Static and dynamic mechanical properties of (bauxite, and carbon black) filled SBR vulcanizates: Effects of filler surface modification on properties
- Tez No: 9654
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNERİ AKOVALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Plazma polimerizasyonu, plazma kaplama, dolgu maddesi, boksit, karbon siyahı, lastfk, SBR, mekanik özellikler, dinamik-mekanik özellikler, yüzey modifikasyonu, Plasma polymerization, plasma coating, filler, reinforcing filler, bauxite, carbon black, SBR, mechanical properties, dynamic mechanical properties, surface modification
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
SBR vulkanizatlannda kullanılan dolgu maddelerinin yüzey özellikleri ile mekanik özellikleri arasındaki ilişkileri incelemek üzere bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Dolgu maddelerinin yüzey modifikasyonu stiren ve bütadien'in oda sıcaklığında plazma polimerizasyonu ile yapılmış olup yüzey ölçümleri cıva porozimetresi, azot absorpsiyonu ve sedimentasyon teknikleri ile sağlanmıştır. Plazma polistiren kaplı boksit ve karbon siyahının yüzey alanları pek değişmezken plazma polibütadien kaplı boksit ve karbon siyahının yüzey alanlarının sırası ile %40.9 ve %7.6 azaldığı gözlenmiştir. Bazı dolgu maddelerinin yüzeyleri çözeltiden çözgenin buharlaştınlması ile ivyapılmış olup kaplama kalınlıklarının vulkanizatların mekanik özellikleri üzerindeki etkisi gözlenmeye çalışılmıştır. Muhtemel tercihli yüzey etkileşimlerinin varlığı; dinamik mekanik analiz yöntemleri ile incelenerek plazma modifikasyonu ile ortaya çıkan Tg kaymaları ile saptanmıştır. Örneklerin kopma yüzeyleri taramalı elektron mikroskopu ile incelenmiş olup değişik kaplamaların farklılığı yüzey dokusundaki değişikliklerle saptanmıştır. Plazma polistiren ve polibütadien kaplı boksit örnekleri elementel analiz cihazı ile test edilmiş olup kaplamaların angstrom mertebesinde olmasına rağmen az miktarda karbon varlığı gözlenmiştir. Kaplanmamış ve kaplanmış karbon siyahı kullanılan örneklerin yüzeyleri ATR-FTIR Tekniği ile incelenmiştir. Örneklerin kopma mukametleri, uzama yüzdeleri, ve sertlikleri Instron ve Shore A durometresi ile test edilmiş olup, plazma polistiren kaplı örneklerin daha mukavim ve daha yumuşak, plazma polibütedien kaplı örneklerin ise daha zayıf ve sert oldukları tesbit edilmiştir. Kaplanmış ve kaplanmamış dolgu maddesi kullanılan örneklerin, minimum viskosite, yanma zamanı, ve pişmiş hal özellikleri reometre tekniği ile incelenmiştir. vSon olarak bütün bulgular bir matematik denklem yapımında kullanılarak kopma mukavemeti ve sertlik gibi özelliklerin hesap yöntemi ile tahmin edilebilinmesine çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
STATIC AND DYNAMIC MECHANICAL PROPERTIES OF (BAUXITE, AND CARBON BLACK) FILLED SBR VULCANIZATES: EFFECTS OF FILLER SURFACE MODIFICATION ON PROPERTIES ÜLKEM, İLHAN Faculty of Arts and Sciences Department of Chemistry, Ph.D. Thesis Supervisor: Prof.Dr.Güneri Akovalı 135 Pages, July, 1990 ABSTRACT A research was conducted to investigate relationships between mechanical properties and surface properties of the fillers used in SBR vulcanizates. Surface modification of fillers were realized by plasma polymerization of styrene and butadiene at room temperature and surface area measurements were done by mercury porosimetry, nitrogen adsorption and sedimentation techniques. It was observed that surface area changes are negligible for plasma polymerized polystyrene coated bauxite and carbon black whereas they are 40.9 % and 7.6 % for plasma polymerized polybutadlene coated bauxite and carbon black, respectively, Solvent casting technique was also used to coat the surface of some fillers and itbecame possible to see the effect of coating thickness on the mechanical properties of the vulcanizates. The existence of possible selective surface interactions was investigated by dynamic mechanical analysis and they were verified by the observation of shifted values for Tg* s due to plasma modified surfaces of fillers. SEM technique was used to investigate the fracture surfaces of the vulcanizates. From the SEM photographs different surface patterns were observed due to different kinds of coatings. Elemental analysis technique was applied to the plasma polymerized polystyrene and plasma polymerized polybutadiene coated bauxite samples for the detection of trace amounts of carbon, although the thickness of coatings was of angstrom scale. ATR-FTIR technique was also used to investigate the surfaces of the vulcanizates for which uncoated and coated carbon black were used as fillers. Mechanical properties such as tensile strength and % elongation were measured with Instron Tensile Testing Machine and hardness measurements were done with an automatic constant weight Shore A durometer. It was observed that tensile strength and % elongation increase nfor plasma polystyrene coated samples and they decrease for plasma polybutadiene coated samples. It was also observed from the hardness measurements that plasma polystyrene coated fillers are making the vulcanizates softer while plasma polybutadiene coatings are making them harden Minimum viscosity, scorch time and cure state of the coated and uncoated filler used compounds were also studied by a rheometer. Finally a mathematical relationship was tried to be found to estimate the tensile strength and hardness values of the vulcanizates,