personal development, social interaction, and economic contribution. The course processes provided women with a safe and supportive learning environment that enhanced their self-confidence, strengthened their social visibility, and contributed to positive changes in family roles. Furthermore, it was observed that significant elements of women's folklore—such as lullabies, laments, handicrafts, and traditional culinary practices—were preserved and reproduced in these centers. In this respect, Public Education Centers emerge not only as institutions that provide vocational skills but also as spaces where cultural memory is preserved, gender roles are transformed, and folkloric production processes are sustained. The findings indicate that Public Education Centers play a multidimensional role in women's socio-cultural, economic, and personal development. This study contributes to the literature by simultaneously addressing the concepts of public education, women's folklore, and gender within an interdisciplinary folkloristic framework.