Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi'nin Erzincan ili ekonomisine katkısı
Contribution of Erzincan Binali Yıldırım University to the economy of Erzincan province
- Tez No: 965146
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜNYAMİN DEMİRGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik katkı, Öğrenci harcamaları, Şehir ekonomisi, Erzincan, Economic Contribution, Student Expenditures, Urban Economy, Erzincan
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmanın amacı; Erzincan ilinde yükseköğrenimine devam eden öğrencilerin şehir ekonomisine katkısını belirlemek, harcama alışkanlıklarını anlamak ve yapılan öğrenci harcamalarının şehrin ekonomik dinamiklerine etkisini tespit etmektir. Çalışma kapsamında; 2024-2025 güz yarıyılında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Yanlızbağ Yerleşkesi ve şehir merkezindeki fakülte ve meslek yüksekokullarında önlisans ve lisans programlarına kayıtlı 683 öğrenci üzerinde 27 sorudan oluşan bir anket formu uygulanmıştır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden anket çalışması kullanılmıştır. Araştırma deseni içerisinde yaş, cinsiyet, gelir ve eğitim gibi bağımsız değişkenler yer almaktadır. Söz konusu araştırmada ayrıca bağımsız değişkenler haricinde kapalı ve açık uçlu sorular da yer almaktadır. Yapılan anket çalışması sonucunda; Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi'nin 2024 yılına ait doğrudan gelir katkısının 1.445.274.944,47 TL, dolaylı gelir katkısının 93.472.144 TL olduğu hesaplanmıştır. Üniversitenin diğer dolaylı katkısı öğrenci harcamalarıdır. İlk olarak Erzincanlı öğrencilerin Erzincan ekonomisine katkısı yıllık 805.156.040,077 TL olarak hesaplanmıştır. Ardından Erzincanlı olmayan öğrencilerin Erzincan ekonomisine katkısı yıllık 1.236.025.102,649 TL hesaplanmıştır ve (kira+yurt) bedeli olan 346.716.552,481 TL bu hesaba eklenmiştir. Sonuç olarak Erzincan merkez kampüslerde okuyan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi öğrencilerinin Erzincan il ekonomisine katkısı yıllık 2.387.897.695,207 TL olarak bulunmuştur. Bu hesaplamalardan yola çıkarak, üniversitenin 2024 yılında Erzincan iline yıllık toplam katkısının 3.926.644.783,677 TL olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the contribution of students pursuing higher education in the province of Erzincan to the city's economy, to understand their spending habits, and to identify the impact of student expenditures on the city's economic dynamics. Within the scope of the study, a 27 item questionnaire was administered to 683 associate and undergraduate students enrolled in faculties and vocational schools at the Erzincan Binali Yıldırım University Yalnızbağ Campus and its city center locations during the 2024-2025 fall semester. The study utilized a survey as its quantitative research method. The research design includes independent variables such as age, gender, income, and education level. In addition to these variables, the research also incorporated closed and open ended questions. The results of the survey indicate that the direct income contribution of Erzincan Binali Yıldırım University for the year 2024 was calculated at 1,445,274,944.47 Try, with an indirect income contribution of 93,472,144 Try. Student expenditures constitute another indirect contribution from the university. Firstly, the annual contribution of students originally from Erzincan to the local economy was calculated as 805,156,040.077 Try. Subsequently, the annual contribution of non-local students was calculated as 1,236,025,102.649 Try, to which the cost of rent and dormitory fees, amounting to 346,716,552.481 Try, was added.consequently, the total annual contribution of Erzincan Binali Yıldırım University students studying at the central campuses to the economy of erzincan province was found to be 2,387,897,695.207 Try. Based on these calculations, the university's total annual contribution to the province of Erzincan in 2024 was determined to be 3,926,644,783.677 Try.