Sosyal medyada psikolojik içerikli videoların bağlanma türleri açısından incelenmesi
Investigation of psychological videos on social media in terms of attachment types
- Tez No: 965302
- Danışmanlar: PROF. DR. DEMET HATİCE ÖZERBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Sosyoloji, Psychiatry, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: YouTube, psikoloji içerikli videolar, ruh sağlığı uzmanları, bağlanma kuramı, sosyal medya, YouTube, psychology videos, mental health experts, attachment theory, social media
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Askeri Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Son teknolojik gelişmelerin bir getirisi olarak görülen YouTube, kullanıcıların hem izleyici hem de içerik üretici olarak kullanabilecekleri bir uygulama olarak çıkış yapmıştır. İnternet akışını tek yönlü kullanımdan çıkarma ve seyirciyi aktif hale getirme konusunda yadsınamaz bir yere sahip olan YouTube, sosyal medya platformları arasında kendine çok büyük bir yer edinerek her yeni günde kullanıcı sayısını arttırmaktadır. Bu çalışma kapsamında da YouTube Türkiye'de içerik üretmekte olan ruh sağlığı uzmanlarının paylaşmış oldukları videolarda izleyicilere karşı nasıl bir yaklaşım sergiledikleri ve ebeveyn-çocuk ilişkisini bağlanma kuramı temelinde nasıl işledikleri, psikolojik içerikli bu videoları izleyicilerin neden tercih ettiği, bu videolardan izleyicilerin ne gibi bir fayda sağladığı üzerinde detaylı bir inceleme yapmaktır. YouTube platformundaki psikoloji/ruh sağlığı alanında aktif paylaşım yapan 4 ruh sağlığı uzmanı seçilerek daha önceden üretilmiş ve paylaşılmış olan videolardan 20 tanesi seçilmiş olup nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Analiz yapılırken MAXQDA 24.8.0 programından yararlanılmıştır. Seçilmiş 20 videoya gelen 22.093 izleyici yorumu da araştırmaya dahil edilmiş olup, izleyicilerin hangi amaçlarla bu videoları izlemeyi tercih ettiği, izledikten sonra bu videolardan ne gibi bir fayda sağladığı sorularına yanıt alınması hedeflenmiştir. Elde edilen veriler ışığında, seçilen ruh sağlığı uzmanlarının içerik üretirken kullandıkları söylem dillerinin, konu bağlamında ix tercih edilen videolar olduğu ancak ilgi çekici olabilmesi için bazı çarpıcı başlıklara yer veren uzmanların olduğu tespit edilmiştir. Bir diğer sonuçta, izleyicilerin bilgi edinme, kendi durumunu anlamlandırma gibi amaçlarla YouTube platformunda psikolojik içerikli videolar izledikleri görülmüş, izleyici yorumlarından hareketle elde edilen verilerde de izleyicilerin, kendilerine yönelik farkındalıklarının artması, yalnız değilim düşüncesinin oluşması, destek arama davranışı için cesaret kazanılması gibi yararlar sağladıkları gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
YouTube, which is seen as a result of the latest technological developments, has emerged as an application that users can use both as viewers and content producers. YouTube, which has an undeniable place in removing the internet flow from one-way use and activating the audience, has gained a very large place among social media platforms and increases the number of users every day. Within the scope of this study, it is aimed to make a detailed examination of how mental health experts who produce content on YouTube Turkey approach the viewers in the videos they share and how they process the parent-child relationship on the basis of attachment theory, why the viewers prefer these videos with psychological content, and what kind of benefit the viewers get from these videos. Four mental health experts actively sharing in the field of psychology/mental health on the YouTube platform and 20 of the videos previously produced and shared by these experts were selected and content analysis method, one of the qualitative research methods, was used. MAXQDA 24.8.0 program was used during the analysis. The 22,093 viewer comments on the 20 selected videos were also included in the study, and it was aimed to answer the questions of for what purposes the viewers preferred to watch these videos and what kind of benefit they gained from these videos after watching them. In the light of the data obtained, it was determined that the discourse languages used by the selected mental health experts while producing content were compatible in the context of the subject matter, but there were some experts who included some striking titles in order xi to be interesting. In another result, it was observed that the viewers watched videos with psychological content on the YouTube platform for purposes such as obtaining information and making sense of their own situation, and the data obtained from the viewer comments showed that the viewers provided benefits such as increased awareness of themselves, the idea that I am not alone, and gaining courage for support-seeking behavior.