C kümesi kişilik inançları ile depresyon ve duygusal yeme arasındaki ilişkide şema başa çıkma biçimlerinin aracılık rolü
The mediating role of schema coping styles in the relationship between cluster c personality beliefs and depression and emotional eating
- Tez No: 965792
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA GÜRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: C kümesi kişilik inançları, depresyon, duygusal yeme, şema başa çıkma biçimleri, Cluster C personality beliefs, Depression, Emotional Eating, Schema Coping Styles
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Yürütülen tez çalışmasında C kümesi kişilik inançları ile depresyon ve duygusal yeme arasındaki ilişkide şema başa çıkma biçimlerinin aracılık rolü incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini 18-59 yaş arasında, Türkiye'de ikamet eden 412 kişi oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri Kişilik İnanç Ölçeği Kısa Formun C kümesi kişilik inançları alt ölçekleri, Beck Depresyon Ölçeği, Duygusal Yeme Ölçeği ve Şema Başa Çıkma Biçimleri Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Yapısal eşitlik analizleri sonucunda, çekingen ve obsesif kompulsif kişilik inançları ile depresyon ve duygusal yeme arasındaki ilişkilerde şema başa çıkma biçimlerinin aracılık rolü üstlendiği buna karşın, bağımlı kişilik inancı ile depresyon ve duygusal yeme arasındaki ilişkiye şema başa çıkma biçimleri aracılık etmemiştir. Araştırma bulguları, psikolojik müdahale süreçlerinde C kümesi kişilik inançları ile bireyin kullandığı şema başa çıkma biçimlerinin birlikte değerlendirilmesinin, özellikle depresyonda ve duygusal yemeye yönelik müdahalelerde yol gösterici olabileceğini düşündürmektedir. Bu doğrultuda elde edilen bulgular, literatürdeki önemli bir boşluğu doldurmakta ve C kümesi kişilik inançları ile depresyon, duygusal yeme ve şema başa çıkma biçimleri gibi psikolojik süreçlerle ilişkili değişkenlerin birlikte ele alınmasının önemine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
In the present thesis study, the mediating role of schema coping styles in the relationship between Cluster C personality beliefs and depression and emotional eating was examined. The sample of the study consisted of 412 individuals residing in Turkey, aged between 18 and 59. Data were collected using the Cluster C subscales of the Personality Belief Questionnaire–Short Form, the Beck Depression Inventory, the Emotional Eating Scale, and the Schema Coping Style Scale. Structural equation modeling analyses revealed that schema coping styles mediated the relationships between avoidant and obsessive-compulsive personality beliefs and both depression and emotional eating. In contrast, schema coping styles did not mediate the relationship between dependent personality belief and depression or emotional eating. The findings suggest that considering Cluster C personality beliefs alongside individuals' schema coping styles may provide guidance in psychological interventions, particularly those targeting depression and emotional eating. Accordingly, the findings fill a significant gap in the literature and highlight the importance of addressing Cluster C personality beliefs in conjunction with related psychological variables such as depression, emotional eating, and schema coping styles.