Improvement of mechanical properties of propylene and diethylene glycol based polyesters by acrylonitrile
- Tez No: 9655
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doymamış poliesterler, Monomer ler, Prop ilen glikol esaslı poliesterler, Dietilen glikol esaslı poliesterler
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
PROP İLEN GLİKOL VE D I ET İLEN GLİKOL ESASLI POL İ ESTERLERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN AKRİLONİTRİL ÎLE ARTTIRILMASI DENİZ, ÖZET Bu çalışmada, akrilonitril stirenle değişik konsantrasyonlarda çeşitli kombinasyonlar oluşturacak şekilde kullanılmış ve akrilonitri lin propilen glikol ve diet ilen glikol esas lı poliesterlerin sertlik, çarpma dayanımı Üzerindeki etkileri deneysel olarak incelenmiştir. Üç değişik stiren konsantrasyonu C5C30,%40,%50> çeşitli akrilonitril miktarıyla birlikte kullanılmıştır. Optimum stiren konsantrasyonu %40 olarak bulunmuştur (hem propilen glikol hem de dietilen glikol esaslı ürünler için). Propilen glikol esaslı örneklerde maksimum sertlik (25 BHN) 7. 10 akrilonitril ile eldeedilmiş -Fakat maksimum çarpma dayan imi (39 J/m.witdh ) %20 akrilonitril konsantrasyonu ile elde edilmiştir. Dietilen glikol esaslı polimerlerde ise maksimum sertlik 7. 40 akrilonitril konsantrasyonunda 23.21 BHN olarak bulunmuştur. Dietilen glikol esaslı polimerler yüksek çarpma dayanımı gösteren yumuşak maddeler olmalarına karşın, akrilonitril eklenmesiyle kırılgan olurlar. Örnek olarak ;söz konusu tipte olan (dietilen glikol esaslı ) ve 7. 40 stiren 7. 40 akrilonitril içeren bir poliesterin 59 J/m.witdh kadar çarpma dayanımına sahiptir.
Özet (Çeviri)
IMPROVEHENT OF MECHANICAL PROPERTIES OF PROPYLENE AND D I ETHYLENE 6LYC0L BASED POLYESTERS BY ACRYLONITRILE DENİZ, Adnan M. S in Chemical Engineering Middle East Technical University Supervisors Güngör Gündüz, Prof. Dr. 83 pages, July 1990 ABSTRACT In the present work, the effect o-f various concentrations o-f acrylonitrile in combination with styrene on hardness and impact strength o-F propylene glycol and diethylene glycol based resins were studied experimentally. Three different concentrations of styrene, 30 %, 40 %, 50 V. together with various amounts of acrylonitrile were used. The optimum concentration of styrene is found to be 40% for both propylene glycol and diethylene glycol based products. For propylene glycol based samples the maximum hardness which is 25 BHN is attained at 10% acrylonitrile while the maximum impact strength which is 37 J/m. width iiiis attained at 20% acrylonitrile. In d i ethyl ene glycol based polymers the maximum hardness which is achieved at 40% acrylonitrile is 24.12 BHN. Although diethylene glycol based polymers are very soft showing high impact strengths, they become brittle upon the addition of acrylonitrile. The sample which contains 40% sty rene and 40% acrylonitrile has an impact strength of 47 J/m. width. Key wordss Unsaturated polyesters, Monomers, Propylene Glycol based polyesters, Diethylene glycol based polyesters, Hardness, Impact strength. Scientific Code: 630 03 05 İV