Yalın liderlik ile sürdürülebilir performans arasındaki ilişki: Bir kamu hastanesi örneği
The relationship between lean leadership and sustainable performance: The case of a public hospital
  1. Tez No: 965881
  2. Yazar: ÖNDER YÜMSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAŞKIN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Yalın liderlik, sürdürülebilir performans, sağlık çalışanlar, Lean leadership, sustainable performance, healthcare workers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Liderlik, kurumların yalın yönetim uygulamaları sonucunda köklü dönüşümler yaşaması durumunda çok daha kritik bir rol üstlenmektedir. Bu tez çalışmasının temel ve birincil amacı, hastanelerde yürütülen yönetim süreçlerinde yalın liderlik ile çalışan performansının sürdürülebilirliği arasındaki ilişkiyi ve ilişkinin boyutlarını ortaya koymaktır. Çalışmanın ikincil amacı ise, yalın liderlik bilgi düzeyinin çalışanların demografik değişkenleri arasında farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmektir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan doktor, hemşire/ebe, sağlık lisansiyeri, sağlık memuru/teknikeri/teknisyeni ve kamu işçilerinden oluşan toplam 320 sağlık çalışanı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada elde edilen veriler, SPSS ve AMOS yazılımları kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sürecinde güvenilirlik ve geçerlilik testlerinin yanı sıra, korelasyon, t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) gibi istatistiksel yöntemlerden yararlanılmıştır. Bulgular: Yapılan araştırmada, yalın liderliğin alt boyutlarından olan, kültürün geliştirilmesi/iyileştirilmesi, kendini geliştirme, yeterlilik, gemba ve hoshin kanri boyutlarının çalışanın sürdürülebilir performansı ile anlamlı bir ilişkisi olduğu ve bu boyutların çalışanın sürdürülebilir performansını pozitif yönde etkilediği görülmüştür. Yalın liderlik bilgi düzeyinin cinsiyete göre farklılaşmadığı fakat yaş, kıdem, meslek ve eğitim durumuna göre yalın liderlik bilgi düzeyinin farklılaştığı yapılan analizler ile tespit edilmiştir. Sonuçlar: Yapılan araştırma sonucunda, yalın liderliğin sürdürülebilir performansın güçlü bir belirleyicisi olduğu, çalışanların bireysel gelişimlerinin desteklenmesinin onların sürdürülebilir katkılarını arttırdığı, liderlerin sahada bulunmaları (gemba) ve uzun vadeli hedeflerle onları bütünleştirmelerinin (hoshin kanri), çalışan bağlılığı ve verimliliğini güçlendirdiği ve cinsiyet dışında kalan demografik değişkenlerin (yaş, kıdem, eğitim ve meslek) bu ilişki üzerinde etkili olduğu sonuçları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Leadership assumes a much more critical role when organizations undergo radical transformations as a result of lean management practices. The primary and fundamental objective of this thesis is to investigate the relationship and dimensions between lean leadership and the sustainability of employee performance in hospital management processes. The secondary objective of the study is to determine whether konowledge of lean leadership varies by employee demographics. Material and Method: This research was carried out with a total 320 healthcare professionals, including doctors, nurses/midwives, health graduates, health officers/technicians/technicians and public workers working at Giresun Education and Research Hospital. The data obtained in the study were analyzed using SPSS and AMOS software. In addition to reliability and validity tests, statistical methods such as correlation, t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used in the analysis process. Results: In the study, it was observed that the sub-dimensions of lean leadership, development/improvement of culture, self-development, competence, gemba and hoshin kanri, had a significant relationship with the sustainable performance of the employee and that these dimensions positively affected the sustainable performance of the employee. It was determined by the analyses that the level of knowledge of lean leadership did not differ according to gender, but it differed according to age, seniority, profession and educational status. Conclusions: As a result of the research, it was determined that lean leadership is a strong determinant of sustainable performance, that supporting the individual development of employees increases their sustainable contributions, that the presence of leaders in the field (gemba) and their integration with long-term goals (hoshin kanri) strengthens employee commitment and productivity, and that demographic variables other than gender (age, seniority, education and profession) have an impact on this relationship.