Prognatik ve retrognatik çene ilişkilerinin farklı çiğneme kuvvetlerine bağlı olarak dokularda bırakacağı ısırık izlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of bite marks left on tissues by prognathic and retrognathic jaw relationships depending on different chewing forces
  1. Tez No: 966219
  2. Yazar: EVİN TOKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ KILIÇARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Diş Hekimliği, Science and Technology, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adli diş hekimliği, ısırık izi, iz bilimi, simülatör, Forensic dentistry, bite mark, trace science, simulator
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kriminalistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
ÖZET Prognatik ve Retrognatik Çene İlişkilerinin Farklı Çiğneme Kuvvetlerine Bağlı Olarak Dokularda Bırakacağı Isırık İzlerinin Değerlendirilmesi İnsan vücudunda bırakılan her iz, bir öykünün sessiz anlatıcısıdır. Isırık izleri ise suçun dişlerle kazınmış en özgün tanıklarıdır. Isırık izleri yalnızca travmatik bir bulgu değil failin kimliğini belirlemede, suçun zamanını ve dinamiğini açıklamada kullanılan yüksek değere sahip adli delillerden biridir. Öte yandan, bu değerin ortaya çıkarılması için yapılan çalışmalar, insan anatomisinin esnek ve değişken yapısından ve analiz yöntemlerinin bazı hallerde yetersiz kalmasından dolayı oldukça zorludur. Bu tez çalışmasının en büyük amacı insan ısırık izi analizlerinde standardizasyonu sağlayan yeni bir teknik geliştirerek, öncelikle alan profesyonellerine katkı sağlamaktır. Isırık izi analizlerinde başarıya giden yolda, özellikle primer ve sekonder distorsiyon kaynaklı olarak ortaya çıkan yanılsamaların azaltılması gerekmektedir. Bu amaçla, insan ısırığının farklı basınç ve açılarını deneysel olarak tekrar ortaya koyabilen insan ısırık izi simülatörü geliştirilmiş ve bu simülatörle gerek düz gerekse kemik içeren silikon benzeri materyal ile sarılmış bloklarda sınıf 1, sınıf 2 ve sınıf 3 kapanışlarda ve üç ayrı anterior dizilimde ısırık izleri oluşturulmuş ve oluşturulan izler, ana modellerin ağız içi tarayıcı ile alınmış olan tarama verileri ile Adobe Photoshop programında karşılaştırılmıştır. Yanı sıra oluşturulan ısırık izleri de ağız içi tarayıcı ile taranmıştır. Sonuç olarak, insan ısırık izi simülatörünün, temporomandibular eklemin basınç ve açılarını simüle edebildiği ve yapılan in vitro çalışmalarda, ağız içi tarayıcıların ısırık izlerini yüksek doğrulukla tespit edebildiği ayrıca elde edilen dijital verilerin analiziyle nesnel ve tekrarlanabilir sonuçlara ulaşılabildiği ortaya konmuştur. Geliştirilen cihazın ve kullanılacak olan tekniğin, in-vitro şartlarda, düşük maliyetli ve kolay uygulanabilir olması sayesinde adli bilimlerde ısırık izi incelemelerine yeni bir bakış açısı getireceği inancındayız. Öte yandan insan ısırık izi simülatörünün, planlanan çalışma haricinde mükerrer olarak kullanılabilir olması sayesinde sadece bu değil pek çok çalışmaya temel oluşturacağı ve literatüre katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Evaluation of Bite Marks Left on Tissues by Prognathic and Retrognathic Jaw Relationships Depending on Different Chewing Forces Every mark left on the human body is a silent narrator of a story. Bite marks are the most unique witnesses of a crime, carved with teeth. Bite marks are not merely traumatic findings; they are valuable forensic evidence used to identify the perpetrator and explain the time and dynamics of the crime. However, the studies conducted to reveal this value are quite challenging due to the flexible and variable structure of human anatomy and the inadequacy of some analysis methods in certain cases. The main objective of this thesis is to contribute to professionals in the field by developing a new technique that standardises human bite mark analysis. In order to achieve success in bite mark analysis, it is necessary to reduce the illusions that arise, particularly those caused by primary and secondary distortion. To this end, a human bite mark simulator capable of experimentally reproducing different pressures and angles of human bites was developed. Using this simulator, bite marks were created on blocks wrapped in either flat or bone-containing silicone-like material, in Class 1, Class 2, and Class 3 closures, and in three separate anterior alignments. The created marks were were compared with the scanning data obtained from the intraoral scanner of the main models using Adobe Photoshop. Additionally, the created bite marks were also scanned using the intraoral scanner. As a result, it was found that the human bite mark simulator can simulate the pressure and angles of the temporomandibular joint, and in vitro studies showed that intraoral scanners can detect bite marks with high accuracy. Furthermore, it was found that objective and repeatable results can be obtained by analysing the digital data obtained. We believe that the developed device and the technique to be used will bring a new perspective to bite mark examinations in forensic science due to its low cost and ease of application under in vitro conditions. On the other hand, it is evaluated that the human bite mark simulator, which can be used repeatedly outside of the planned study, will form the basis for not only this but many other studies and contribute to the literature.