Türkiye'de sağlık turizmi yetki belgesi olan kurumlarda dijital pazarlamanın etkisi
The effect of digital marketing on institutions with health tourism authorization certificates in Turkey
  1. Tez No: 965151
  2. Yazar: FAZİLET ULUHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSHAK SUAT ÖVEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Turizm, Healthcare Management, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Dijital Pazarlama, Sağlık Turizmi Yetki Belgesi, Türkiye, Health Tourism, Digital Marketing, Health Tourism Authorization Certificate, Turkey
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Sağlık turizmi, günümüzde turizm sektörünün en yüksek katma değer sağlayan alanlarından biri hâline gelmiştir. Bu alana yönelik ilgi, hem küresel düzeyde hem de Türkiye özelinde giderek artmaktadır. İnternet teknolojilerinin yaygınlaşması sayesinde bireyler, farklı ülkelerde uygulanan güncel tedavi yöntemleri hakkında anlık bilgi edinme imkânına sahip olmuştur. Bu durum, sağlık turizmi kapsamında sunulan hizmetlerin tanıtımında dijital mecraların önemini daha da artırmıştır. Sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren ve Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumlar açısından dijital pazarlama, yalnızca bir tanıtım aracı değil; aynı zamanda markalaşmayı destekleyen stratejik bir iletişim kanalıdır. Dijital platformların etkili ve bilinçli bir şekilde kullanılması, kurumların uluslararası hasta potansiyeline erişimini kolaylaştırmakta, marka güvenilirliğini artırmakta ve rekabet avantajı sağlamaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın temel amacı, dijital pazarlama faaliyetlerinin Türkiye'de sağlık turizmi yetki belgesine sahip özel sağlık kurumları üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Araştırma kapsamında, Türkiye'de Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş 10 özel hastane örneklem olarak seçilmiştir. Çalışma, bu hastanelerin resmi web siteleri ile sosyal medya platformları (Facebook, Instagram ve YouTube) üzerindeki içeriklerinin sistematik olarak incelendiği nitel içerik analizi yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Böylece dijital pazarlama uygulamalarının kurumların tanıtım, hasta kazanımı, marka değeri oluşturma ve uluslararası sağlık turistlerine erişim konularındaki rolü bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirilmiştir. Aynı zamanda hangi dijital pazarlama araçlarının daha yoğun ve etkin kullanıldığını belirlemek, sektöre yönelik somut değerlendirmeler yapılmasına olanak tanımaktadır. Çalışmanın önemi, dijital pazarlama stratejilerinin sağlık turizmi alanındaki rolünü kurumsal düzeyde somut verilerle ortaya koyması bakımından oldukça yüksektir. Türkiye'nin sağlık turizmindeki rekabet gücünü artırmaya yönelik politika geliştirme süreçlerine katkı sunacak bu çalışma, yetki belgesi bulunan sağlık kuruluşlarına dijital tanıtım stratejilerini nasıl geliştirebileceklerine dair önemli ipuçları sunmaktadır. Ayrıca, literatürde sınırlı yer bulan bu konuya yönelik kapsamlı bir içerik analizi sunması açısından, hem akademik hem de sektörel bir boşluğu doldurması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Health tourism has emerged as one of the most value-generating sectors within the tourism industry today. Interest in this field continues to grow both globally and specifically in Turkey. With the widespread adoption of internet technologies, individuals now have instant access to up-to-date information regarding treatment methods applied in different countries. This has significantly increased the importance of digital channels in promoting the services offered within the scope of health tourism. For institutions operating in the field of health tourism and authorized by the Ministry of Health, digital marketing is not merely a promotional tool; it also functions as a strategic communication channel that supports brand development. The effective and conscious use of digital platforms facilitates access to international patient potential, enhances brand credibility, and provides a competitive advantage. In this context, the main objective of the study is to analyze the impact of digital marketing activities on private healthcare institutions in Turkey that hold a health tourism authorization certificate. Within the scope of the research, a sample of 10 private hospitals authorized by the Ministry of Health in Turkey was selected. The study was conducted using the qualitative content analysis method, through the systematic examination of the content shared on these hospitals' official websites and social media platforms (Facebook, Instagram, and YouTube). In this way, the role of digital marketing practices in institutional promotion, patient acquisition, brand value creation, and access to international health tourists was evaluated from a holistic perspective. Furthermore, identifying which digital marketing tools are used more intensively and effectively enables concrete assessments of the sector to be made. The significance of the study lies in its ability to reveal, with empirical data at the institutional level, the role of digital marketing strategies in the field of health tourism. This research is expected to contribute to policy-making processes aimed at enhancing Turkey's competitiveness in health tourism. Additionally, it offers valuable insights to authorized healthcare institutions on how to improve their digital promotional strategies. By providing a comprehensive content analysis on a subject that has received limited attention in the literature, the study aims to fill an important gap both academically and within the industry.