Türkiye'de din ve iletişim: Alevi ailelerde annelerin çocuklarına inanç aktarımının incelenmesi
Religion and communication in Turkey: An examination of the faith transmission from mothers to their children in Alevi families
  1. Tez No: 965244
  2. Yazar: ÖZLEM ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTÜL TAMER TORUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Din, İletişim, Alevilik, Annelik, Asimilasyon, İnanç Aktarımı, Kültürel Bellek, Religion, Communication, Alevism, Motherhood, Assimilation, Faith, Transmission, Cultural Memory
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyasal İletişim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma, din ve iletişim bağlamında Alevi ailelerde annelerin çocuklarına inanç aktarımının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu süreç yalnızca somut bilgi aktarımını değil değerler ve duygulanımları da içerdiğinden, Alevi aileler içerisinde annelerin inanç pratiklerini ve inançlarını yaşama ve çocuklarına aktarma biçim ve davranışları odağa alınmıştır. Doğurgan olma özellikleri nedeniyle kadınlara toplum tarafından yüklenen bir“annelik”rolü vardır ve sözü edilen toplumsal annelik rolüne bağlı olarak sosyo-kültürel birçok alanda olduğu gibi bir inancın yeniden üretimi, aktarımı ve sürdürülmesi konusunda da kadınlara özel bir görev atfedilmektedir. Bu durum geçmişte ve bugün hali hazırda içinde bulunduğumuz ataerkil yapının ürettiği toplumsal cinsiyet rolleri örüntüleriyle yakından ilişkilidir. Kadınların bu türlü konumlandırılmasıyla ilintili olarak özellikle Alevilerin inançlarını okul, dini kurumlar vb. gibi resmi kanallar aracılığıyla değil daha çok aile içinde, üyesi olunan toplumsal grup/inanç grubu içerisinde öğreniyor ve öğretiyor olmaları, bu eğitim-öğretim süreçlerinde Alevi annelerin aldığı görevi görece daha önemli kılmaktadır. Alevi inancının nesiller arası aktarımında annelerin oynadığı kritik rolü ortaya koymayı hedefleyen bu çalışma nitel araştırma yöntemiyle yürütülmüş ve Ankara kentinde yaşayan 24 Alevi anneyle yüz yüze derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Bu yolla, Alevi aileler içerisinde annelerin, kendi inanç alanlarının bilgisini hangi yöntemlerle ve ne şekilde çocuklarına aktardıkları analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the transfer of faith from mothers to their children in Alevi families in the context of religion and communication. Since this process includes not only the transfer of concrete information but also values and emotions, the focus was on the ways and behaviors of mothers in Alevi families to live and transmit their faith practices and beliefs to their children. Due to their fertility, there is a“motherhood”role assigned to women by society, and depending on the aforementioned social motherhood role, a special duty is attributed to women in many socio-cultural areas, as well as in the reproduction, transmission and maintenance of a faith. This situation is closely related to the gender role patterns produced by the patriarchal structure that we are currently in and have been in, in the past. In relation to this positioning of women, the fact that Alevis in particular learn and teach their faith not through official channels such as schools, religious institutions, etc., but rather within the family, within the social group/belief group they are a member of, makes the task undertaken by Alevi mothers relatively more important in these education-training processes. This study, which aims to reveal the critical role played by mothers in the intergenerational transmission of the Alevi faith, was conducted using qualitative research methods and in-depth interviews were conducted with 24 Alevi mothers living in Ankara. In this way, it was analyzed how and with what methods mothers in Alevi families convey the knowledge of their own faith areas to their children.