Tüketicilerin sosyal medya kullanım pratikleri: İnstagram örneği üzerinden araştırma
Consumer social media usage practices: A research on Instagram example
- Tez No: 965812
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Instagram, takipçi, Influencer, profil tasarımı, gönderi tasarımı ve tüketim alışkanlıkları, Instagram, followers, influencers, profile design, post design, and consumption habits. Keywords: Instagram, influencer, post design and consumption habits
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Son yıllardan itibaren başta Instagram olmak üzere sosyal medya kullanım pratikleri çeşitli araştırma çalışmalarına konu olmuştur. Sosyal medya platformlarındaki tüketici davranışlarının hızla gelişebileceği görülmektedir. Bu nedenle en son iç görüler için yeni çalışmalara başvurmak önemlidir. Instagram, kullanım pratiklerine ilişkin bazı önemli bulgular bulunmaktadır. Instagram da takipçileriyle fotoğraf, video ve hikâye paylaşmaktadır. Instagram'ın bu yaratıcı içerikleri, görsel içeriğe birincil olarak odaklanması ve bu sebeple en popüler platform olmasını sağlamıştır. Kullanıcılar, içeriklerini geliştirmek için genellikle görsel filtreler ve çeşitli tasarım yazılımları kullanarak ilgi çekici gönderiler ve hikayeler tercih etmektedirler. Kullanıcıların anlık kendilerini anlatma, etkileşimli iletişimde bulunma ve kişisel markalarını oluşturmaları için bir araç haline gelmiştir. Bu nedenle, kullanıcıların tasarladıkları profil ve paylaşımları takipçilerinin tüketim alışkanlıklarını etkileyebilmekte, Instagram etkileyici ürün pazarlama mecrası olduğu için birçok tüketici Influencerları takip ederek ürün tavsiyelerine güvenmektedirler. Aynı şekilde markalar, hedef kitlelerine etkili bir şekilde ulaşmak ve onlarla etkileşim kurmak için Influencerlardan yararlanmaktadır. Instagram'da bir kullanıcının veya Influencerın gönderilerinde aldığı beğeniler, yorumlar ve paylaşımlar gibi etkileşimler temel kabul edilmektedir. Takipçiler gönderilerin genellikle etkileşim ölçümlerini ve içerik stratejilerini izlemektedir. Kullanıcılar, gönderilerinde içerik tasarlarken görsel olarak tutarlı bir akış oluşturmayı amaçlayarak içerik konusunda seçici davranmaktadır. Buda içerik tasarlama, iyileştirme uygulamalarının ve stratejilerinin önemini arttırmaktadır. Instagram'ın e-ticaretle entegrasyonu işletmelerin gönderilerde ürünleri etiketlemesine olanak tanıyarak ve kullanıcıların doğrudan Instagram üzerinden alışveriş yapmasına olanak sağlamaktadır. Instagram sorunsuz bir alışveriş deneyimi sağlamakta ve e-ticaret satışlarını arttırmaktadır. Instagram kullanıcılara ilgi çekici içerik sağlarken, uzun vakit geçirme süresiyle ilgili endişeleri de arttırmaktadır. Kullanıcıların yaptıkları gönderiler ve Influencerlar tarafından yapılan gönderilerde ürün yerleştirmeler tüketicilerin bu ürünlere olan ilgisini arttırabilmekte ve tüketici davranışlarını birçok faktör göz önüne alınarak kişiden kişiye değişebileceği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, various research studies have focused on social media usage practices, particularly on platforms like Instagram. It is observed that consumer behaviors on social media platforms can rapidly evolve. Therefore, resorting to new studies for the latest insights is crucial. Instagram, in particular, has yielded significant findings regarding usage practices. It allows users to share photos, videos, and stories with their followers. The platform's emphasis on creative content and visual materials has contributed to its popularity, making it the most prominent platform. Users often enhance their content by using visual filters and various design tools to create engaging posts and stories. Instagram has become a tool for users to express themselves, engage in interactive communication, and build their personal brands. Consequently, the profiles and posts designed by users can influence their followers' consumption habits. Instagram's effectiveness as a marketing platform has led many consumers to trust and follow influencers for product recommendations. Similarly, brands leverage influencers to effectively reach their target audiences and engage with them.Interactions such as likes, comments, and shares received on a user's or influencer's Instagram posts are considered fundamental metrics. Followers usually monitor these interaction measurements and content strategies. Users are selective in their content creation, aiming to establish a visually consistent flow in their posts. This emphasis on content design and improvement practices highlights the importance of content strategies. Instagram's integration with e-commerce allows businesses to tag products in their posts and enables users to make direct purchases on the platform. This seamless shopping experience on Instagram has contributed to increased e-commerce sales. While Instagram provides users with engaging content, it also raises concerns about prolonged screen time. Product placements in user-generated and influencer-generated posts have been shown to increase consumers' interest in those products, and consumer behaviors can vary significantly from person to person, considering various factors.