Ortaokul matematik öğretmeninin argümantasyon tabanlı öğretim sürecindeki öğrenci argümanlarının, öğretmen desteğinin ve yansımalarının incelenmesi
An investigation of students' arguments, teacher support, and reflections in the argumentation-based teaching process of a middle school mathematics teacher
- Tez No: 965301
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE TEKİN DEDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik Eğitiminde Argümantasyon, Argümantasyon Tabanlı Matematik Öğretimi, Ortaokul Matematik Öğretmeni, Öğretmen Desteği, Argumentation in Mathematics Education, Argumentation-Based Mathematics Teaching, Middle School Mathematics Teacher, Teacher Support
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu tez çalışmasının amacı bir ortaokul matematik öğretmeninin argümantasyon tabanlı öğretim sürecindeki öğrenci argümanlarının, öğretmen desteğinin ve öğretmenin kendi öğretimine ve öğrencilerin katılımına yönelik yansımalarının incelenmesidir. Çalışmanın kavramsal alt yapısını Toulmin'in (1958) Argümantasyon Şeması ile Conner ve diğerlerinin (2014) Argümantasyon için Öğretmen Desteği Çerçevesi oluşturmuştur. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması benimsenmiştir. Çalışmanın katılımcısı İzmir'de Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir devlet ortaokulunda görev yapmakta olan 12 yıllık ve aynı zamanda yüksek lisans eğitimine devam etmekte olan gönüllü bir ortaokul matematik öğretmenidir. Katılımcı öğretmene ilk olarak araştırmacı tarafından argümantasyon kavramı, argümantasyon süreci, argümantasyon sürecinin nasıl oluşturulması ve sürdürülmesi gerektiği ile ders içinde uygulanmasına ilişkin bir eğitim verilmiştir. Katılımcı öğretmen, eğitimler sırasında literatürden seçilmiş farklı sınıf içi argümantasyon kesitlerini inceleyerek bu kesitleri değerlendirmiştir. Bu eğitimler iki haftada tamamlanmıştır. Eğitimin tamamlanmasının ardından katılımcı öğretmene istediği bir sınıf düzeyi ve seçtiği ortaokul matematik dersi kazanımı ya da kazanımlarına yönelik argümantasyon tabanlı bir ders planı hazırlaması için süre verilmiştir. Katılımcı öğretmen ders planına ilişkin hazırlıklarını tamamladıktan sonra yedinci sınıf düzeyinde cebirsel ifadeler konusunun öğretimine ilişkin iki ders saatini kapsayacak argümantasyon tabanlı öğretimini içeren ders planını teslim etmiştir. Katılımcı öğretmenin ders planını hazırlamış olduğu dersinin uygulama süreci kamera ve ses kayıt cihazı ile kaydedilmiş olup öğrenci çalışmalarının fotoğrafları çekilmiştir. Uygulamanın ardından katılımcı öğretmen, danışman ve araştırmacı ile yarı yapılandırılmış bir görüşme gerçekleştirilmiştir. Söz konusu görüşme ile katılımcının dersinin üzerinden geçerek dersine ilişkin yansımaları alınmıştır. Bu bağlamda tez çalışmasının verileri öğretmenin uygulamasına ilişkin iki ders saatlik video kaydı, öğrenci çalışmalarının fotoğrafları, uygulama esnasında alınan araştırmacı gözlem notları ve uygulama sonrası öğretmen ile gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmenin video kaydından oluşmuştur. Verilerin analizinde argümantasyon tabanlı öğretim sürecindeki öğrenci argümanlarını belirleyebilmek için Toulmin'in Argümantasyon Şeması (Toulmin, 1958) öğretmenin destekleyici eylemlerini belirleyebilmek için de Argümantasyon için Öğretmen Desteği Çerçevesine (Conner vd., 2014) göre tümdengelimci analiz yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca katılımcı öğretmenin argümantasyon tabanlı öğretim süreci uygulamasına ilişkin yansımalarını belirlemek için görüşme verileri açık kodlamaya tabi tutulmuştur. Çalışmanın bulgularında öğretmenin argümantasyon tabanlı öğretim sürecinde veri, iddia, gerekçe, destekleyici ve çürütücü bileşenlerine rastlanmıştır. Öğrencilerin argümantasyon sürecine aktif olarak katıldıkları ve sıklıkla gerekçe, çürütücü ve iddia bileşenlerini ifade ettikleri görülmüştür. Öğrencilerin sunmuş olduğu çürütücülerin bir kısmının gerekçe rolü görmesi dikkat çekmiştir. Argümantasyon tabanlı öğretim sürecinde öğretmenin destekleyici eylemleri ele alındığında ise Conner ve diğerlerinin (2014) doğrudan katkılar, destekleyici sorular ve eylemler olarak üç kategorisi bu çalışmanın bulgularında da ortaya çıkmıştır. Öğretmen en çok öğrencilerden gerekçelerini ve açıklamalarını istemiş, hesaplama soruları sormuş ve bilgilendirme eylemlerine başvurmuştur. Bununla birlikte nadiren de olsa argümantasyon sürecinin devamlılığını sağlamak için doğrudan katkı sunmuştur. Katılımcı öğretmenin argümantasyon tabanlı öğretim sürecini uygulamasına ilişkin yansımalarına ait bulgularda öğretmenin kendi öğretimine ait ve öğrenci katılımına ait yansımaları olmak üzere iki kategori elde edilmiştir. Öğretmenin kendi öğretimine ait yansımalarında ön hazırlık, ön öğrenmeyi hatırlatma, öğrenciyi sürece dahil etme, plandan sapma, olumlu düşünce ve dersi sonlandırma kategorileri üzerinde durduğu belirlenmiştir. Öğrencinin katılımına ait yansımalarında ise öğrenciyi tanıma, öğrenci hazır bulunuşluğundaki eksiklik, öğrenci çalışması, fikir birliği sağlama ve argümantasyonda öğrenci rolü kategorileri üzerinde durulduğu görülmüştür. Tez çalışmasının sonuçları doğrultusunda matematik öğretmenlerine yönelik hizmet içi eğitim programlarında, argümantasyon tabanlı öğretim uygulamalarına yer verilmesi; öğretmenlerin bu süreci planlama, yürütme ve değerlendirme becerilerinin güçlendirilmesi yeni araştırmalar için önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the implementation of an argumentation-based teaching process by a middle school teacher and to analyze the teacher's reflections on her teaching and students' participation. The conceptual framework of the study is grounded in Toulmin's (1958) Argumentation Scheme and the Teacher Support Framework for Argumentation developed by Conner et al. (2014). A case study design, one of the qualitative research methods, was adopted in this study. The participant of the study was a voluntary middle school mathematics teacher with 12 years of professional experience, currently pursuing a master's degree, and working at a public middle school affiliated with the Ministry of National Education in İzmir. Initially, the participant teacher was provided with training by the researcher on the concept of argumentation, the argumentation process, how to construct and sustain this process, its integration into classroom instruction. During these training sessions, the participant teacher examined and evaluated different in-class argumentation segments selected from the literature. These trainings were completed in two weeks. Following the training, the participant teacher was given time to prepare an argumentation-based lesson plan for any grade level and a middle school mathematics course outcome or outcomes selected. After completing the preparations for the lesson plan, the participant teacher submitted the lesson plan she prepared for argumentation-based instruction covering two lesson hours for teaching algebraic expressions at the seventh grade level. The implementation process of the lesson was recorded with a camera and a voice recorder, and photographs of student work were taken. Following the implementation, the participant teacher took part in a semi-structured interview with the advisor and the researcher. During this interview, the lesson was reviewed and the teacher's reflections on the instructional process were collected. Accordingly, the data of the thesis study consisted of a two-class-period video recording of the teacher's implementation, photographs of student work, researcher observation notes taken during the implementation, and the video recording of the post-implementation semi-structured interview with the teacher. To analyze the students' arguments during the argumentation-based teaching process, Toulmin's (1958) Argumentation Scheme was employed, and to identify the teacher's supportive actions during the process, the Teacher Support Framework for Argumentation developed by Conner et al. (2014) was used. Both analyses followed a deductive coding approach. In addition, the interview data were subjected to open coding to determine the participant teacher's reflections on the argumentation-based teaching process implementation. The findings revealed that the teacher's argumentation-based instruction included instances of data, claims, warrants, backings, and rebuttals. It was observed that students actively participated in the argumentation process and frequently expressed warrant, rebuttal and claim components. It was noteworthy that some of the rebuttals presented by the students acted as warrant. When the teacher's supportive actions in the argumentation-based teaching process are considered, Conner et al.'s (2014) three categories of direct contributions, supporting questions and actions are also found in the findings of this study. The teacher most frequently asked students for justifications and explanations, asked calsulation questions, and engaged in informing. However, she rarely directly contributed to the continuity of the argumentation process. In the findings related to the participant teacher's reflections on the implementation of the argumentation-based teaching process, two categories were identified: reflections on her teaching and reflections on student participation. In the teacher's self-reflections, it was found that she focused on the categories of preparation, recalling prior knowledge, engaging students in the process, deviating from the lesson plan, positive attitudes, and concluding the lesson. In the reflections related to the student particiipation, emphasis was placed on the categories of recognizing student characteristics, deficiencies in student readiness, student work, reaching consensus, and the student's role in argumentation. Based on the findings of this thesis, it is recommended that in-service training programs for mathematics teachers include argumentation-based teaching practices, and that teachers' skills in planning, implementing, and evaluating this process be strengthened. These outcomes also point to potential directions for future research.