Çeşitli polimerlerin Atatürk Organize Sanayi Bölgesi atıksu arıtma tesisi çamurlarının mekanik olarak susuzlaşabilirliği üzerine olan etkisinin incelenmesi ve filtre boyutlandırılması
The Examination of the effect of several polymers on mechanical dewatering of Atatürk industrial areas wastewater treatment sludges and filter design
  1. Tez No: 96598
  2. Yazar: SİNAN YATKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAĞLAM, PROF. DR. JALE YANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çamur, Mekanik Susuzlaştırma, Polimer, Sludge, Mechanical Dewatering, Polymer
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
IV ÖZET Çeşitli Polimerlerin Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Atıksu Arıtma Tesisi Çamurlarının Mekanik Olarak Susuzlaşabilirliği Üzerine Olan Etkisinin İncelenmesi ve Filtre Boyutlandırılması YATKIN, Sinan Yüksek Lisans Tezi, Çevre Bilimleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet SAĞLAM Prof. Dr. Jale YANIK Eylül 2000, Bu tezde, son yıllarda kullanımı hızla yaygınlaşan polimerlerin Atatürk Organize Sanayi Bölgesi atıksu arıtma tesisi çamurlarının mekanik olarak susuzlaşabilirliği üzerine olan etkisinin araştırılması ve bağlı olarak filtre boyutlandırılması amaçlanmıştır. Arıtma proseslerinden kaynaklanan biyolojik ve karışık (Kimyasal + biyolojik çamur) numuneleri üzerinde çeşitli polimerlerin değişik dozlardaki etkileri özgül direnç deneyleri ile belirlenmiştir. Elde edilen özgül direnç değerleriyle en etkili polimer ve dozajı belirlenmiştir. Buna bağlı olarak en verimli şekilde (Optimum) polimer katılmış (Şartlandırılmış) çamur numunesi üzerinde, vakum filtre boyutlandırması için gerekli verilerin elde edildiği filtre yaprağı deneyi yapılmış ve elde edilen verilerle filtre boyutlandırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Examination Of The Effect Of Several Polymers On Mechanical Dewatering Of Atatürk Industrial Area's Wastewater Treatment Sludges and Filter Design YATKIN, Sinan MSc in Environmental Sciences Centre Supervisor: Prof. Dr. Mehmet SA?LAM Prof. Dr. Jale YANK September 2000 The aim of this study was to examine the effect of several polymers that have an expanding usage in wastewater/sludge treatment on mechanical dewatering of Atatürk Industrial Area's sludges according the results to design a filter. The effects of several polymers on mechanical dewatering of sludges arisen from several treatment processes (Biological, biological + chemical sludge) have been determined by Specific Resistance Test. By the results of this examines, the most effective (Optimum) polymer and dosage has been determined. In the second step, the Filter Layer Test has been applied on the optimum conditioned mixed sludge (Biological + chemical) and the required data for filter design has been obtained. By this data, the vacuum filter has been designed.