Adölesanlarda duygusal özgürleşme tekniğinin menstürasyon ağrısı üzerine etkisinin belirlenmesi
Determining the effect of emotional freedom technique on menstrual pain in adolecents
  1. Tez No: 965385
  2. Yazar: AYŞE TAŞKIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNAY ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Adet Ağrısı, Duygusal Özgürleşme Teknikleri, EFT, Adölesan, Ağrı Yönetimi, Menstrual Pain, Emotional Freedom Techniques, EFT, Adolescents, Pain Management
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırma, adölesan bireylerde Duygusal Özgürleşme Teknikği'nin (DÖT) menstrüasyon ağrısı ve duygusal deneyim düzeyi üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla yapıldı. Yarı deneysel tipte yürütülen çalışma, araştırmaya dahil edilme kriterilerini taşıyan 45 adölesan ile yürütüldü. Katılımcılara iki ay boyunca EFT uygulaması düzenli olarak yapıldı. Araştırma verileri tanıtıcı bilgi formu, VAS (Visual Analog Skala), SUE (Subjektif Ünite Deneyimi) ölçeği ile elde edildi. EFT uygulamasının ardından duygusal deneyim düzeyinde anlamlı artış gözlenmiştir. Birinci ayda ortalama SUE puanı -4.22'den 3.29'a, ikinci ayda ise -3.67'den 4.53'e yükselmiş; bu değişimler istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p < .001). VAS sonuçlarına göre, EFT öncesi ve sonrası arasında genel ağrı algısında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Ancak, tekrarlı ölçümlerle değerlendirilen saatlik ağrı düzeylerinde her iki ayda da anlamlı azalmalar tespit edilmiştir. Birinci saatten beşinci saate kadar ağrı puanlarında istikrarlı bir düşüş yaşanmış ve istatistiksel olarak anlamlı olduğunu göstermiştir (p < .001). Etki büyüklüğü (η² ≈ 0.37) düzeyinde bulunarak EFT'nin kısa süreli ağrı yönetiminde güçlü bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak, EFT uygulaması adölesanlarda emosyonel rahatlamayı önemli ölçüde artırmakta, menstruasyon ağrısının saatlik şiddetini azaltmakta ancak genel ağrı algısında kısa sürede istatistiksel olarak anlamlı bir etki yaratmamaktadır. Bu bulgular, EFT'nin farmakolojik olmayan destekleyici bir yöntem olarak özellikle duygusal regülasyonda etkili olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the effects of Emotional Freedom Technique (EFT) on menstrual pain and emotional experience level in adolescents. The study, which was conducted in a semi-experimental type, was conducted with 45 adolescents who carried out the criteria for inclusion in the study. EFT was regularly applied to the participants for two months. Research data were obtained with the introductory information form, VAS (Visual Analogue Scale), SUE (Subjective Unit Experience) scale.Following the EFT intervention, a significant increase in emotional experience levels was observed. The mean SUE score increased from -4.22 to 3.29 in the first month and from -3.67 to 4.53 in the second month; these changes were found to be statistically significant (p < .001). According to the VAS results, no statistically significant difference was found in overall pain perception before and after EFT. However, significant reductions in hourly pain levels—assessed through repeated measurements—were observed in both months. There was a steady decrease in pain points from the first to the fifth hour and showed that it was statistically significant. (p < .001). The effect size (η² ≈ 0.37) indicated that EFT had a strong impact on short-term pain management. In conclusion, EFT significantly enhances emotional well-being in adolescents and reduces the hourly intensity of menstrual pain; however, it does not produce a statistically significant short-term effect on overall pain perception. These findings suggest that EFT may be an effective non-pharmacological supportive method, particularly in emotional regulation.