Hastane öncesi ve acil serviste çalışan paramediklerin hasta güvenliği kültürü algılarının incelenmesi
Examination of patient safety culture perceptions of paramedics working in prehospital and emergency departments
- Tez No: 965493
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE SEVİNÇ POSTACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Acil Tıp, İlk ve Acil Yardım, Emergency Medicine, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil Sağlık Hizmetleri, Hasta Güvenliği, Paramedik, Emergency Health Service, Patient Safety, Paramedic
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Hizmetleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Tanımlayıcı türde yapılan bu çalışmada hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde ve acil serviste çalışan paramediklerin hasta güvenliği kültürü algılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Türkmen ve arkadaşları tarafından hazırlanan Hasta Güvenliği Kültürü Ölçeği veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Çalışma evrenini, Türkiye'de hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde ve acil servislerde çalışan paramedikler oluşturmuştur. Çalışmaya katılmayı kabul eden 378 paramedik örnekleme dahil olmuştur. Veriler Microsoft Formlar aracılığı ile toplanmıştır. Çalışma katılımcılarının %60,3'ü kadın, %42,9'u 28-37 yaş aralığında, %58,2'si evli, %50,3'ü lisans mezunu, %50'sinin çalışma birimi 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu, %50'sinin çalışma birimi acil servis ve %38,4'ünün çalışma yılı 11 yıl ve üzerindeydi. Çalışmamızda acil servislerde çalışan paramediklerin hasta güvenliği kültürü algılarının, hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde çalışan paramediklere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde çalışan paramediklerin hasta güvenliği kültürü ölçeği alt boyutları arasında en yüksek puan ortalaması çalışanların eğitimi, en düşük puan ortalaması beklenmedik olay ve hata raporlama alt boyutunda olduğu; acil serviste çalışan paramediklerin hasta güvenliği kültürü ölçeği alt boyutları değerlendirildiğinde ise en yüksek puan ortalaması çalışanların eğitimi alt boyutunda olduğu, en düşük puan ortalaması ise bakım ortamı alt boyutunda olduğu tespit edilmiştir. Her iki birimde çalışan paramediklerin hasta güvenliği algıları orta düzeyde olduğu görülmektedir. Bu nedenle paramediklerin hasta güvenliği farkındalığını oluşturmak ve hasta güvenliği kültürünün benimsenmesi için çalışmalar yapılması ve düzenli olarak paramediklerin hasta güvenliği kültürü algılarının ölçülmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This descriptive study aimed to examine the perceptions of patient safety culture among paramedics working in prehospital emergency healthcare services and emergency rooms. The Patient Safety Culture Scale, developed by Türkmen et al., was used as the data collection tool. The study population consisted of paramedics working in prehospital emergency healthcare services and emergency rooms in Turkey. The study sample included 378 paramedics who agreed to participate. Data were collected using Microsoft Forms. Of the study participants, 60.3% were female, 42.9% were between the ages of 28 and 37, 58.2% were married, 50.3% had a bachelor's degree, 50% worked at the 112 Emergency Medical Services Station, 50% worked in the emergency department, and 38.4% had 11 or more years of experience. Our study found that paramedics working in emergency departments had higher perceptions of patient safety culture than paramedics working in prehospital emergency medical services. Among the sub-dimensions of the patient safety culture scale, the highest mean score among paramedics working in prehospital emergency medical services was found in the employee training sub-dimension, while the lowest mean score was found in the unexpected event and error reporting sub-dimension. When evaluating the sub-dimensions of the patient safety culture scale for paramedics working in emergency departments, the highest mean score was found in the employee training sub-dimension, and the lowest mean score was found in the care environment sub-dimension. Paramedics working in both units appear to have moderate perceptions of patient safety. Therefore, it is recommended that efforts be made to raise paramedics' patient safety awareness and foster a patient safety culture, and that paramedics' perceptions of patient safety culture be measured regularly.