Kalp hastalıklarının teşhisinde kullanılan bir uzman sistem uygulaması
An Expert system application used in diagnosis of heart diseases
- Tez No: 96597
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR ALAKENT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Uzman sistem, kurala dayalı çıkarsama, duruma dayalı çıkarsama, kalp hastalıkları, Expert system, rule-based reasoning, case-based reasoning, heart diseases
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET KALP HASTALIKLARININ TEŞHİSİNDE KULLANILAN BİR UZMAN SİSTEM UYGULAMASI YILDIRIM, Önder Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Bahar Alakent Haziran, 2000, 93 sayfa Bu çalışmada kalp hastalıklarının teşhisinde kullanılmak üzere bir uzman sistem geliştirilmiştir. Sistem, hastanın hastalığının öyküsel gelişimine bağlı parametreleri girdi olarak alır ve iki farklı çıkarsama mekanizmasını birlikte kullanarak hastalığın ne olduğunu saptar. Çıkarsama mekanizmaları olarak kurala dayalı ve duruma dayalı çıkarsama mekanizmaları kullanılmıştır. Kalp hastalıkları göğüs hastalıklarının bir çeşididir ve bunlar içinde önemli bir yer tutar. Sistem, en sık görülen kalp hastalıklarım teşhis etmek üzere hazırlanmış olup giriş bilgilerine göre hastalıkların her birinin bulunma olasılığını kullanıcıya sunar. Eğer bu hastalıkların hiçbiri oransal olarak belli bir eşik düzeyinin üzerinde değilse hastada kalp dışında başka bir göğüs hastalığı olabileceği düşünülür.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT AN EXPERT SYSTEM APPLICATION USED IN DIAGNOSIS OF HEART DISEASES YILDIRIM, Önder MSc in International Computing Institute Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Bahar Alakent June 2000, 93 pages In this thesis an expert system application that is to be used in diagnosis of heart diseases has been developed. The system gets the input parameters related with the historical progress of the disease and determines what the disease is by using two different reasoning methods. As reasoning methods rule-based reasoning and case-based reasoning are used. Heart diseases are part of the chest diseases and have an important place among them. The system has been developed to diagnose heart diseases which are seen very often and presents the user the occurrence probabilities of the diseases using input parameters. If none of these diseases' probabilistic percentages are above a threshold value the patient might be thought as having another chest disease except heart diseases.