4-6 yaş okul öncesi arapça öğretimine dair kullanılan yöntem ve teknikler ile ilgili öğretmen görüşleri
Teachers' opinions on the methods and techniques used in teaching arabic for 4-6 years old preschool
  1. Tez No: 965214
  2. Yazar: SENA BAĞDELEN ALİBEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Okul Öncesi Yabancı Dil Eğitimi, Arapça Dil Eğitimi, Yöntem ve Teknik, Education, Preschool Foreign Language Education, Arabic Language Education, Method and Technique
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Dil, kişinin kendi duygu ve düşüncelerini ifade etmesinin yanı sıra milletlerin kültürlerinin oluşmasında da önemli bir katkı sağlamaktadır. Dünya üzerinde konuşulan birçok dil vardır. Hami – Sami dil ailesinin Sami koluna mensup olan Arapça da bu dillerdendir. Arap dilinin yeri tarih boyunca hep ayrı olmuştur. İslamiyet ile birlikte değeri artan ve içinde binlerce kelimeyi barındıran bu eşsiz dili öğrenmek üzere eskiden günümüze kadar birçok yöntem ve teknik uygulanmıştır. Tarihimize baktığımızda ecdadımızın Arap diline özel bir önem verdiğini, bu alanda telif edilen pek çok eseri ve özellikle son dönemde batılı tarzda kullanılan yöntemleri görmekteyiz. Araştırmanın amacı da okul öncesi yaş grubuna yönelik Arap dili öğretiminde kullanılan yeni yaklaşımları belirlemek, uygulanan yöntem ve teknikleri ortaya çıkarmaktır. Araştırmanın problem cümlesi“4-6 yaş aralığında okul öncesinde verilen Arapça eğitiminde kullanılan yöntem ve teknikler hakkında öğretmen görüşleri nelerdir?”şeklinde belirlenmiştir. Bu araştırmada kullanılan yöntem nitel bir araştırma olup olgu bilim desenine uygun olarak geliştirilmiştir. Veri toplama esnasında ise kullanılan araç yarı yapılandırılmış görüşme formudur. Araştırma 2023-2024 eğitim öğretim yılı İstanbul Avrupa yakasında resmî, devlet ya da özel okul öncesi yabancı dil eğitimi olarak Arapça derslerinin verildiği okullarda görev yapmakta olan 12 öğretmen ile birlikte gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularında öğretmenlerin görüşlerine göre eğitim ve beceri alanlarının geliştirilmesi için hedef dil kullanımı ile birlikte dil öğreniminde dinleme odaklı bir eğitim planı hazırlanması ve uygulanması gerektiği ortaya çıkmıştır. Gelişimsel özelliklere dikkat vi edilerek erken yaşta dil öğreniminin avantaj ve dezavantajlarının olabileceği görülmüştür. Araştırma sonucuna göre erken yaşa yönelik uygulanan dil eğitiminde bireysel değerlendirmenin gerekliliğinin yanı sıra bu süreçte öğrencinin tutumu ile kullanılan yöntem ve tekniklerin yaşlarına uygun olarak hazırlanmış etkinliklerden oluşmasının önemi ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The Arabic language has always had a special place in our history. Many methods and techniques have been employed since ancient times to the present day to learn this unique language that encompasses thousands of words which was introduced to us with the advent of Islam. If we look at the dusty pages of our history, we see the importance our ancestors attributed to the Arabic language, the Works they copyrighted, and the methods they used in a western style. Nowadays, the role of Arabic is even more remarkable. Numerous studies on pre-school Arabic education, including those in Imam Hatip high schools and universities, as well as ours, highlight the importance of this work. The aim of our study is to reveal new approaches used in Arabic language teaching and to conduct document analysis to determine the techniques and methods employed. Therefore, the opinions of teachers working in schools where Arabic is taught to pre-school students have been evaluated. The problem statement of the research is determined as“ How is the Arabic education given to pre-school students between the ages of 4 and 6, what are the techniques and methods used specific for this age group and what are the teachers opinions on these methods and techniques? ”In this study, it is aimed to reveal the methods and techniques used in teaching foreign languages during the pre-school period between the ages of 4 and 6 and to reveal the findings within this context. This study is a qualitative research and was designed in accordance with the phenomenological pattern. viii Our research was conducted during the 2023-2024 academic year with 12 teachers working in state or private schools on the European side of Istanbul that offer Arabic lessons as part of their foreign languge educaiton. The study consists of an introduction and three sections.