Gelişimsel kordinasyon bozukluğu olan çocukların erken tanılanması için çocuk aktivite ölçeklerinin Türkçe kültürel adaptasyonu, geçerlik ve güvenirliği
  1. Tez No: 965814
  2. Yazar: DUYGU DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ÇEBİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ AYMEN BALIKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu, Günlük Yaşam Aktiviteleri, Motor Beceri, Geçerlik, Güvenirlik, Developmental Coordination Disorder, Activities of Daily Living, Motor Skills, Validity, Reliability
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma, 4-8 yaş çocuklarda Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu (GKB) ile ilgili becerileri değerlendiren Çocuk Aktivite Ölçeğinin Ebeveyn ve Öğretmen formlarının Türkçe'ye uyarlanması, kültürel adaptasyonu, geçerlik ve güvenirliğinin araştırılması amacıyla planlanmıştır. Çocuk Aktivite Ölçeği-Ebeveyn Formu (ÇAÖ-E) ve Çocuk Aktivite Ölçeği-Öğretmen Formu (ÇAÖ-Ö), çocukların doğal ortamları bağlamında işlev gösterme becerileri hakkında bilgi sağlamak amacıyla tasarlanan pratik ve kapsamlı değerlendirme araçlarıdır. Ölçek, kaba ve ince motor becerilerin yanında günlük yaşam aktiviteleri sırasında çocukların uzam ve zaman organizasyonuna, kişisel bakım becerilerine, mobilitelerine, top becerilerine, oyun ve yaygın okul/okul öncesi aktivitelerine odaklanan maddelere yer vermektedir. Çocuk Aktivite Ölçeklerinin çeviri ve kültürler arası adaptasyon aşamaları için Beaton'un altı aşamalı prosedürü kullanılmıştır. Çalışmaya 4-8 yaş arası hiçbir tanısı bulunmayan (sağlıklı) 340 çocuk ile hekim tarafından GKB tanısı almış 34 çocuk dahil edilmiştir. Ölçeklerin geçerliliği, yapı geçerliliği yöntemi ile; güvenirliği ise, iç tutarlılık, test-tekrar test ve uygulayıcılar arası güvenirlik yöntemleri kullanılarak incelenmiştir. Cronbach's α sayısı ÇAÖ-E için 0,938, ÇAÖ-Ö için ise 0,929 olarak bulunmuştur. Test-tekrar test ölçümleri arasındaki uyuma ilişkin sınıf içi korelasyon değerleri anlamlı (p0,05). ÇAÖ-E ve ÇAÖ-Ö ICC'lerinin .899 ile .923 arasında değiştiği görülmüştür. Sonuç olarak, ÇAÖ-E ve ÇAÖ-Ö Türkçe versiyonlarının Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğunu değerlendirmek açısından geçerli ve güvenilir ölçüm araçları olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was planned to carry out the Turkish and cultural adaptations, and to research the validity and reliability of Parent and Teacher forms of Children Activity Scale, which evaluates the skills related to Developmental Coordination Disorders (DCD) in children between the ages 4-8. Children Activity Scale – Parent Form (ChAS-P) and Children Activity Scale – Teacher Form (ChAS-T) are practical and comprehensive assessment tools which were designed to collect information on children's functional skills in their natural environment. In addition to fine and gross motor skills, this scale also include items that focus on children's space and time organization during the activities of daily living, their self-care skills, their mobility, their ball skills, play, and common school/preschool activities. For the translation and intercultural adaptation stages of the Children Activity Scale, Beaton's 6-stage procedure was used. In this study, 340 children without any diagnosis (typical) between the ages of 4-8, and 34 children who were diagnosed with DCD by a physician were included. The validity of the scales was examined with the construct validity method, and the reliability was examined with the methods of internal consistency, test-retest, and inter-practitioner reliability. Cronbach's alpha was 0,938 for ChAS-P, and 0,929 for ChAS-T. In relation to consistency between test-retest measures, interclass correlation values were found to be meaningful (p0,05). It was seen that the ICC's of ChAS-P and ChAS-T were changing between .899 and .923. In conclusion, it was found that the Turkish versions of ChAS-P and ChAS-T are valid and reliable assessment tools to evaluate Developmental Coordination Disorders.