İstanbul ili örtü altı sebze üreticilerinin bitki koruma uygulamalarındaki davranışları ve bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Behaviors and knowledge levels of greenhouse vegetable producers in plant protection practices in İstanbul province
- Tez No: 965060
- Danışmanlar: PROF. DR. NUH BOYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Örtü altı yetiştiricilik, İstanbul, bitki koruma uygulamaları, bilgi düzeyi, Greenhouse cultivation, Istanbul, plant protection practices, knowledge level
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışma ile İstanbul ilinde örtü altı sebze yetiştiriciliği yapan üreticilerin bitki koruma uygulamalarındaki davranışlarının ve bilgi düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda 2024 yılında örtü altı sebze yetiştiriciliği yapan 267 üretici ile anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Üreticilerin bitki koruma uygulama davranışları ve bilgi düzeylerinin niceliksel olarak ölçülmesi amacıyla, anket sorularına verdikleri cevaplara göre puanlamalar yapılmıştır. Üreticilerin aldıkları puanlar sıralanmış ve toplam puanın yarısından azı“düşük”, yarısı ile 2/3'ü“orta”, 2/3'ünden fazlası“yüksek”olmak üzere 3 gruba ayrılmışlardır. Üreticilerin %46.44'unun“düşük”, %32.96'sının“orta”, %20.60'ının ise“yüksek”bitki koruma uygulamaları bilgi ve uygulama düzeyine sahip oldukları tespit edilmiştir. Üreticilerin cinsiyet, yaş aralığı, eğitim durumu, örtü altı yetiştiricilik konusunda eğitimi alma durumu, yetiştiricilik süresi, örtü altı yetiştiricilik alanları, aile geçiminin tarımsal faaliyetlerden sağlanma durumları ile uygulama ve bilgi düzeyleri arasında fark olup olmadığı, ikili ve çoklu karşılaştırma testleri ile araştırılmıştır. Üreticilerin cinsiyetleri ve yetiştiricilik yapılan ilçeler arasında bilgi uygulama puanı açısından istatistiksel olarak fark bulunamamıştır. Aile geçimini sadece tarımsal faaliyetlerden sağlayan üreticilerin ve örtü altı yetiştiricilik konusunda eğitim alan üreticilerin bilgi ve uygulama puanlarının daha yüksek olduğu;“31-50 yaş arasındaki orta yaşlı üreticilerin bilgi ve uygulama puanlarının diğer yaş grubundaki üreticilere göre yüksek olduğu; eğitim durumu ”okur yazar“ olan üreticilerin bilgi ve uygulama puanının diğer eğitim durumunda olanların hepsinden düşük olduğu, eğitim durumu ”lisans“ olan üreticilerin bilgi ve uygulama puanının diğer eğitim durumunda olanların hepsinden yüksek olduğu; yetiştiricilik tecrübesi ”11-20 yıl“ olan üreticilerin bilgi ve uygulama puanının, yetiştiricilik tecrübesi ”10 yıldan az“ ve ”21 yıldan çok" olan üreticilerin puanından yüksek olduğu; yetiştiricilik alanı 3 dekardan fazla olan üreticilerin bilgi ve uygulama puanlarının, yetiştiricilik alanı 3 dekar altında olan üreticilere göre daha yüksek olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Üreticilere, pestisitlerin uygulanması, uygulanma esnasında ve sonrasında dikkat edilecek hususlar, pestisitlerin insana, çevreye ve hedef dışı organizmalara etkisi, kalıntı, bekleme süresi, dayanıklılık, pestisit rotasyonu, fitotoksite, kalibrasyon, pestisitlerin muhafazası ve pestisit ambalaj atıklarının bertarafı, Entegre Zararlı Yönetimi, Ekonomik Zarar Seviyesi, kültürel, fiziksel, biyoteknik ve biyolojik mücadele yöntemleri konusunda eğitim ve bilinçlendirmelerinin yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the behaviors and knowledge levels of greenhouse vegetable producers in plant protection practices in Istanbul province. In this context, a questionnaire survey was conducted with 267 producers involved in greenhouse vegetable cultivation in 2024. In order to quantitatively measure the plant protection application behaviors and knowledge levels of the producers, scores were made according to their answers to the survey questions. The scores of the producers were ranked and they were divided into 3 groups: less than half of the total score as“low”, half to 2/3 as 'medium' and more than 2/3 as“high”. It was identified that 46,44% of the producers had“low”, 32.96% had 'medium' and 20.60% had“high”level of knowledge and application of plant protection practices. Paired and multiple comparison tests were used to analyze whether there was a difference between the producers' gender, age range, education level, training on greenhouse cultivation, duration of cultivation, greenhouse cultivation areas, family income from agricultural activities and their knowledge and application levels. There was no statistical difference between the gender of the producers and the districts of cultivation in terms of knowledge application score. The knowledge and application scores of the producers who earn their family income only from agricultural activities and the producers who received training on greenhouse cultivation were higher;“The knowledge and application scores of middle-aged producers between the ages of 31-50 were higher than the producers in the other age group; the knowledge and application scores of the producers whose educational status was 'literate' were lower than all the other educational status, the knowledge and application scores of the producers whose educational status was ”bachelor's degree“ were higher than all the other educational status;the knowledge and practice scores of the producers with ”11-20 years“ of farming experience were higher than the scores of the producers with ”less than 10 years“ and ”more than 21 years" of farming experience; the knowledge and practice scores of the producers with a farming area of more than 3 decares were higher than the scores of the producers with a farming area of less than 3 decares. Producers have to be trained and made aware of the application of pesticides, issues to be considered during and after application, the effects of pesticides on humans, the environment and non-target organisms, residue, waiting time, resistance, pesticide rotation, phytotoxicity, calibration, storage of pesticides and elimination of pesticide packaging waste, Integrated Pest Management, Economic Damage Level, cultural, physical, biotechnical and biological control methods.