Preparation of metal silicates from perlite
- Tez No: 9653
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Perlit, Metal Silikatlar
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET METAL SİLİKATLARIN PERLITDEN ELDE EDİLMESİ YILMAZ, Selda Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Orta Doğu Teknik üniversitesi Tez Yöneticisi: Prof -Dr. Hayrettin YÜCEL Temmuz 1990, 81 Sayfa Bu çalışmada, çözünür metal silikatların, perlitin sodyum hidroksitle tepkimesi ile oluşumları araştırılmıştır. Tepkime bir litrelik yüksek basınç kabında oluşturulmuş ve sıcaklık, sıvı- katı oranı, alkali çözeltinin derişimi, perlitin yapısı ham ve patlatılmış perlit gibi değişkenlerin etkileri incelenmiştir. Deneyler sonucunda perlitteki silikanın yaklaşık vyüzde sekseninin 150 C, 140 gr/lt NaOH derişimi ve bir saatlik sürede çözünür silikatlara dönüştüğü gözlenmiştir. Bu deneyler sıvı-katı orani 0.9, 1.2 ve 1.5 alınarak tekrarlanmiş ve sonuçta SiO^,- Nao0 oranları 1.02, 0.787 ve 0.598 olarak bulunmuştur. Silikat çözeltilerinin ve kalıntıların kimyasal analizleri de yaş kimyasal yöntemler ve X ışını floresans yöntemi ile yapılmış ve sonuçta patlatılmış perlitten elde edilen silikatların ham perlitden elde edilenlere göre daha fazla silika içerdikleri gözlenmiştir. Demir ve titan içeren metal silikatlar sabun yapımında kullanılmaya elverişli değillerdir, çünkü bu maddeler renk verici olduklarından kumaşta leke bırakırlar. Deneyler sonucunda elde edilen çözeltilerin çok az miktarda demir ve titan içerdikleri görülmüştür ki bu da metal silikatların perlitden elde edilmesinin en önemli avantajlarından biridir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREPARATION OF METAL SILICATES FROM PERLİTE YILMAZ, Selda M.S. in Chemical Engineering Middle East Technical University Supervisors Prof -Dr. Hayrettin YÜCEL July 1990, 81 pages In this study, the conditions for the production of soluble metal silicates by reaction of perlite with sodium hydroxide were investigated. The reaction was carried out in a high pressure reaction apparatus of one liter capacity. The effects of temperature, liquid to solid ratio, concentration of alkaline solution, nature of per lite s raw and eKpanded perlite were investigated. The results showed that approximately 80 percent IIIconversion of silica in perlite to soluble silicate can be achieved under the conditions of 150 C, 140 g/1 NaOH concentration and one hour reaction time. The experiments were performed for the liquid to solid ratios of 0.9, 1.2 and 1.5 and the resulting Si0" to Na_0 ratios were found 2 2 as 1.020, 0.787 and 0.598 respectively. Also chemical analysis of silicate solutions and solid residue were determined by using wet chemical methods and X-ray fluorescence. The results indicated that the more siliceous glasses could be obtained by using expanded perlite, but in the case of raw perlite alkaline glasses are obtained. Metal silicates containing iron and titanium are not desired in soap industry because they have coloring properties and stains the fabric. Results show that in liquid products small amount of iron and titanium are present and this is an advantage to produce metal silicates by using perlite as starting material. Key wordss Perlite, Metal silicates. Science Code: 603.03.02 xv