Sağlık turizmi yetki belgeli sağlık tesisi yöneticilerinin örgütsel ustalık ve girişimsel yönelimlerinin sağlık otelciliği hizmetleri ile değerlendirilmesi
Evaluation of organisational ambidexterity and entrepreneurial orientation of health tourism authorised health facility managers with health hospitality services
  1. Tez No: 965147
  2. Yazar: YUSUF ALPER BAŞTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM AYDIN CANDAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Turizm, Health Care Management, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Örgütsel Ustalık, Girişimsel Yönelim, Sağlık Otelciliği Hizmetleri, Türkiye, Health Tourism, Organizational Ambidexterity, Entrepreneurial Orientation, Health Hospitality Services, Turkey
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu araştırma, sağlık turizmi yetki belgesine sahip sağlık tesisi yöneticilerinin örgütsel ustalık ve girişimsel yönelim düzeylerini belirlemek ve bu düzeyleri sağlık otelciliği hizmetleri bağlamında değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, yöneticilerin örgütsel ustalık ve girişimsel yönelim düzeyleri arasındaki ilişkiler analiz edilmiş; bu faktörlerin sağlık otelciliği hizmetleri ile olan ilişkisi ve etkileri incelenmiştir. Ayrıca, yöneticilerin demografik ve mesleki özelliklerinin söz konusu değişkenlerle olan farklılıkları ve bu değişkenler üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırma, Türkiye genelinde basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 248 sağlık yöneticisi ile yürütülmüştür. Yöneticilerin demografik ve mesleki özellikleri ile örgütsel ustalık ve girişimsel yönelim düzeyleri arasında genel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Ancak, örgütsel ustalık açısından görev süreleri ve çalışılan sağlık tesisi; girişimsel yönelim açısından ise görev türleri anlamlı farklılıklar sergilemiştir. Araştırma bulgularına göre, korelasyon analizi sonucunda örgütsel ustalık, girişimsel yönelim ve sağlık otelciliği hizmetleri değişkenleri arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Regresyon analizine göre ise, örgütsel ustalığın girişimsel yönelim üzerinde; örgütsel ustalık ve girişimsel yönelimin ise sağlık otelciliği hizmetleri üzerinde pozitif ve anlamlı etkileri olduğu belirlenmiştir. Yapılan aracılık analizi sonucunda, örgütsel ustalığın sağlık otelciliği hizmetleri üzerindeki etkisinde girişimsel yönelimin aracı rolü istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Bu durum, örgütsel ustalığın sağlık otelciliği hizmetlerini doğrudan etkilediğini, ancak bu etkinin girişimsel yönelim aracılığıyla dolaylı olarak gerçekleşmediğini göstermiştir. Ayrıca yöneticilerin demografik ve mesleki özelliklerinin, örgütsel ustalık ve girişimsel yönelim nitelikleri üzerindeki etkileri incelendiğinde; örgütsel ustalık açısından sağlık tesislerinin anlamlı ve pozitif bir etkisi haricinde başta etkilere rastlanmamıştır. Araştırma bulguları, sağlık turizmi yetki belgesine sahip sağlık tesisi yöneticilerinin örgütsel ustalık ve girişimsel yönelim düzeylerinin, sağlık otelciliği hizmetlerinin kalitesi üzerinde anlamlı etkiler yarattığını ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda, sağlık yöneticilerine yönelik eğitim programlarının; özellikle örgütsel ustalık ve girişimsel yönelim becerilerinin geliştirilmesine odaklanan, daha kapsamlı ve yapılandırılmış içeriklerle desteklenmesi önerilmektedir. Yöneticilerin profesyonel gelişim süreçlerine, söz konusu alanlarda uzmanlaşmalarını sağlayacak eğitim modüllerinin entegre edilmesi, sağlık otelciliği hizmetlerinin etkinliğini artırmada önemli katkılar sunabilir. Bu yaklaşım, sağlık turizmi sektöründe görev yapan yöneticilerin daha etkili ve verimli biçimde liderlik yapmalarına olanak tanıyacaktır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the levels of organizational ambidexterity and entrepreneurial orientation among managers of healthcare facilities holding a health tourism authorization certificate, and to evaluate these levels in the context of healthcare hospitality services. The study analyzed the relationships between managers' levels of organizational ambidexterity and entrepreneurial orientation, and examined the relationship and effects of these factors on healthcare hospitality services. In addition, the differences and effects of managers' demographic and professional characteristics on these variables were investigated. The research was carried out with 248 healthcare managers selected through a simple random sampling method across Türkiye. Overall, the demographic and professional characteristics of managers did not exhibit statistically significant associations with their levels of organizational ambidexterity and entrepreneurial orientation. Nevertheless, organizational ambidexterity varied significantly by managerial tenure and the type of healthcare institution, whereas entrepreneurial orientation showed significant differentiation based on the nature of managerial responsibilities. According to the research findings, the results of the correlation analysis revealed positive and significant relationships among the variables of organizational ambidexterity, entrepreneurial orientation, and healthcare hospitality services. Regression analysis indicated that organizational ambidexterity had a positive and significant effect on entrepreneurial orientation, while both organizational ambidexterity and entrepreneurial orientation had positive and significant effects on healthcare hospitality services. The mediation analysis revealed that entrepreneurial orientation did not have a statistically significant mediating role in the relationship between organizational ambidexterity and healthcare hospitality services. This finding indicates that organizational ambidexterity directly influences healthcare hospitality services, but this effect does not occur indirectly through entrepreneurial orientation. Furthermore, when examining the influence of managers' demographic and professional characteristics on organizational ambidexterity and entrepreneurial orientation, no significant effects were observed - except for the type of healthcare facility, which had a significant and positive impact on organizational ambidexterity. The research findings indicate that the levels of organizational ambidexterity and entrepreneurial orientation among managers of healthcare institutions holding a health tourism authorization certificate have a significant impact on the quality of healthcare hospitality services. In this regard, it is recommended that training programs for healthcare managers be enhanced with more comprehensive and structured content, particularly focusing on the development of organizational ambidexterity and entrepreneurial orientation competencies. Integrating training modules that enable managers to specialize in these areas into their professional development processes could make a substantial contribution to improving the effectiveness of healthcare hospitality services. This approach would allow managers operating in the health tourism sector to exercise more effective and efficient leadership.