Fiber radyo haberleşme sistemlerinde kılavuz-takipçi yanband enjeksiyon kilitleme tekniği ve erbium katkılı yükselticilerin etkisi
Master-slave sideband enjection locking method and erbium doped fiber amplifier effects in fiber radio communications systems
  1. Tez No: 96574
  2. Yazar: ENGİN KARATEPE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKALP KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: fiber optik.optik milimetre dalga üretimi ve modülasyonu, EDFA, Fiber optic, milimeter wave generation, modulation, EDFA
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
V ÖZET FİBER-RADYO HEBERLEŞME SİSTEMLERİNDE KILAVUZ - TAKİPÇİ YANBAND ENJEKSİYON KİLİTLEME TEKNİĞİ VE ERBİUM KATKILI YÜKSELTİCİLERİN ETKİSİ KARATEPE, Engin Yüksek Lisans Tezi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Gökalp KAHRAMAN Şubat, 2000, 63 sayfa Bu tez çalışmasında optik metodlarla milimetredalga sinyali elde etme motodlarından kılavuz/takipçi yanband enjeksiyon kilitleme tekniği incelenmiştir. Fiber-radyo haberleşme sistemleri üzerine kurulu kablosuz haberleşme sistemleri önümüzdeki yüzyılda çok büyük bir rol üstlenecektir. Fiber radyo sistemlerinde iletilmek istenen sinyaller fiber kablolar üzerinden istenen anten ünitelerine iletilirler. Bu sistemlerin gelişimi milimetre dalga sinyallerinin optik üretiminine, modülasyonuna ve iletilme tekniklerinin geliştirilmesine bağlıdır. Kılavuz-takipçî yanband enjekîyon kilitleme tekniğinde takipçi lazer doğrudan modüle edildiğinde elde edilen sinyal üzerinde teorik ve deneysel çalışmalar yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar 60GHz mm-dalga sinyali üzerindeki modülasyon tipinin, modülasyon ve takipçi lazere enjekte edilen güçlere bağımlı olduğu ve yüksek güçlerde faz modülasyon elde edilebildiğini göstermiştir. Yapılan deneyler sonucu EDFA kazanç eğiminden kaynaklanabilecek gürültünün çalışılan dalgaboyu aralığında ihmal edilebilir olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, millimeter wave signals generation and modulation by using master-slave enjection locking technique has been studied. The wireless communications based on fiber-radio technologies are expected to find an increasing role in telecommunication networks over the next decade. Radio over fiber systems utilise optical fibre transmission to deliver radio signals directly to free space radiation. Deployment of this systems are dependent on the development of efficient and straightforward, optical generation, modulation and transmission of millimeter wave signals. Direct modulating of slave laser in a master/sieve optical sideband injection locking mm-wave generation scheme is investigated experimentally and therotically. It is shown that this modulation produces predominantly phase modulation on the 60GHz subcarrier for controlled levels of inj'ection and modulation powers, thereby providing a simple method for information transmission. The EDFA gain-tilt effect in the amplification of mm-wave modulated signals have been investigated experimentally. It is found that the EDFA gain-tilt is negligible over the operating wavelength range and has no effect on the information signals carried on the mm-wave subcarrier.as it could not be detected within the sensitivity.