Women narratives in Hakkari between the militarist and state feminism
Hakkari'de kadın anlatıları: Militarist ve devlet feminizmi arasında
- Tez No: 965438
- Danışmanlar: PROF. DR. ALEV ERKİLET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Anthropology, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Devlet Feminizmi, Eril Politika, Jineolojî, Militarist Feminizm Kürt Kadını Bedeni Politikaları, Jineolojî, Kurdish Women's Body Politics, Militarist Feminism, Patriarchal Politics, State Feminism
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma, Hakkari'de Kürt kadınları üzerinden yürütülen kadın bedeni politikalarını incelemektedir. Kürt kadınların, Türk feminist hareketi ve Kürt kadın hareketi arasında sıkışıklığını ele alırken, Türk kadın hareketinin devlet-feminizmi çerçevesindeki ilerleyişini ve Kürt kadınlarının güven kaygılarını tartışmaktadır. Ayrıca, Kürt kadınlarının Kürt kadın hareketi içerisinde tam anlamıyla temsil edilemiyor oluşunu, militarist feminist perspektifinden analiz etmektedir. Çalışma, Kürt kadın hareketinin temel argümanı olan jineoloji'nin temsiliyet boyutuna dair eleştirilerde bulunurken, Kürt ve Türk kadın hareketleri içindeki milliyetçi zihniyet yapıları ve kadınların beden politikalarındaki eril tahakkümü de gözler önüne sermektedir. Görüşmecilerin aktarımları ve derinlemesine literatür taramasıyla, kadınların özgürlük inşalarının eril politikalar karşısında nasıl kurban edildiği ve nesneleştirildiği ortaya konulmaktadır. Militarist ve devlet feminizmi bağlamında, cinsiyet ayrımcılığına maruz bırakılan kadınların, eril politik çıkarlar doğrultusunda ikincil ve“öteki”durumlarına nasıl itilmiş oldukları tartışılmaktadır. Ayrıca, Kürt kadınlarının beden performanslarının, koruculuk ve Kürt savaşçılığı gibi kavramlar altında nasıl manipüle edildiği vurgulanmaktadır. Çalışmanın ana teması, Hakkari'de kadınların politik çıkarlar doğrultusunda inşa edilen sözde feminist veya kadın hareketleri içindeki konumlarını ve feminist tartışmaların yeniden inşa edilmesi gerektiğini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study examines the politics of women's bodies as Kurdish women practice them in Hakkari. Kurdish women's security worries, the Turkish women's movement's advancement within the framework of state feminism, and their precarious position between the Turkish feminist movement and the Kurdish women's movement are all covered. From a militarist feminist standpoint, it also examines why Kurdish women are not fully represented in the Kurdish women's movement. Additionally, the study exposes the masculine dominance in women's body politics and the nationalist mentalities within the Kurdish and Turkish women's movements while also critiquing the representational aspect of jineolojî, the central claim of the Kurdish women's movement. Moreover, women's conceptions of freedom are sacrificed and reified in the face of masculine policies, as demonstrated by the interviewees' testimonies and a thorough literature review. The way that gender-discriminated women are forced into subservient and“other”roles to serve masculine political objectives is examined in the framework of militarist and state feminism. It also highlights how ideas like Kurdish fighters and village guards are used to influence the bodily performances of Kurdish women. The study's central thesis contends that feminist discussions must be recreated and that women's status in Hakkari within the so-called feminist or women's movements was created under political aims.