Dindarlığın ailelerin sirkümsizyon/çocuk sünnetine yönelik tutumlarına etkisi: Karma yöntem araştırması
The effect of religiosity on families' attitudes towards circumcision/child circumcision: Mixed method research
- Tez No: 965219
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NACİ KULA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sirkümsizyon, Çocuk Sünneti, Dindarlık, Tutumlar, Karma Yöntem, Circumcision, Child Circumcision, Religiosity, Attitudes, Mixed Method
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalışmanın amacı ailelerin sirkümsizyona/çocuk sünnetine yönelik tutumlarını tespit etmek ve dindarlığın bu tutumlara etkisini karma yöntemle incelenmektir. Açıklayıcı sıralı desene göre tasarlanan araştırma sırasıyla nicel ve nitel aşamalardan oluşmaktadır. Araştırmanın nicel kısmının örneklemi Kütahya ve Eskişehir illerinde yaşayan 0-17 yaş aralığında çocuğu olan 385 anne- babadan oluşmaktadır. Örneklem için basit seçkisiz örnekleme kullanılmıştır. Araştırmanın nicel aşamasında veri toplama aracı olarak katılımcıları tanımaya ve sünnetle ilgili tercihlerini belirmeye yönelik hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”ve“Dindarlık Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler online ve yüz yüze biçimde toplanmıştır. Nicel kısımdan elde edilen veriler Spss programı kullanılarak betimsel istatistikler ve farklılaşma testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın nitel kısmı için çalışma grubu nicel araştırmaya katılmış ve araştırmanın nitel boyutuna da katılmaya gönüllü olan 21 anne- babadan oluşmaktadır. Çalışma grubu maksimum çeşitlilik örneklemesi yöntemi kullanılarak oluşturulmuştur. Nitel kısımdaki veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak yüz yüze görüşmelerle toplanmıştır. Elde edilen veriler Maxqda programıyla analiz edilmiştir. Araştırmanın nicel kısmında elde edilen bulgulara göre dindarlık seviyesi anne babaların sirkümsizyon hakkındaki görüşlerini, tercihlerini etkilemektedir. Anne babaların en çok dini gerekçeyle çocuklarını sünnet ettirdikleri tespit edilmiştir. Çocuklarını dini gerekçeyle sünnet ettirenlerin dindarlık puanları daha yüksekken, gelenek ve çevre gerekçesiyle sünnet ettirenlerin dindarlık puanları daha düşük bulunmuştur. Araştırmanın nitel kısmında elde edilen verilerin analiziyle sirkümsizyon tutumlarına ilişkin bilişsel, duygusal ve davranışsal tutum olmak üzere üç tema belirlenmiştir. Bu temalara ait sekiz kategori ve 14 alt kategoriye ulaşılmıştır. Dindarlık seviyesi yüksek ailelerin sirkümsizyona yönelik bilişsel, duygusal ve davranışsal tutumlarında olumlu dinî tutumlarının etkisi görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the attitudes of families towards circumcision/child circumcision and to examine the effect of religiosity on these attitudes using a mixed method. Designed according to the explanatory sequential design, the research consists of quantitative and qualitative stages, respectively. The sample of the quantitative part of the research consists of 385 parents with children between the ages of 0-17 living in Kütahya and Eskişehir provinces. Simple random sampling was used for the sample. In the quantitative phase of the research, the“Personal Information Form”prepared to get to know the participants and determine their preferences regarding circumcision and“Religiosity Scale”was used as a data collection tool. Data were collected online and face-to-face. The data obtained from the quantitative part were analyzed using descriptive statistics and differentiation tests using the Spss program. The study group for the qualitative part of the study consisted of 21 parents who participated in the quantitative study and volunteered to participate in the qualitative aspect of the study. The study group was created using the maximum variation sampling method. The data in the qualitative part were collected through face-to-face interviews using a semi-structured interview form. The data obtained were analyzed with the Maxqda program. According to the findings obtained in the quantitative part of the research, the level of religiosity affects the parents' views and preferences about circumcision. It has been determined that parents mostly circumcise their children for religious reasons. Those who had their children circumcised for religious reasons had higher religiosity scores, while those who had their children circumcised for tradition and environmental reasons had lower religiosity scores. In the qualitative part of the study, three themes were determined as cognitive, emotional and behavioral attitudes regarding circumcision attitudes. Eight categories and 14 subcategories were reached for these themes. The positive religious attitudes of families with high religiousness were seen to have an effect on their cognitive, emotional and behavioral attitudes towards circumcision.