Katılım sigortacılığı sisteminde retekâfül
Retakāful in participation insurance system
  1. Tez No: 965460
  2. Yazar: NAFİYE AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT SAMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: İslami Finans, Katılım Sigortacılığı, Tekâfül, Şerʿî Uyum, Katılım Reasürans, Islamic Finance, Participation Insurance, Takāful, Sharīʿah Compliance, Participation Reinsurance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: İslami Araştırmalar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Tekâfül/katılım sigortacılığı, konvansiyonel sigortaya karşı alternatif olarak sunulmuş bir risk yönetimi anlayışıdır. Retekâfül de aynı doğrultuda fıkhî uyum iddiasıyla sigorta sisteminin ayrılmaz bir parçası olan reasüransa alternatif olarak ortaya çıkmıştır. Tekâfül sisteminin gücü ve istikrarı retekâfül şirketlerinin mali kapasitelerine ve aynı zamanda retekâfül uygulamalarının İslam hukuku ilkeleri ile uyumuna bağlıdır. Katılım finansın konvansiyonel sistemden ayrıştığı önemli bir husus olan şerʿî yönetişim retekâfül programının uygulanmasında belirleyici olmalı ve retekâfül anlaşmalarının düzenlenmesinden programlarının uygulanmasına sürecin her aşamasında aktif biçimde yürütülmelidir. Tekâfül sigortacılığının ilk yıllarında sektörün sürdürülebilirliği amacıyla retekâfül operatörlerinin sayı ve kapasite bakımından yetersiz oluşu zaruret bağlamında konvansiyonel reasüransla iş birliği uygulamalarına yol açmıştır. Bu çalışmada retekâfül sistemi tüm boyutlarıyla ele alınırken zamanla ticari bir esnekliğe dönüşen uygulamaların sistemin bağımsızlaşmasına ve gelişmesine olan negatif yansımaları araştırılmıştır. Nitel yöntem ve keşifsel araştırma deseni kullanılarak retekâfülün işleyişi ve gelişimi geleneksel reasürans ile mukayese edilerek incelenmiştir. Sektör raporları, şirket faaliyet raporları, ilgili mevzuatlar, standartlar ve resmi web sitelerinden elde edilen veriler aracılığıyla uygulamalar değerlendirilmiştir. Bu çalışmada önceki çalışmalardan farklı olarak retekâfül bütüncül bir bakış açısıyla ele alınmış, retekâfül için olması planlanan sistem ile uygulamanın karşılaştırılmalı analizi yapılmaya çalışılmış, uygulamadaki problemlere bazı çözüm önerileri sunulmuştur. Bu kapsamda zaruretin varlığının dahi tartışıldığı ancak zaruret bağlamında değerlendirilen uygulamaların reformuna yönelik çabaların yetersiz olduğu öne çıkmaktadır. Zaruret fetvasının uygulanması sürecinde bazı parametreler geliştirmenin ve standartlar belirlemenin fıkhî uyumu ve buna bağlı olarak retekâfül sistemini güçlendireceği öngörülmektedir. Öte yandan retekâfül sisteminin yeterince gelişememesinin arka planında retekâfülün teberru akdi üzerinden temellendirilmesi ve bu eksende tasarlanan işletme modellerinin karmaşıklığı ve teknik maliyetlerinin görece yüksek olması da yer almaktadır. Bu çerçevede önemli referans kaynağı olan ancak realiteyi tam anlamıyla yansıtamayan AAOIFI ve IFSB retekâfül standartlarının revize edilmesinin de olumlu sonuçlar doğuracağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Takāful /participation insurance is a risk management approach introduced as an alternative to conventional insurance. Just like reinsurance, which is an essential component of the insurance system, retakāful emerged as a Sharīʿah-compliant form of reinsurance. The strength and stability of the takāful system depends on the financial capacity of the retakāful companies as well as the Sharīʿah compliance of retakāful operations. Sharīʿah governance, which is an important issue that differentiates participation finance from the conventional system, should be determinant in the retakāful programme and actively applied at every stage of the process, from the drafting of retakāful agreements to the implementation of the programs. The fact that the number and capacity of takāful operators were insufficient for the sustainability of the sector during the first years of takāful insurance led to co-operation with conventional reinsurance based on necessity. This study comprehensively analyses the retakāful system and examines the negative impacts of the practices that evolved into a commercial flexibility over time on the independence and development of the system. The qualitative method and exploratory research design are used to analyze the mechanism and development of retakāful in comparison with traditional reinsurance. Practices are evaluated through data provided from industry reports, annual company reports, legislations, standards and official websites. In this study, unlike previous studies, retakāful is discussed from a holistic perspective, and a comparative analysis of the system planned for retakāful and application is provided, and some solutions are offered to the problems in practice. In this sense, it stands out that even the existence of necessity is discussed. However, efforts to reform necessity-based practices are insufficient. It is envisaged that developing some parameters and setting standards in the process of implementing the fatwa of necessity will strengthen Sharīʿah compliance and, accordingly, the retakāful system. Besides, the underdevelopment of retakāful is attributed to the fact that retakāful is based on tabarruʿ contracts and the operating models designed on this line are complicated and the technical costs are relatively high. In this framework, revisions to the AAOIFI and IFSB retakāful standards, which are important reference sources but do not fully reflect the reality, are envisaged to yield positive results.